Fatma Temel – Veli Baltacı

Merkez Sur ilçesindeki 10 metrekarelik bir alanda mesleğini icra eden 70 yaşındaki Mehmet Emin İpek, kent halkının tanıdığı bir isim. 7 yaşında çırak olarak işe başladığını belirten İpek, hayat hikayesini gazetemiz Güneydoğu Ekspres’e şöyle anlattı:

‘ÇOCUK YAŞTA MESLEĞE BAŞLADIM’

“Çıraklık yaptım sonra kalfalık sonra da usta oldum. Askere gidene kadar kalfaydım, dönünce kendime dükkân açtım ve 1973’ten beri de ustalık yapıyorum. Kendime ufak bir mekân açtım, imalat yaptım ve çalıştım hep. Daha sonra imalatımız durdu ben de tamirata döndüm. İmalat yaptığımız zaman aldığımız parayı direk makinacılara verince elimizde bir şey kalmıyordu. Kendi kendime keşke bu imalatı hiç yapmasaydım tamiratı yapsaydım diyordum. Diyarbakır’da çevrem geniş. Burada doğdum, burada büyüdüm. Güzel bir sanatım ve müşterilerle güzel bir diyaloğum var. Haliyle müşterilerim artmaya başladı. Yenişehir’de dükkân açtım sonra. Onu devredip Ankara’da dükkan açtım, olmayınca tekrar buraya döndüm. 40 senedir de buradayım; hem imalat hem de tamirat yapmaya devam ediyorum.”

63 yıldır ayakkabıları sağlamlaştıran bir usta

‘ESKİ SANATKARLAR YOK’

Ekonomik sorunlardan dolayı insanların yeni ayakkabı almak yerine tamir etmeyi tercih ettiğini söyleyen İpek, “Örneğin ayakkabının dibi delinmiş. Çocuk futbolcu getirmiş tamirata. Ekonomi yüzünden yenisini alamıyor. Onarıyor yeni almaktansa bununla idare edeyim diyor. İşlerimiz bu aralar normaldir. Temiz yapmaya çalışıyorum ve insanlar beni öneriyor hem uygun yapıyor hem de sağlam yapıyor diyorlar. Eskisi gibi sanatkârlar yok. Ben kendim usta yetiştirdim. Bunlar şimdi mekân sahibi oldular ama şuan onlar yetiştiremedi. Bu anlamda usta sıkıntısı var. Ayrıca malzemeler çok pahalı. Bu konuda sıkıntı yaşıyoruz. 50 lira olan deri bir hafta sonra 100 lira oluyor. Ayakkabı ilaçları her hafta artıyor. Malzemeciye gidiyorum malzeme istiyorum adam dolara bakıyor ona göre satıyor” dedi.