İstanbul İl Sağlık Müdürlüğü tarafından 26-27 Nisan tarihlerinde 8 ilçede eş zamanlı olarak Afet Sağlık Grubu Deprem Tatbikatı düzenlendi. Sağlık Bakanlığı koordinasyonunda gerçekleştirilen tatbikatta, diğer illerden gelen sağlık ekipleri afet sonrası sağlık hizmetlerini devralarak sahada uygulama yaptı. Tatbikatın ana merkezi olan Kartal Dr. Lütfi Kırdar Şehir Hastanesi'nde ayrıca bilgilendirme ve saha gözlem programı düzenlendi. Programa İstanbul İl Sağlık Müdürü Doç. Dr. Abdullah Emre Güner, İstanbul Vali Yardımcısı ve AFAD İl Koordinatörü Mahmut Hersanlıoğlu ve çok sayıda sağlık çalışanı katıldı.
"ALARM DURUMUNDA OLMALIYIZ"
Programda konuşan İstanbul İl Sağlık Müdürü Güner, dünyada örneği bulunmayan kapsamlı bir tatbikatı başarıyla tamamladıklarını belirterek, "Ancak bilmemiz gereken en önemli husus şu ki her zaman alarm durumunda ve hazır halde olmamız gerekiyor" dedi. 2019 yılında yaşanan 5,8 büyüklüğündeki İstanbul depremini hatırlatan Güner, o dönem ortaya çıkan ihtiyaçlar doğrultusunda İstanbul için hızlı ve uygulanabilir çözümler üretmenin kaçınılmaz hale geldiğini söyledi. İstanbul'un 16 milyonluk nüfusuyla çevre illerle birlikte yaklaşık 25-30 milyon insana hizmet verdiğini belirten Güner, Türkiye'deki sağlık hizmet puanının yaklaşık yüzde 40'ının İstanbul'dan üretildiğini vurguladı.
"İLK 12 SAAT…”
Güner, "Muhtemel bir afette ilk 12 saat içerisinde kendi kendimize yetebilen bir sağlık sistemi kurmamız gerektiğini gördük. Bugün gerçekleştirdiğimiz bu tatbikatın ana amacı da teoride yazdığımız planların sahadaki eksikliklerini görmek ve daha güçlü bir yapı inşa etmektir" diye konuştu.
"TÜM ADIMLARIN ÖNCEDEN BİLİNİYOR OLMASI GEREKİR"
"İlk 40-48 saatlik süreçte dış destek ekiplerinin hangi yolu kullanacağı, hangi hastaneye, hastanenin hangi servisine ulaşacağı gibi tüm adımların önceden biliniyor ve prova edilmiş olması gerekir" diyen Güner, tatbikatın İstanbul'da başlatılan ikinci faz çalışma olduğunu ve geçtiğimiz yıl dört büyük hastanede yapılan birinci faz tatbikatın ardından bu aşamaya gelindiğini ifade etti. 23 Nisan'da yaşanan 6,2 büyüklüğündeki depremin de afetlere karşı hazırlığın önemini bir kez daha hatırlattığını kaydeden Güner, "Muhtemel bir depremde kurtarılacak 100 kişinin 85'ini deprem öncesi hazırlıklarımızla kurtarırız. İlk 24 saatte 10 kişiyi daha kurtarabiliriz. Geriye kalan yüzde 5 ise sonraki süreçlere bağlıdır. Burada döktüğümüz her ter, yaşadığımız her zorluk bir canı daha kurtarmak içindir. Rabbim bizleri afetlerden muhafaza etsin, bizler de bu bilinçle hazırlıklarımıza devam edelim" diye konuştu.