Fuat Bulut/ÖZEL HABER
Bu yıl yağışların etkisi ile rekoltede büyük patlama yaşayan çiftçi sevindi, ancak hububatını Toprak Mahsulleri Ofisi’ne (TMO) zamanında satamadığı için zarar etti. Diyarbakır’da Ziraat Mühendisleri Odası ve Yenişehir Ziraat Odası, günlerdir çiftçinin TMO’dan randevu alamadığını ve ürününü zamanında satamadığı için büyük mağduriyet yaşadığını dile getiriyor. Konu kent gündemindeyken AK Parti Diyarbakır Milletvekili Mehmet Sait Yaz’dan tartışma yaratacak bir açıklama geldi.
VEKİLİN PAYLAŞIMI TARTIŞMA YARATTI
Yaz, sosyal hesaplarından yaptığı paylaşımda, TMO’nun günde 10 bin ton hububat alımı yaptığını ve çiftçilerin mağduriyet yaşamadığını ifade etti. Yaz, paylaşımında “Diyarbakır'da Toprak Mahsulleri Ofisi (TMO)'nin hububat alımları ile ilgili yapılan spekülasyonlara dair TMO Genel Müdürü Sn. Ahmet Güldal ile yaptığım görüşmede; İddiaların doğru olmadığı, TMO olarak günde 10 bin ton hububat alımının yapıldığı, belirli bir sıralama ile bir ay içerisinde gerekli hububat alımının yapılacağı ve çiftçilerimizin mağduriyet yaşamayacağı bilgisi tarafıma iletilmiştir" ifadelerini kullandı.
“KİRLİ SİYASET” ELEŞTİRİSİ
AK Partili Mehmet Sait Yaz’ın açıklaması, tepkilere neden oldu. Yenişehir Ziraat Odası Başkanı Süleyman İskenderoğlu, Yaz’a tepki göstererek, “Bunca sıkıntıyı ülke gündemine taşıdık. Burada klavye kahramanlığı yapmanız etik olmadı. Çiftçi zorda, kirli siyaset yapıyorsun” dedi. İskenderoğlu, sosyal hesabından yaptığı paylaşımda, şu ifadeleri kulandı:
“Hoca sen ve TMO Genel Müdürünü iddialarımızın ispatı için yarın saat 10.00’da TMO Bağlar Ajansı’nın alım noktasına bekliyorum. Bunca sıkıntıyı ülke gündemine taşıdık. Burada klavye kahramanlığı yapmanız etik olmadı. Çiftçi zorda, kirli siyaset yapıyorsun.”
ÇİFTÇİ SERBEST PİYASAYA MAHKUM
Konuyla ilgili gazetemiz Güneydoğu Ekspres’e açıklamalarda bulunan Yenişehir Ziraat Odası Başkanı Süleyman İskenderoğlu, sıkıntıların devam ettiğini, çiftçilerin TMO’ya mal satmasının büyük bir eziyete dönüştüğünü ifade etti.
Hasadını kaldıran çiftçinin randevu için başvurduğu TMO’nun Eylül ayına randevu verdiğini belirterek, “Borçlu olan çiftçi randevu geç verildiği için piyasaya ucuza mal satmak durumunda kalıyor. Arpa TMO’da 7 bin 500 iken serbest piyasada 5 bin 500, ekmeklik buğday 9 bin 250 iken serbest piyasada 6 bin 800’de satıyor. Makarnalık buğday TMO’da 10 bin iken serbest piyasada 7 bin 200 TL’ye satmak zorunda kalıyor. Çiftçinin kazandığı para aracıya ve tüccara gidiyor. Çiftçi, Tarım Krediye, Ziraat Bankası’na, mazotçuya, gübreciye borçlu. Malını satıp bir an evvel borcunu ödemek istiyor” dedi.
“RANDEVULU ÇİFTÇİ DE MAĞDUR EDİLİYOR”
Randevu alan çiftçilerin TMO’da da mağdur edildiğini ifade eden İskenderoğlu, şöyle devam etti: “Mesele sadece randevu alamamak da değil. Randevu alan da içeride sıraya konuyor ve malını boşaltamıyor. Sıra gelene kadar gün bitiyor. Mal boşaltmak için nakliyeciye günlük 2 bin TL para ödemek zorunda kalıyor. Aynısını ben yaşadım. Arpa yüklü iki kamyonum sırada 2 gün bekledi. Nakliyeciye iki günlük yevmiye vermek zorunda kaldım. Her yönüyle çiftçi mağdur ediliyor.”
“VEKİL, DİYARBAKIR’DAN BİHABER”
AK Parti Milletvekili Yaz’ın paylaşımındaki ifadelere tepki gösteren İskenderoğlu, “Vekil ile aramızda şahsi bir sıkıntı yok. Kendisine Bağlar’daki TMO’ya gel çiftçinin halini gör demiştim. Sabah gittim, gelmedi, gelemez de. Çünkü söyledikleri doğru değil. Bu vekil Diyarbakır’da bihaberdir. TMO Genel Müdürü’nün lafını referans alıyor, zahmet buyurup Diyarbakır’daki ilgili 8 oda başkanı veya büyük çiftçi ailelere mesele nedir diye sormuyor. AK Partili vekilin söyledikleri teyide muhtaçtır. Kimi ararsa arasın çiftçilerin yaşadığı vehamet kendisine izah edilecektir” dedi.
DTB BAŞKANI YEŞİL: KREDİ VE HİBE DESTEĞİ VERİLMELİ
Hububat alımı ile ilgili sezon açılmadan önce defalarca önerilerde bulunduğunu dile getiren Diyarbakır Ticaret Borsası Başkanı Engin Yeşil, “TMO’da randevu sorunu nedeniyle çiftçiler mağdur. Oysa daha önce sistemin değişmesi gerektiğini defalarca dile getirmiştik. Bugün üretici mağdur durumda. Çünkü mazot, gübre fiyatları yükseldi ve borcunu kapatmak için malını ucuza satmak zorunda kalıyor. Bu saatten sonra yapılacak tek şey çiftçilere ve hayvancılık sektörüne kredi ve hibe desteklerinin revize edilerek verilmesi gerekir” diye konuştu.
DTSO YK ÜYESİ AVŞAR: ÇİFTÇİ MAĞDUR
Gazetemize konuşan Diyarbakır Ticaret ve Sanayi Odası Başkan Yardımcısı Erdal Avşar da bölge çiftçisinin ürününü satmakla ilgili ciddi sıkıntı yaşadığını söyledi. TMO’da randevuların geç tarihe verilmesini ve ürünü satın alınan çiftçiye 40-45 gün sonra ödemenin yapılmasını eleştiren Avşar, “Çiftçi borçlu. Borcunu kapamak için serbest piyasada malını ucuza satmak zorunda kalıyor. TMO işleyişinde sorun var. Yetkililer buna bir çözüm bulmalı” diye konuştu.