Meta'nın mesajlaşma uygulaması WhatsApp, AB'nin platform kuralları kapsamında en katı gerekliliklerle karşı karşıya kalan son platform oldu.

Platform, şeffaflık raporunda AB'de aylık ortalama 46.8 milyon kullanıcıya ulaştığını ve bunun Dijital Hizmetler Yasası (DSA) kapsamında Çok Büyük Çevrimiçi Platform (VLOP) olarak kabul edilmek için 45 milyon aktif kullanıcı eşiğinden daha fazla olduğunu bildirdi.

Çok Büyük Çevrimiçi Platform olarak kabul edildiği andan itibaren platformun kurallara uymak için dört ayı var. Bunun ne zaman gerçekleşeceğine dair resmi bir tarih henüz bildirilmedi.

DSA kapsamında, VLOP'lar tüketicinin korunmasını ve temel hakları güçlendirmek, yasa dışı içeriğin yayılmasını önlemek, algoritmalar ve içerik moderasyonu konusunda daha fazla şeffaflık sağlamakla yükümlü.

Meta'nın diğer hizmetleri Facebook ve Instagram zaten VLOP'lar listesinin bir parçası ve DSA'nın olası ihlallerine ilişkin devam eden Avrupa Komisyonu soruşturmalarına tabiler.

Belçika Dijital Hizmetler Koordinatörlüğü sözcüsü Euronews'e yaptığı açıklamada, Rusya doğumlu Pavel Durov tarafından kurulan mesajlaşma uygulaması Telegram'ın ise aylık kullanıcı sayısının henüz 45 milyonu geçmediğini söyledi. Bu nedenle Telegram henüz VLOP statüsünde sayılmıyor.

Belçika Posta ve Telekomünikasyon Enstitüsü (BIPT), Komisyon'un aylık ortalama kullanıcı sayısının hesaplanmasına ilişkin bir yetki kanunu yayınlamasını bekliyor.

Sözcü, bunun "rakamların sayılma ve yayınlanma şekli üzerinde potansiyel olarak bir etkisi olabileceğini" belirtti.

Düzenleyici kurum, "BIPT, Telegram'ın şu anda 45 milyon eşiğini aşmasının olası olmadığını düşünüyor," diye bildirdi.

Telegram, AB merkezini Belçika'da kurdu, yani Çok Büyük Çevrimiçi Platform haline gelene kadar DSA uyumluluğundan BIPT sorumlu.

Platformun kurucusu daha önce şirketin 2024 yılında dünya çapında bir milyar kullanıcıya ulaşacağını tahmin ettiklerini söylemişti.

Merkezi Dubai'de bulunan uygulama, şu anda dünya çapında 900 milyon aktif aylık kullanıcıyı geçtiğini iddia ediyor.

WhatsApp'ın bu unvanıyla birlikte DSA bünyesindeki Çok Büyük Çevrimiçi Platformların sayısı 26'ya yükseldi.

Bu platformlar arasında Google, Amazon, LinkedIn, Temu ve Shein de yer alıyor.

Kaynak: euronews