Diyarbakır

Türkiye’de ölüm sayıları gizleniyor mu?

Abone Ol

ÖZEL HABER - Güneş OCAĞA

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), 2023 yılı 'Ölüm ve Ölüm Nedeni' istatistiklerini açıkladı. Buna göre, ölüm sayısı 2023 yılında yüzde 4,1 artarak 525 bin 814 oldu. Ölüm nedenlerinde ise yüzde 33,4 ile dolaşım sistemi hastalıkları ilk sırada yerini alırken, sırasıyla yüzde 15 ile iyi huylu ve kötü huylu tümörler, yüzde 13,2 ile solunum sistemi hastalıkları izledi. Kahramanmaraş merkezli depremlerde ölen vatandaşların sayısı da 45 bin 784 kişi olarak verildi.


ÖLÜM HIZINDA BİR ARTIŞ VAR

TÜİK'in ölüm verilerine dair gazetemiz Güneydoğu Ekspres'e konuşan Diyarbakır Tabipler Odası Başkanı Mehmet Veysi Ülgen, "TÜİK'in istatistiklerine göre ölüm hızında bir artış var. Bir ülkenin gelişmiş düzeyi ekonomik büyüme ya da üretimle sadece izah edilemez. Aynı zamanda doğal afetlerde insanlar ne kadar az ölürse, ne kadar az bebek ölürse, ne kadar hastalıklardan az insan ölürse o toplum sağlıklıdır ve gelişmiştir. Biz hekimler için kriter budur" dedi.


ICD KODUNA TANILAR DEĞİŞTİRİLEREK GİRİLİYOR

Kovid-19 döneminde 'ICD Tanı ve Kod Listesi'ne kovid yerine başka hastalıkların kodlarının girildiğini tespit ettiklerini kaydeden Ülgen, şunları söyledi: 
"Geçmiş kovid salgını döneminde şunu gördük, tanı konulurken ICD koduna kovid 19 değil de, farklı kodlarla girildi. Buna dair tespitlerimiz oldu. Solunum yolu hastalıklarından kaç kişinin öldüğüne verinin verilmesi yerine istatistiklerin ayrıntılandırılması lazım. Meslek odası TBB olarak bizim de verilere bakabilmemiz lazım. Daha az ölüm olsun diye bunu söylüyoruz. Bu noktada bizim de öneri ve eleştirilerimiz olacak. Salgın hastalıklardan ya da doğal afetlerden daha az insanın ölmesini istiyoruz. bu anlamda istatistiklerin bize de açık olması gerekir."


HEKİMLERE ÇAĞRI YAPILDI

Hekimlere de çağrıda bulunan Ülgen, "Buradan hekimlere de çağrı yapıyorum, hekimlerde doğru tanım yapmalı. Herhangi bir iktidar ya da bürokratik engelden çekinmemeli. Mesleki yeminine bağlı olmalı ve tanıyı doğru koymalı. Var olan hastalık yerine başka bir teşhis koyuyorsa hekim de burada kendi kimliğini inkar ediyordur o zaman" diye konuştu.


“TOPLUM TÜİK'E GÜVENMİYOR”

Toplumda genel anlamda TÜİK'e karşı bir güvensizlik olduğunun altını çizen Ülgen, "Zaten TÜİK toplumda güven gören bir kurum değil. Dolayısıyla açıkladığı istatistiklerin doğruluğuna dair de güvensiz olarak görülüyor. Fakat TÜİK'in bu ölüm verileri bile vehameti ortaya koyuyor" diye konuştu.