Güneş OCAĞA/ÖZEL HABER
Van Organize Sanayi Bölgesi eski Başkanı ve Van Organize Sanayi Derneği (VOSİAD) Genel Başkanı Şemsettin Bozkurt, 2024 yılının 31 Mart’ında gerçekleşecek yerel seçimlerden Yeşiller ve Sol Parti’den (YSP) Van Büyükşehir Belediye Başkanlığı’na aday adayı olacağını ve gittikçe büyüyen şehir olan Van’ın sorunlarına ve soruların çözümlerine dönük görüşlerini gazetemiz Güneydoğu Ekspres’e açıkladı.
ADAY ADAYLIĞINI ŞİMDİDEN AÇIKLADI
Seçimlere altı ay gibi bir süre kala aday adaylığını açıklayan ilk kişi şuan kendisinin olduğunu ifade eden Bozkurt, “HDP/Yeşil Sol Parti’den Van Büyükşehir Belediye Başkanlığı için aday adayı olacağımı açıkladım. Aday olmamdaki en büyük etken doğduğum, büyüdüğüm ve yaşadığım kentin sorun, sıkıntılarını iyi bilmem ve bu sorunlara karşı çözüm üretebilecek güçte olduğum için” dedi.
Van’ın gittikçe büyüyen bir şehir olduğunu ve sorunlarının da bir o kadar çoğaldığına dikkat çeken Bozkurt, “Kuşkusuz her kent içinde yaşayan insanlara benziyor. Van gibi sürekli göç alan ve göç veren kentler tıpkı içinde yaşayan insanlar gibi canlı ve dinamikler. Dolayısıyla kentler de ve insanlar da büyüdükçe sorun ve sıkıntılar da büyüyor. Van’ın şu aşamada yüzlerce sorunu var, ama en büyük sorunu işsizlik ve yoksulluktur” değerlendirmesinde bulundu.
KÜRT VE DEMOKRASİ SORUNU
“Van’ın batı illerine nazaran Kürt sorunundan, demokrasiden kaynaklı problemleri iki üç kat daha fazladır” diyen Bozkurt, şunları belirtti:
“Kürt illerinde kayyum atamalarından dolayı tüm problemler katmerleşerek artmıştır. Bu manada demokrasi askıya alınmış, hukuk çiğnenmiştir. Van halkı hakkı olan hiçbir yatırımı alamamıştır. Örneğin; Van’da çok ciddi bir imar problemi var. Allah bir daha göstermesin, Van depremi bunun için çok büyük bir fırsattı. Kent yeniden çok daha sağlıklı ve düzenli inşa edilebilirdi. Maalesef bu fırsat ıskalandı. Van depremi ile birlikte Van’a birçok yeni cadde, sokak ve bulvarlar açılabilirdi. Çok rahatlıkla kentsel dönüşüm yapılabilirdi. Deprem toplanma alanları ve deprem öncesi tedbirler alınabilirdi. Van’a bütüncül ve adil bir imar planı yapılabilirdi. Ama hiçbiri olmadı.”
VAN’IN SORUNLARINI SIRALADI
Bozkurt, Van şehrinin sorunlarını şöyle sıraladı:
“Van’da çok ciddi bir trafik ve otopark sorunu var. Bunlar için çözümler üretilebilirdi. Van’ın bir kent meydanı yok! Van bir büyükşehir ama Van’da hala hafif raylı sistem konuşulmuyor. Van bir doğa ve turizm cenneti ama bu anlamda ulaşım altyapısı yok! Van bir deprem bölgesi, Van’ın birçok yerleşim yerinde zemin çok zayıf, sıvılaşma ve ince mil kumlu zeminlerdir. Van bir su şehri Van halkı çok ciddi su sorunu yaşıyor. Van bir deniz şehri, şehrin denize ulaşımı yok! Van bir kırmızı et ambarı, maalesef Van ve ülke bundan yeterli manada istifade edemiyor. Van bir tarım kenti, maalesef her yıl Van’dan dışarıya en az 10 milyon dolarlık sadece marul, maydanoz ve yeşil soğan parası çıkıyor. Kırmızı et, tavuk eti ve balık ürünlerinde bu durum kat kat daha fazladır. Van’ın kesintisiz demiryolu yok! Demiryolu vagonları Bitlis/Tatvan’dan Van’a feribot ile taşınıyor. Bunun maliyeti karayolundan daha yüksek. Van’da çok ciddi bir çarpık kentleşme var. Van’da ekonomik ömrünü tamamlamış ve yorgun düşmüş bir çok bina var.”
‘SORUNLARI HALKLA BİRLİKTE ÇÖZECEĞİZ’
Bozkurt, Van’daki sorunların çözümüne dair öneri ve görüşlerini de şöyle dile getirdi:
“Saydığımız ve dile getiremediğimiz tüm sorunların çözümü için de halka gideceğiz. Halkımızla birlikte karar alacak sorunlarımızın çözümü için onların fikirlerine başvuracağız. Onların ihtiyacı doğrultusunda inisiyatif alıp sorunlarımızı çözmeye çalışacağız. Halkımızın öncelik sırasına göre bu sorunları ev ödevimiz gibi önümüze alıp tek tek çözmeye çalışacağız. Kentimizi en geç on yıl içerisinde her anlamda dünyanın en iyi yaşanılabilir kentleri arasına alacağız İnşallah. Başta işsizlik ve yoksulluk olmak üzere tüm bu sorunlarla çok ciddi anlamda mücadele edeceğiz. Bu konuda kamu ve özel sektör işbirliğiyle çok kısa sürede büyük sıçramalar yapacağız. İş başına gelir gelmez Van’ın imar ve ulaşım sorunu ile ilgili bir master plan hazırlayacağız. Van’ı en makul sürede bütüncül bir imar planına ve en etkin en ucuz ulaşım aracı olan hafif raylı sisteme kavuşturacağız. Sırasıyla tarım, hayvancılık ve ticaret ağlarını oluşturmaya çalışacağız. Tarım hayvancılık için paketleme ve soğuk hava zinciri endüstrisi oluşturacağız. En kısa sürede kırmızı ve beyaz et ile balık eti ihracatı yapacak duruma geleceğiz. Bu alanlarda kamu ve özel sektör marifeti ile bir çok genç kadın ve erkek insanımızı istihdam edeceğiz. Herkesin bu konuda kendi işini yapabilmesi ve geliştirmesi için ciddi teşvikler sunacağız. Öğrencilerimiz için yazılım kodlama ve teknoloji eğitimleri için gerekli altyapı çalışmaları yapacağız. Van’ın kültür, sanat ve edebiyat anlamında bir çok değeri var. Tüm bu değerleri açığa çıkaracak, Van’ı tam bir kültür şehri haline getirmek için çalışacağız. Gençler için kültür sanat merkezleri ve keyifle vakit geçirecekleri alanlar oluşturacağız.”
‘DİYARBAKIR’IN BİLGİ VE BİRİKİMİNDEN FAYDALANIYORUZ’
Diyarbakır’ın kendileri için önemli ve değerli bir yerde olduğunu söyleyen iş insanı Şemsettin Bozkurt, “Van Organize Sanayicileri ve İş İnsanları Derneği (VOSİAD) ile Diyarbakır Organize Sanayicileri ve İş İnsanları Derneği (DOSİAD) arasında 2018 yılında bir kardeşlik protokolü imzaladık. Şahsen benim Diyarbakır iş dünyası ile çok yakın ve samimi ilişkilerim var. Her zaman Diyarbakır iş dünyasının bilgi birikim ve tecrübelerinden istifade ettik/ediyoruz. Bu çerçevede zaman zaman bizler dernek olarak kendilerini Diyarbakır OSB’de ziyaret ederek fikir alışverişinde bulunuyoruz. Aynı şekilde onları da Van OSB’de misafir ederek bilgi, birikim ve deneyimlerimizi paylaşıyoruz. Demokratik hak ihlalleri konusunda birlikte açıklamalar yapıp, tepkilerimizi ortaya koyuyoruz. Bazı kültür ve sanat etkinliklerine birlikte destek veriyor ve beraber katılım sağlamaya çalışıyoruz” diye konuştu.