The Guardian gazetesinin haberine göre Rusya’nın Ukrayna’ya başlattığı harekatın eski komutanı General Sergey Surovikin'den günlerdir haber alınamıyor.
Sergey Surovikin ile Prigojin’in yakın ilişkileri nedeniyle söz konusu iddiaların gündeme geldiği belirtilirken, ismi paylaşılmayan ABD’li yetkililer Surovikin'in isyana sıcak baktığını öne sürdü.
New York Times gazetesinin haberinde, "Wagner'in lideri Prigojin, Rusya ordusu içinden desteğe sahip olduğuna inanmış olabilir” denilmişti.
The Wall Street Journal gazetesi de Wagner ayaklanmasının Genelkurmay Başkanı Valery Gerasimov ile Savunma Bakanı Sergey Şoygu'yu kaçırma amaçlı olduğunu ileri sürdü.
Ne olmuştu?
Özel güvenlik şirketi Wagner'in kurucusu Yevgeniy Prigojin, 24 Haziran’da Rusya ordusunu Wagner'e saldırı düzenlemekle suçlayıp karşılık vermekle tehdit etmiş, Wagner savaşçıları da Ukrayna'yı terk ederek Rusya'nın Ukrayna sınırındaki Rostov bölgesine girmişti.
Bu durum üzerine Rusya Federal Güvenlik Servisi (FSB) “silahlı isyan” suçlamasıyla ceza davası açmıştı.
Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, isyanı "vatana ihanet" olarak nitelendirmişti. Prigojin ise Moskova'ya gideceklerini açıklamış, Kremlin yönetimi ülkenin pek çok bölgesinde güvenlik önlemlerini artırmıştı.
Yapılan görüşmelerin ardından Prigojin hakkındaki soruşturmanın düşürülmesina karşılık birliklerinin üslerine geri çekilmesi kararı almış, kendisi de Belarus’a gitmişti.
24 saatlik isyan boyunca Rostov’u çatışma çıkmadan ele geçiren Wagner daha sonra M4 karayolu üzerinden Voronej'e geçerek burada da kontrolü sağlamıştı.
Prigojin, Rusya Savunma Bakanı Sergey Şoygu ile Genelkurmay Başkanı Valeri Vasilyeviç Gerasimov'u devireceklerini öne sürüyordu.
Wagner güçleri yapılan müzakerelerin ardın Belarus’a geçmeyi kabul etmişti. (rûdaw)