Hac ibadeti, İslam'ın beş şartından biri olarak Müslümanların hayatlarında büyük önem taşır. Her yıl milyonlarca Müslüman kutsal topraklara gitmek için sabırsızlanırken, 2025 yılı Hac kayıt süreci için önemli adımlar duyuruldu. Peki, Hac kayıtları nasıl yapılır? Kimler başvurabilir ve hangi adımlar izlenmeli? Bu yazıda, 2025 yılı için Hac kayıt işlemlerinin nasıl yapılacağını, kimlerin başvurabileceğini ve sürecin ayrıntılarını ele alıyoruz.

HAC KAYDI NASIL YAPILIR?

2025 yılında ilk kez hacca gitmek isteyen vatandaşlar, ön kayıt işlemlerini 5 Ağustos 2024 – 16 Eylül 2024 tarihleri arasında e-Devlet sistemi üzerinden yapabilecek. Ön kayıt için 750 TL olan ücret, anlaşmalı bankalara yatırılacak. Anlaşmalı bankalar arasında Albaraka Türk Katılım, Emlak Katılım, Kuveyt Türk Katılım, Türkiye Finans Katılım, Türkiye Halk Bankası, Türkiye Vakıflar Bankası, T.C Ziraat Bankası, Vakıf Katılım ve Ziraat Katılım bulunuyor.

ÖNCEKİ KAYITLAR YENİLENİYOR MU?

2024 yılı hac kurasına katılmış fakat kesin kayıt hakkı elde edememiş vatandaşlar için önemli bir yenilik bulunuyor. Bu yıl önceki yıllardan farklı olarak, kayıtlar Diyanet İşleri Başkanlığı tarafından otomatik olarak yenilenmeyecek. Kayıt yenilemek isteyen vatandaşların, e-Devlet üzerinden işlemlerini kendileri gerçekleştirmesi gerekiyor. Bu işlemler için herhangi bir ön kayıt ücreti talep edilmiyor.

HASTA, ENGELLİ VE YAŞLILAR İÇİN ÖZEL DÜZENLEMELER

Hacca gitmek isteyen hasta, engelli veya yaşlı vatandaşlar için de özel düzenlemeler getirildi. Başkasının yardımı olmadan günlük aktivitelerini yerine getiremeyen bireyler, hacca daha önce gitmemiş bir refakatçi ile başvuru yapabilecek. 
Ayrıca, 0-12 yaş arası çocuklarını hacca götürmek isteyen ebeveynler, çocuklarının ön kayıtlarını belirlenen süre içerisinde gerçekleştirebilecek ve kura sürecinde çocuklarının sayısal etkisi olmayacak.

HAC KURALARI VE SEÇİM SÜRECİ

Hac yolculuğu için müracaat edenler, belirlenen tarihlerde düzenlenecek kurayla seçilecek. Ön kayıt yaptıran vatandaşlar, kura sonuçlarına göre hac yolculuğu için sıralamalarını öğrenecek. Kura sonuçları Diyanet İşleri Başkanlığı'nın resmi internet sitesinde ve e-Devlet sistemi üzerinden duyurulacak. Kayıt sırası gelenler, kesin kayıt işlemlerini belirtilen tarihlerde tamamlamadıkları takdirde haklarını kaybedecekler.

Kaynak: NTV