Sağlıklı beslenme artık hemen herkes için vazgeçilmez bir yaşam formülü. Hal böyle olunca doğal ürünlere talep giderek artıyor. Uzmanların “üç tehlikeli beyaz” olarak tanımladığı “un, şeker ve tuz üçlüsünü” kullanmadan, doğal ürünlerle siz de evde nefis tatlı ve tuzlular hazırlayabilirsiniz.
3 beyaz zehir nelerdir?
Aslında sağlığa zararlı olmasına rağmen sürekli tüketilen un, şeker ve tuz birçok bilim insanı tarafından aslında ‘zehir’ olarak nitelendiriliyor. Tüketildikleri anda kimseyi zehirlemeseler de bu besinler tüketildikleri miktar ve sıklık göz önüne alındığında, uzun süreçte benzeri bir etkiye sahip olabilir. Peki neden?
1) Beyaz rafine şeker
Şeker muhtemelen bu bahsedilen besinler arasında en tehlikeli ancak bir o kadar da lezzetli olanıdır. Şeker, genellikle bazı gıdalarda sağlıklı bir miktarda doğal olarak bulunur. Sağlığa zararlı olan ise çoğu insanın günlük olarak ve çoğu zaman farkına bile varmadan tüketme eğiliminde olduğu aşırı miktardadır. Şeker hastalığının oluşumu, diş çürümesi ve obezite üzerindeki bariz sonuçları bir yana, ilave şeker kullanımı ruh halini ve enerji seviyelerini de etkileyebiliyor. Örneğin bir kalıp çikolata yediğinizde, çok kısa bir süre için iyimser ve enerjik hissedeceksiniz ancak bir süre sonra tamamen çöker, kendinizi uyuşmuş hisseder ve daha fazla çikolataya ihtiyaç duyarsınız. Güne devam edebilmek için şeker içeren başka atıştırmalıklara yönelirsiniz ve şeker tüketimini tamamen kesmediğiniz sürece, bu durum devam eder.
Çalışmalar aslında şekerin beyinde dopamin salgıladığını gösterir bu da şekerin beyin üzerinde ilaçlarla aynı etkiye sahip olduğunu kanıtlar.
İşte, beslenme programından çıkartmanız gereken 3 beyaz:
2) Tuz
Tuz miktarı muhtemelen kontrol etmesi en zor olanıdır. Bazı yiyeceklerin tadı tuzsuzken çekilmez olabilir ancak korkmayın, çünkü diyetinizde belirli bir miktar tuz olması gerçekten önemlidir, bu nedenle yüksek tansiyon teşhisi konmadıkça, tuzu uzun süre ortadan kaldırmak gereksizdir ve size yarardan çok zarar verir. Sadece cips, tuzlu kuruyemiş ve bazı etler veya salamlar gibi ilave miktarda sodyum içeren gıdalardan kurtulmaya çalışın. Tuz kullanımı sadece yüksek tansiyon, böbrek hastalığı, kardiyovasküler hastalıklar ve felç gibi uzun vadeli zararlara yol açmaz. Fazla miktardaki tuz tüketimi, şiddetli dehidrasyon, uyuşukluk ve hatta ödem dâhil olmak üzere kısa vadeli zararlara da yol açar. Bu yüzden vücudunuza bir iyilik yapın ve tuz alımınızı azaltın!
3) Un
Zaten daha çok esmer ekmek ve kepekli tahıllardan biriyseniz, o zaman doğru yoldasınız! Bunlar sadece daha fazla besin değeri içermekle kalmaz, aynı zamanda sizi daha uzun süre tok tutar ve gün boyunca sağlıklı, istikrarlı bir enerji salınımı sağlar. Mümkünse, beyaz ekmek ve kekleri de içeren beyaz rafine unla yapılan gıda ürünlerinden tamamen kaçınmanız en iyisidir. İşlenmiş unun zararları şekerden çok farklı değildir. Kan şekerinde yüksek bir artışa yol açarlar ve tüketildikten sonra hızlıca glikoza dönüşürler. Bu da obezite ve diyabetin temel sebeplerinden biridir. Hiçbir zaman sağlıklı bir yaşam, lezzetsiz olmak zorunda değildir. Unutmayın ki şu an canınızın yüksek karbonhidrat içerikli, şekerli gıdalar çekmesi var olan bir alışkanlığın sonucudur ve bu alışkanlığı kırıp damak tadınızı eğittikten sonra bu gıdaları zaten tüketmek istemezsiniz.