Gaziantep’te okulların yaz döneminde Türkiye Gençlik Vakfı’na (TÜGVA) tahsis edilmesini Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin’e soran Emek Partisi (EMEP) Milletvekili Sevda Karaca’ya yanıt geldi. Karaca, söz konusu kurslarda hangi eğitimlerin verildiğini, katılan çocukların yaş ve cinsiyet bilgilerini, bu kursların hangi şehirlerde uygulandığını, kamu hizmeti olan eğitimin neden vakıf ve derneklere devredildiğini sormuştu.

Bakanlık tarafından Karaca’nın sorularının bir kısmına cevap verildi. Bakanlık verdiği yanıtta söz konusu iş birliğin “Hayat Boyu Öğrenme Kurumları Yönetmeliği” kapsamında yapıldığını belirtti.

Yanıtta şu ifadeler kullanıldı: “Gaziantep ilinde bulunan halk eğitimi merkezlerinde Türkiye Gençlik Vakfı (TÜGVA) ile yapılan protokol kapsamında 01 Haziran-31 Ağustos 2023 tarihleri arasında 12-14 Yaş Grubu Çocuk Atletizm (Wa Kids Athletics), 8-11 Yaş Grubu Çocuk Atletizm (Wa Kids Athleties), Boks Büyükler, Çevreme Duyarlıyım Değerlerime Sahip Çıkıyorum, Çocuklar İçin Etkinliklerle Kuran-ı Kerim Eğitimi 1, Değerlerime Sahip Çıkıyorum, Halkla İlişkiler Ve Organizasyon, Hentbol, İslam Tarihi, Kadın Giysileri Kalıp Hazırlama, Kuran-ı Kerim (Elifba) Okuma, Kuran-ı Kerim Tecvidli Okuma, Voleybol, Yakın Savunma (Defence Anti - Terror) 1. Seviye, Yetişkinler İçin Kuran-ı Kerim (Elif-Be) Okuma, Yetişkinler İçin Kuran-ı Kerimi Tecvidli Okuma ve Yöresel Gıda Ürünleri Yapımı kurslarının açılmıştır.”

Bu kurslara ayrılan bütçeye ilişkin sorulara ise MEB Hayat Boyu Öğrenme Kurumları Yönetmeliği ve MEB Yönetici ve Öğretmenlerinin Ders ve Ek Ders Saatlerine İlişkin Karar kapsamında ödemeler yapıldığını ve ayrıca bir ödenek çıkarılmadığı ifade edilen yanıtta, 56 ilde bu şekilde kursların açıldığı bilgisi verildi.

KARACA: BAKAN İZAHINI YAPMAK ZORUNDA

Bakanlığın verdiği yanıta dair açıklama yapan Karaca, “Bize verilen cevapta eğitimde dinselleştirme ısrarından başka bir şey göremiyoruz. Karma eğitim dahil olmak üzere laik ve bilimsel eğitimin altını oyacak tartışmalar açan; son olarak depremle mücadele için dahi din eğitimini öne çıkaran projenin haberini veren Bakan Yusuf Tekin daha ileri adımlar atacağının da sinyalini her fırsatta veriyor. Fakat deprem bölgesi olan Antep’te çocukların okula kilometrelerce yürüyerek gittiği, deprem sonrası okulların bir kısmının faaliyet yürütemediği, çocukların yeterli gıdaya erişemediği gerçeği karşısında; Bakan Tekin öncelikle bütçenin neden bunlara değil de dini vakıflara, yandaş kurumlara ayrıldığının izahını yapmak zorundadır” dedi.

Okullarda bir öğün ücretsiz sağlıklı yemek verilmesi için ‘bütçe yok’ cevabı verenlerin dini vakıf ve cemaatlerin paralel eğitim kurumları söz konusu olduğunda çocukların boğazından kestikleri paraları bunlara akıtmakta bir sakınca görmediğini ifade eden Karaca, “Okulların var olan olanaklarını bu kurumlara peşkeş çekip, deprem bölgesinde eğitimi mümkün kılacak yatırımlar yapma, tesisler kurmaktan kaçınanlar, ülke genelinde binlerce okul deprem riski altındayken bir de utanmadan depreme karşı ‘manevi hazırlık’ adı altında çalıştaylar düzenliyor. Verilen cevapta devletin tüm olanaklarını peşkeş çekmekten vazgeçmeyecekleri sinyalini de alıyoruz. Buna karşı tüm veliler, öğrenciler, eğitimciler, emek güçleri dur diyecek bir güç oluşturmak için yan yana gelmeli” dedi.

Editör: İbrahim İnanç YILDIZ