Cumhuriyetçi Parti’den başkanlık için yarışan eski ABD Başkanı Donald Trump, Pensilvanya’daki mitingde konuşma yaptığı sırada silahlı saldırıya uğradı. Bu olay, tarihteki ünlü siyasi suikastları tekrar hatırlamamıza vesile oldu. Peki, Hangi lider, ne zaman ve nasıl suikasta uğradı? Detaylar haberimizde…
JOHN F. KENNEDY: AMERİKA'NIN KARA GÜNÜ
ABD'nin 35. Başkanı John F. Kennedy, 22 Kasım 1963'te Dallas'ta vurularak öldürüldü. Suikastın faili olarak yakalanan Lee Harvey Oswald, gözaltındayken Jack Ruby tarafından öldürüldü. Kennedy suikastı, hâlâ çözülemeyen birçok gizemi ve komplo teorisini barındırıyor.
KRAL FAYSAL: REFORMLARIN BEDELİ
Suudi Arabistan Kralı Faysal bin Abdulaziz, 25 Mart 1975'te yeğeni tarafından sarayında vurularak öldürüldü. Kral Faysal, ülkede gerçekleştirdiği reformlar ve ABD'nin İsrail'e destek vermesine karşı aldığı petrol ambargosu kararıyla biliniyor.
PARK CHUNG-HEE: DİKTATÖRDEN DEMOKRASİYE
Güney Kore Devlet Başkanı Park Chung-hee, 26 Ekim 1979'da arkadaşı ve İstihbarat Başkanı Kim Jae Kyu tarafından öldürüldü. Kim, suikastı "Güney Kore'ye demokrasiyi geri getirmek" için yaptığını belirtti.
ENVER SEDAT: BARIŞIN BEDELİ
Mısır Cumhurbaşkanı Enver Sedat, 6 Ekim 1981'de bir askeri geçit töreninde İslami Cihad Hareketi mensubu subaylar tarafından öldürüldü. Sedat'ın İsrail ile barış yapma çabaları, onun ölümüne neden oldu.
İNDİRA GANDİ: ALTIN TAPINAK'TAN SONRA
Hindistan Başbakanı İndira Gandi, 31 Ekim 1984'te iki Sih koruması tarafından öldürüldü. Gandi, Sihler'e ait Altın Tapınak'a yapılan askeri baskının emrini vermişti.
OLOF PALME: İSVEÇ'İN KAYBOLAN ADALETİ
Eski İsveç Başbakanı Olof Palme, 28 Şubat 1986'da sinema çıkışı suikasta uğradı. Suikast, hala çözülememiş birçok gizemi içinde barındırıyor.
İZAK RABİN: BARIŞ İÇİN ÖLDÜRÜLDÜ
İsrail Başbakanı İzak Rabin, 4 Kasım 1995'te Tel Aviv'deki bir mitingde aşırı sağcı bir İsrailli tarafından öldürüldü. Rabin, Filistin ile barış çabaları nedeniyle suikasta uğradı.
REFİK HARİRİ: LÜBNAN'IN YENİDEN İNŞA EDİCİSİ
Lübnan Başbakanı Refik Hariri, 14 Şubat 2005'te Beyrut'ta konvoyunun geçişi sırasında patlayan bir bomba ile öldürüldü. Hariri'nin ölümü, Lübnan'ı derin bir siyasi krize sürükledi.
BENAZİR BUTTO: KADIN LİDERİN TRAJİK SONU
Pakistan Başbakanı Benazir Butto, 27 Aralık 2007'de bir intihar bombacısı tarafından öldürüldü. Butto, Pakistan'ı yöneten ilk kadın olarak tarihe geçmişti.
Dönemin Cumhurbaşkanı tarafından iki yıl sürdürdüğü görevinden yolsuzluk iddiaları nedeniyle alınan Butto, 1993'te seçimlerden tekrar lider olarak çıktı ve ikinci kez başbakanlık koltuğuna oturdu.
İkinci başbakanlık görevinden de 3 yıl sonra benzeri iddialarla alınan Butto, 1999'da kendi isteğiyle Pakistan'dan ayrıldı ve 2007'ye kadar ülkeye dönmedi.
Ülkede düzenlenen 2008 seçimlerine katılmak için Ekim 2007'de Pakistan'a dönen Butto, 27 Aralık 2007'de silahlı bir intihar bombacısının önce ateş etmesi ardından da üzerindeki düzeneği patlatması sonucu hayatını kaybetti.
TÜRKİYE’DE SUİKAST GİRİŞİMLERİNDEN KURTULAN LİDERLER
Türkiye'de de birçok siyasi lider, suikast girişimlerinden sağ kurtuldu. Eski Başbakan Bülent Ecevit ve Cumhurbaşkanı Turgut Özal, suikast girişimlerinden yara almadan kurtulan liderler arasında yer alıyor.
Eski Başbakan Bülent Ecevit'e yönelik biri ABD'de bir Rum tarafından olmak üzere birçok suikast girişiminde bulunuldu.
Ecevit'in atlattığı suikast girişimlerinden biri de 29 Mayıs 1977'de İzmir'in Çiğli ilçesinde yaşandı. Seçim çalışmaları için İzmir'de yapılacak miting hazırlığı sırasında seçim otobüsüne binmek üzere olan Ecevit'e yaklaşan biri ateş açtı ancak kurşun sıyırarak arkada bulunan bir kişiye isabet etti.
Turgut Özal ise başbakan olarak görev yaptığı sırada partisi ANAP'ın 18 Haziran 1988'de Ankara'da düzenlenen kongresinde kürsüde yaptığı konuşmada, Kartal Demirağ tarafından silahlı saldırıya uğradı.
Parmağından yaralanan Özal, suikast girişimi sonrası tekrar kürsüye çıkarak konuşmasını tamamladı.