Sokak hayvanları yasası, Özellikle sokak köpeklerine yönelik maddeler dikkat çekmektedir. Düzenlemeye göre, başıboş sokak köpekleri toplanarak bakımevlerine alınacak, kısırlaştırılacak ve sahiplendirilecek. Bakımevine alınan köpeklerden insan ve hayvanların hayatı için tehlike teşkil eden ve bulaşıcı hastalığı bulunanlara veteriner hekim tarafından ötanazi yapılabilecek. Belediyeler yükümlülüklerini yerine getirmezse 2 yıla kadar hapis cezası verilecek.

1. YEREL YÖNETİMLERCE YAPILACAK ÖTANAZİ HÜKMÜ METİNDEN ÇIKARILDI

Saldırgan olan, bulaşıcı veya tedavi edilemeyen hastalığı bulunan hayvanlara yerel yönetimlerce ötanazi yapılacağına ilişkin hüküm, teklif metninden çıkarıldı.

2. VETERİNER HEKİMLERİN ÖTANAZİ KARARI

Veteriner Hizmetleri, Bitki Sağlığı, Gıda ve Yem Kanunu'nun 9. maddesine göre, hayvanlara acı ve ıstırap çektiren veya iyileşme durumu bulunmayan hastalık durumlarında, akut bulaşıcı bir hayvan hastalığının önlenmesi ya da eradikasyonu amacıyla veya insan sağlığı için risk oluşturan durumlarda veteriner hekim tarafından ötanazi yapılabilecek.

3. BELEDİYELERİN TEDBİR ALMA YETKİSİ

Yerel yönetimler, sahipsiz köpeklere ilişkin iş ve işlemlerde Ev Hayvanlarının Korunmasına Dair Avrupa Sözleşmesi kapsamında gerekli idari tedbirleri almaya yetkili olacak.

4. SAHİPLİ VE SAHİPSİZ HAYVAN TANIMLARI

Kedi ve köpeklerin sahipli hayvan statüsüne alınabilmesi için Tarım ve Orman Bakanlığı veri tabanına kaydedilmesi zorunlu olacak. Sahipli hayvan ve sahipsiz hayvan kavramları net bir şekilde tanımlanacak.

5. 2025'E KADAR DİJİTAL KİMLİKLENDİRME

Kedi ve köpek sahipleri, hayvanlarını en geç 31 Aralık 2025'e kadar dijital kimliklendirme yöntemleriyle kayıt altına aldırmak zorunda olacak.

6. HAYVANLAR SAHİPLENDİRİLİNE KADAR BAKIMEVİNDE KALACAK

Yerel yönetimler adına toplanan sahipsiz hayvanların bakımevi dışında bir yere terk edilmesi yasak olacak. Sahipsiz hayvanlar sahiplendirilinceye kadar bakımevlerinde barındırılacak.

7. HAYVAN BAKIMEVLERİ REHABİLİTE TESİSLERİNE DÖNÜŞECEK

Hayvan bakımevleri, Bakanlıktan izin alınarak kurulacak ve hayvanlar sahiplendirilinceye kadar barındırılacak ve rehabilite edilecek tesisler haline getirilecek.

8. EVCİL HAYVANA ZARAR VERME CEZASI

Hayvanları korumaya yönelik hükümlere aykırı hareket eden veya sahiplendiği hayvanların bakımını ihmal eden kişilere hayvan bulundurma yasağı ve hayvanlarına el konulması gibi cezalar verilecek.

9. YEREL YÖNETİMLER HAYVAN BAKIMEVLERİ KURACAK

Yerel yönetimler, sahipsiz hayvanların sahiplendirilinceye kadar bakılmaları için bakımevleri kurarak onların bakımlarını ve tedavilerini sağlayacak, eğitim çalışmaları yapacak. Bu tesisler 31 Aralık 2028'e kadar kurulacak ve mevcut bakımevlerinin koşulları iyileştirilecek.

10. HAYVAN SAĞLIĞI İÇİN MALİ DESTEK

Yerel yönetimler ve ilgili kurumlar, hayvan sağlığı ve refahını artırmak amacıyla mali destek alabilecek. Bakımevleri, hastaneler ve rehabilitasyon merkezleri kurulacak, ilaç, alet ve ekipman temin edilecek.

11. HAYVANLAR İÇİN AYRILAN ÖDENEK KULLANIMI

Belediyeler, bakımevleri kurmak ve sahipsiz hayvanlara bakmak için bütçelerinin binde 5'i oranında kaynak ayıracak. Bu ödenekler başka amaçlarla kullanılamayacak.

12. HAYVAN SAHİPLENME TEŞVİKİ

Sahipsiz hayvanları sahiplenmek isteyen gerçek ve tüzel kişilerin teşviki sağlanacak. Bu kapsamda eşgüdüm sağlanacak.

13. PARA VE HAPİS CEZALARI

Belediyeler, sahipsiz hayvanlar için bütçe ayırmaz veya yeterli çalışma yapmazsa 6 aydan 2 yıla kadar hapis cezası alacak. Sahipli hayvanını terk edenlere 2 bin liradan 60 bin liraya kadar idari para cezası verilecek. Sahipsiz hayvanları bakımevi dışında bir yere terk edenlere ise 50 bin lira idari para cezası uygulanacak.

Kaynak: HABERTÜRK