Yaklaşık 700 parçadan oluşan Diyarbakır’ın tescilli ürün Kişnişli Kolye, yıllardır Diyarbakırlı ustaların elinde hayat buluyor. Diyarbakır’da her kadının hayal ettiği o kolye olma yolunda emin adımlarla yürümeye devam ediyor.
Diyarbakır Kuyumcular Odası (DİKO) Başkanı Mehmet Yüksel, Odanın Kişnişli Kolye üzerinde yaklaşık 20’ye yakın usta ile çalıştığını ve yeni projeleri ile birlikte Kişnişli Kolyeyi daha modern hale getirmeyi hedeflediklerini söyledi.
Yaklaşık 200-300 yıllık bir geçmişe sahip olan bu kolye, 10 gramdan 40 grama yakın Diyarbakır’da DİKO tarafından üretilmekte. Çok ince işçilik ve emek gerektiren bu kolyenin yapımında 22 ayar ve 14 ayar altın kullanılmakta.
Diyarbakır’da değerli ustaların elinden geçen Kişnişli Kolye 17 binden başlayıp 50 bin TL’ye kadar alıcı buluyor.
İşte 200-300 yıllık geçmişe sahip olan ve yüzyıllardır Diyarbakırlı kadınların gözbebeği takısı olmaya devam eden Kişnişli Kolyenin özellikleri:
Diyarbakır Kişnişli Kolye; Tüm parçaları 14 veya 22 ayar altından yapılan Diyarbakır'a özgü tamamen özel ustalık gerektiren el işçiliği ile 700 civarında parça ile yapılmaktadır. Bir seride kullanılan ve iki parçadan kaynatılmış toplanın ağırlığının 0,15 gr ve çapı 5,5 mm olmaktadır. Yıldızları 6 köşeden oluşur. Pulların üzerinde kaynatılmış ve oluşan her yıldızın ağırlığı 0,6 gr ve çapı 6 mm'dir. Oluşturulan tüm parçalar el işi ile yapılır ve kaynak ile birleştirilir. Diyarbakır Kişnişli Kolye geçmişi eskiye dayanır. Diyarbakır el sanatlarında önemli bir yere sahiptir. Coğrafi sınıra özgü bileşen kullanımı ve üretim metodu vardır. Bu sebeplerle coğrafi sınır ile ün bağı bulunur.
Hazırlanışı:
Diyarbakır Kişnişli Kolye üretiminde 14 ve 22 ayar haline getirilmiş altın plakalar kullanılır. 24 ayar altın kullanılır. 1200 derecede ergime yapılır ve bakır katılarak 14 veya 22 ayara indirilir. Eriyik astar kalıbına dökülür. Astar silindir ile istenilen micronda çekilir ve haddelenir. Tüm parçalar bu astar altın plakalardan elde edilerek yapılır.