Özel Haber/ Ahmet SÜNBÜL

Süryani Meryem Ana Kilisesi tarafından genç rahibelerin yetiştirilmesi için 300 yıl önce inşa edilen Kızlar Mektebi, Süryani Cemaati’nin azalması nedeniyle terk edilmek zorunda kaldı.

Bazalt taşından yapılma, bodrum dahil 3 katlı olan bina sahipsiz kalınca yıllarca yoksul insanlara ev sahipliği yaptı. Binada herhangi bir onarım ve tadilat yapılmadığı için zaman içinde yer yer çökmeler ve dökülmeler yaşanınca en son 20 yıl önce kalan 3 yoksul aile de burayı terk etmek zorunda kaldı. 20 yıldır harabe bir halde kaderine terk edilen Kızlar Mektebi, Diyarbakır Kültür, Tanıtım ve Yardımlaşma Vakfı (DİTAV) tarafından Süryani Cemaati’nden kiralanarak onarıldı.

‘VİRANE HALDEYDİ, YENİDEN AYAĞA KALDIRDIK’

DİTAV Yönetim Kurulu Başkanı Erhan Akalınlar, "Virane haldeydi burası. Duvarları, sütunları yıkılmıştı. Sadece bir kemeri ayakta kalmıştı. Fotoğraflara bakarsanız görürsünüz; burasını restore etmedik, yeniden ayağa kaldırdık" dedi.

Vakıf olarak böyle tarihi bir yapının göz göre göre yıkılmasına seyirci kalmak istemediklerini belirten Akalınlar, "Süryani Cemaati Yönetim Kurulu Başkanı Can Şakarer ile dostluğumuz vardı. Süryanilerin burasını yeniden ayağa kaldırmak istediklerini duyduk. Çünkü maddi olarak kendileri bunu yapamıyorlardı. Süryani cemaati ile görüşmelerimiz oldu ve bir vakıf olarak bu yapıyı yeniden kentimize kazandırmaya kararlı olduğumuzu söyledik. DİTAV olarak böyle tarihi bir yapının yok olmasına seyirci kalamazdık. Herhangi bir finans kaynağımız da yoktu. Bunu yaptığımız duyurular sonrası gelen bağışlarla yaptık" şeklinde konuştu.

1,5 YIL ÖNCE ONARIMA BAŞLANDI

Vakıf olarak Kızlar Mektebi'nin onarımına 1,5 yıl önce başladıklarını ve paralarının olmadığını kaydeden Akalınlar, bunun için hayırseverlere çağrı yaptıklarını belirterek, şunları söyledi: "Gerek sosyal medya üzerinden, gerek basın aracılığı ile çağrıda bulunduk. Valilik, Belediye, iş insanları ve hayır severlerin yardımı oldu. Kimi iş insanı bazalt taş sağladı, kimisi direkleri satın aldı, kimisi çimento satın aldı, kimisi kereste temin etti. Yardımların tamamı bu şekilde oldu. Ayni yardım almadık. Vakfımız parasal işlerle ilgilenmiyor. Bununla ilgilenen muhasebe bölümümüz. Sadece bağış yapmak isteyenlere ihtiyacımızı söylüyorduk. Onlar da bunu temin ettiler. Sağ olsunlar. Örneğin bizi en çok duygulandıran bir hayırsever oldu. Vakfın banka hesabına bakıyorduk her hafta düzenli olarak 50-100-150 TL gibi bir para yatırıyordu. Büyük ihtimalle haftalık yevmiye ile çalışan yoksul ama gönlü zengin biri. Kazandığı cüzi paradan kısarak bağışta bulunuyordu. Yönetim Kurulu olarak karar aldık. Bu gönlü zengin hayırsevere ulaştık. Açılışımıza onu da davet edeceğiz."

‘HALEN BORCUMUZ VAR’

DİTAV Başkanı Erhan Akalınlar, Kızlar Mektebi'nin yeniden ayağa kaldırmak için ilk başta uzmanların hazırladığı raporda yaklaşık 800 yüz bin TL gibi bir masraflarının olacağını, ancak 1,5 yıl içinde demire, çimentoya, keresteye, işçiliğe gelen zamlarla şu ana kadar 3 milyon TL harcama yaptıklarını söyledi. Binanın bitmek üzere olduğunu ancak mobilya, kereste, demir doğrama, perde gibi ihtiyaçlarının devam ettiğini belirten Akalınlar, "Halen demir, çimento aldığımız esnafa borcumuz var. Borçlar ve kalan eksikliklerin giderilmesi için ise yaklaşık 300-400 bin TL'ye ihtiyacımız var. bu eksikliklerimizi giderip Eylül ayında burasını törenle açmayı düşünüyoruz. Bu güzellikte bir tarihi yapının tekrar yaşatılmasına katkı sunan tüm hayırseverlerimizin isimlerini binanın girişindeki sağ tarafta bir levhaya yaptıkları bağış miktarını değil sadece isimlerini yazarak onları onore edeceğiz" dedi.

DİYARBAKIR KÜLTÜR EVİ OLACAK

Akalınlar, kalan eksikliklerin tamamlanması sonrasında Kızlar Mektebi'ni Kültür Evi olarak hizmete sunacaklarını ve buranın herkese açık olacağını ifade ederek sözlerini şöyle tamamladı: "Burası Kültür Evi olacak. Diyarbakır'ın tarihine, kültürüne dair her şey burada olacak. Yazarlara yer tahsis edilecek, söyleşilere yer verilecek, resim atölyeleri olacak, kütüphane olacak. Burası DİTAV'ın değil, Diyarbakırlıların evidir. Sadece vakıf olarak kendi etkinliklerimiz değil, kentteki STK'lardan da isteyen olursa onların da kültürel ve sanatsal etkinlikleri için burayı onlara tahsis edeceğiz" şeklinde konuştu.