Tıbbi Onkoloji Uzmanı Doç. Dr. Yakup Ergün Kansersiz bir gelecek için düzenli taramalarınızı ihmal etmeyin.
Son 30 yılda meme kanseri tedavisinde ve erken tanı yöntemlerinde kaydedilen önemli gelişmeler, dünya genelinde meme kanserine bağlı ölümlerde yaklaşık %50 oranında bir azalma sağlamıştır. Bu, tüm dünya nüfusu göz önüne alındığında milyonlarca hayatın kurtarıldığı anlamına gelmektedir.
Artan farkındalık kampanyaları, düzenli tarama programlarına erişim ve ileri teknolojilerin kullanımı, hastalığın erken evrede tespit edilmesine olanak tanıyarak tedavi şansını büyük ölçüde artırmıştır. Ancak, bu olumlu gelişmelere rağmen, meme kanseri hâlâ kadınlarda en sık görülen kanser türü olmaya devam etmekte ve son yıllarda 50 yaş altındaki kadınlarda görülme sıklığı artmaktadır. Bu nedenle, farkındalık ve düzenli tarama hayati önem taşımaktadır. Meme kanseriyle ilgili önemli bazı noktalar şöyledir:
• Meme kanseri, kadınlar arasında en sık görülen kanser türlerinden biridir ve her 8 kadından biri yaşamı boyunca bu hastalığa yakalanma riski taşır.
• Kanser genellikle belirti vermeden başlar, bu yüzden düzenli tarama yaptırmak kritik öneme sahiptir.
• Meme kanseri yalnızca meme bölgesinde tespit edilirse, şifa oranı %90’ın üzerindedir.
• 40-69 yaş arası tüm kadınlar, 2 yılda bir mamografi çektirerek meme kanserini erken evrede yakalayabilir. Bu, kanseri erken evrede tespit etmenin en etkili yoludur.
• Ancak, bazı risk altında olan kişilerde tarama yaşı daha erkene çekilebilir. Bu nedenle, kişisel risk faktörlerinizi değerlendirip bir uzmandan danışmanlık almanızda yarar var.
• Ayrıca 20 yaşından itibaren her kadın, ayda bir kez kendi kendine meme muayenesi yaparak olası belirtileri fark edebilir.
• Meme kanserinin belirtileri arasında memede yeni bir kitle, boyut veya şekil değişikliği, memede ağrı ya da meme başı akıntısı yer alır. Bu belirtilerden herhangi biri fark edilirse, zaman kaybetmeden doktora başvurulmalıdır.
Unutmayın, sevdiklerinizle uzun ve sağlıklı bir yaşam için erken teşhis hayat kurtarır!