Haber / Fatma Temel
TMMOB Amed İl Koordinasyon Kurulu, 2016 yılında başlayan kayyum atamaları sonrası yaşanan sürece dair hazırladığı "Kayyım İrade Gaspı ve Kent Kırımı Raporu"nu açıkladı.
Rapora ilişkin ilk sözü alan TMMOB İKK Sözcüsü Alican Çetinkaya, kayyumlarla birlikte halkın kaynaklarının satışa çıkarıldığını, dil ve kültür alanlarında ciddi asimilasyonların yaşandığını ifade ederek, “Asimilasyon kendi kültürünü dayatan, yayan bir anlayışla hareket edilmeye başlandı. Kadın kurumlarımız ya kapatıldı ya da kadın kurumunun başkanlarına kayyum atandı. Ya da kadını toplumdan silmeye çalışan kadını eve hapsetmeye çalışan zihniyetlerin kontrolüne devredildi” dedi
TMMOB Ziraat Mühendisleri Odası Diyarbakır Şube Eş Başkanı Abdulsamet Ucaman da rapora yansıyan birçok noktanın suç teşkil ettiğine vurgu yaparak, Sayıştay raporlarına dikkat çekti.
“38 kadın kurumu kapatıldı”
Mimarlar Odası Diyarbakır Şubesi Eş Başkanı Selma Aslan ise kayyumla yönetilen 13 kentteki belediyelerde 38 kadın kurumunun kapatıldığını söyledi. Aslan, “Kayyumlar, Kürt kadın hareketinin ağır bedeller sonucu elde ettiği kazanımlarına ideolojik bir şekilde saldırmıştır. Kayyımların ilk icraatı kadın çalışmalarını ve kadın çalışanları hedef alıp tasfiye etmek olmuştur. Kayyımlar AKP hükümetine olan sadakatine kadın karşıtı politikalarda bir ortak sözleşme niteliği taşımaktadır. Yerel iradeyi yok sayan, gaspçı kayyım atamaları eş başkanlık sistemini gerekçe yapılmasıyla ataerkil siyasal iktidarın yaptığı bir saldırı olmuştur. Bu nedenle kayyım atamalarının toplumsal cinsiyet eşitliğine ilişkin toplumda artan farkındalığa ve bu alanda dönüşmeye yapılan bir müdahale olduğu çok açıktır” dedi
‘Kentsel dönüşüm ticari mantıkla yürütülüyor’
Programda söz alan Şehir Plancıları Odası Diyarbakır Şubesi Eş Başkanı Berivan Güneş ise, 2016 - 2019 dönemi arasında kayyumların şehir açısındaki aykırılıkları yargıya taşıdıklarının bilgisini verdi. Güneş, 2016 yılından bugüne kayyumlar hakkında 22 dava açtıklarını ve bu davalardan 12'sinin reddedildiğini hatırlattı. Güneş, kentsel dönüşüm gibi süreçlere STK'ların dahil edilmediğini ifade etti ve bu durumun kültürel, sosyolojik yapılarda olumsuz değişimler yarattığını dile getirdi. Kentsel dönüşümün ticari mantıkla yürütüldüğünü belirten Güneş, kent adına izlemlerini aktardı.