ÖZEL HABER - Güneş OCAĞA

Diyarbakır'da Covid-19'un yeni varyantı JN1, RSV ve İnfluenza iş birliği yaparak üçlü tehlike oluşturdu. Hasta yatağına düşen Diyarbakırlılar, çalıştıkları işyerlerinden rapor alıyorlar. Kentteki poliklinikler önünde yoğun sıra oluşurken, yoğun bakım ünitelerinde ise doluluk oranı arttı.

Diyarbakır'daki yaygın virüs hastalıklarını gazetemiz Güneydoğu Ekspres'e değerlendiren Prof. Dr. Abdurrahman Şenyiğit, vatandaşların kapalı alanlarda maske ile dolaşmalarını, ateşlerin 38'in üzerine çıkması halinde ise, hemen hastanelere başvurmalarını istedi.

Üçlü Virüs Diyarbakır’da Salgın Hızla Yayılıyor 2

"YÜKSEK ATEŞ HALİNDE HASTANEYE GİDİN"

Prof. Dr. Abdurrahman Şenyiğit, Türkiye'de her alanda Covid-19, RSV ve  İnfluenza virüslerinin yayıldığına dikkat çekerek, şunları söyledi:

“Bu üç virüse bağlı üst solunum yolları enfeksiyonları toplum içerisinde çok ciddi bir şekilde ilerliyor. Bunun en büyük sebebi dikkatsizliğimiz. Kapalı alanlarda maske takılmıyor. Şuan ki covid varyantı olsun, diğer varyantlar olsun çok büyük bir risk teşkil etmemektedir. Kronik hastalar ve 65 yaş üstü olanlar çok dikkatli olmalılar. Özellikle de Covid-19 çok ağır seyredebilir. Bu virüse yakalananlar, kapalı ortamlardan uzak durması lazım. Eğer bunlarda yüksek ateş, titreme, üşüme ve nefes darlığı olursa mutlaka hekime başvurmaları gerekir. Ama viral enfeksiyonlarda antibiyotiğin yeri yoktur. Boşuna kullanmayalım. 5-6 günlük bir dinlenme yeterlidir" dedi.

Üçlü Virüs Diyarbakır’da Salgın Hızla Yayılıyor 3

HASTALIKTAN KORUNMANIN YOLLARI

Doçent Doktor Hakan Akelma ise, Covid-19'un yeni varyantı, gribal enfeksiyon ve üst solunum yolu enfeksiyonlardan korunmak için şu önerilerde bulundu:

*Kalabalık yerlerde maske takmaya başlayın

Hastaysanız;

1- Mutlaka Dinlenin

2- Bol sıvı alın.

3- Çok iyi beslenin ( asla ihmal etmeyin)

4- Ateş ve ağrı için Ateş düşürücü ve ağrı kesici alın.

5 - Doktor tavsiyesi olmadan asla antibiyotik kullanmayın."

"ACİL DURUM DIŞINDA ACİL SERVİSLERİ MEŞGUL ETMEYİN"

Akelma son olarak, "Düşmeyen ateş,  şuur değişikliği, devamlı öksürük ve nefes darlığı, tansiyon düşüklüğü gibi durumlar dışında, acil servisleri meşgul etmeyin. Ancak oral (ağızdan alamayan) durmaksızın kusan ve yukarıdaki acil durumlarda takılacak bir destektir. Bunun dışında ağızdan alıyorsanız Serum taktırmanıza gerek yoktur. Faydası da yoktur" dedi.

Editör: Güneş OCAĞA