Dicle Üniversitesi Kürdoloji Bölüm Başkanı Doç. Dr. Osman Aslanoğlu, gelecek akademik dönemden itibaren Kürt Dili ve Edebiyatı Bölümü’ne öğrenci alımı yapacaklarını belirterek gelişmeyi “Çok önemli bir adım” olarak nitelendirdi.
Yüksek Öğretim Kurulu (YÖK), Dicle Üniversitesi (DÜ) Edebiyat Fakültesi bünyesinde açılmış olan “Kürt Dili ve Edebiyatı Bölümü”ne lisans seviyesinde öğrenci alınması teklifini onayladı.
Haberi Dicle Üniversitesi Kürdoloji Bölüm Başkanı Doç. Dr. Osman Aslanoğlu duyurdu.
Dicle Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Kürt Dili ve Edebiyatı Bölümü’ne lisans düzeyinde öğrencisi alınması teklifi YÖK’e sunulmuştu. Teklifin YÖK tarafından kabul edilmesiyle birlikte 2024-2025 akademik döneminden itibaren 4 yıllık Kürt Dili ve Edebiyatı Bölümü’ne 25 öğrenci alınacak.
Öğrenciler Kürt Dili ve Edebiyatı Bölümü’ne, bu yıl Haziran ayında düzenlenecek olan Yüksek Öğretim Kurumları Sınavı ile alınacak.
Doç. Dr. Aslanoğlu Kürt Dili ve Edebiyatı Bölümü’ne lisans düzeyinde öğrenci alınması için 2 ay önce başvuruda bulunduklarını, başvurularının YÖK tarafından ele alınıp sonuçlandırıldığını söylemişti.
“Sadece artık kadro verilmesi lazım”
Rûdaw’da bültene katılan ve Hevidar Zana’nın sorularını yanıtlayan, Doç. Dr. Aslanoğlu 2024-2025 döneminde öğrenci almaya başlayacaklarını belirtti ve şunları dile getirdi:
“Daha öncesinde bizde yüksek lisans ve doktora programı vardı. Bizim öğretim üyeleri anlamında ve lisans anlamında eksiğimiz vardı.
Zaten öğretim üyeleri olmadığı için lisans programımız yoktu.
Akademisyen eksiğimiz kapanmadı ancak lisans programının açılması çok önemli bir adım oldu.
Önceki dönemlerde doktorasını Kürdoloji bölümünde yapan akademisyenler zaten yoktu. Başka bölümlerden alıyorduk.
Ancak artık hem çok fazla doktoralı öğretim üyesi var hem de doçentliğini almış ve kadro bekleyen akademisyenler var.
Diğer üniversitelerde de arkadaşlarımız var ve başka üniversitelerden de transfer edebiliriz. Şimdi sadece artık kadro verilmesi lazım.”
Türkiye’de 5 üniversitede Kürt Dili ve Edebiyatı Bölümü var
Bingöl Üniversitesi, Mardin Artuklu Üniversitesi, Muş Alparslan Üniversitesi, Dersim Munzur Üniversitesi ve son olarak Diyarbakır Dicle Üniversitesi’nin eklenmesiyle Kürt Dili ve Edebiyatının olduğu üniversite sayısının 5 e yükselmiş oldu.