10. Amed Tiyatro Festivali kapsamında Çand Amed Kültür ve Kongre Merkezi’nde iki gün sürecek olan “Sahne için yazmak” atölyesine çoğunluğu DBŞT kursiyerlerinden oluşan çok sayıda genç katıldı. Tiyatro kuramcısı, yazar ve eğitmen Süreyya Karacabey, atölyenin amacının tiyatro yazarlığında yapının nasıl kurulduğu, nasıl işletildiği ve bir şeyleri sıraya koyma konusunda fikir verebilmek olduğunu söyledi.
Sahne için bir şey yazmanın, roman veya öyküden daha zor olduğunu, anlatıyı daha sınırlı tutmak gerektiğini aktaran Karacabey, “Tek kişilik bir iş yapsanız bile sınırları var. O sınırlar, o çerçeve, o sahne, seyircinin karşısındaki haller aslında bir özgürlük de verir. Hayal güçlerini neden sadece diyalogla, sessizlikle sınırlandırıyorlar? Bununla ilgili farkındalık yaratma derdindeyim” dedi.
Oyun yazma atölyesi yapabiliriz
Karacabey, belediye koşullarına bağlı olarak DBŞT devam ettiği müddetçe ihtiyaç olduğunda bu atölyenin daha ayrıntılı, daha kapsamlı bir biçimde devam ettirmeyi istediğini ifade ederek, “Sahne için yazma gönüllüsü gençlerle oyun çıkarmak üzere daha uzun erimli çalışmalar yapmak mümkün. Mesela gelecekte 5 kişiyle oyun yazma atölyesi yapabiliriz” diye konuştu.
Atölye çalışması, 27 Nisan Pazar günü saat 11.00’de Çand Amed Kongre Merkezi’nde devam edecek.