Güneş OCAĞA/ÖZEL HABER
Diyarbakır - 2018’in Ocak ayında plastik poşetlere ücret bedeli uygulaması, vatandaş ve esnafın tepkisine neden olmuştu. Yapılan düzenlemenin amacı plastik poşet yerine, kese kâğıdı ve filen kullanımının arttırılması amaçlanıyordu. Fakat bugün geldiğimiz 2022 yılının Aralık ayında ise tonlarca plastik atığın birikiminin engellenmesi fikri amaç olmaktan çıktı ve kara dönüştü.
Market alışverişlerinde 25 kuruşa satılan poşet için zam talebi geldi.
Türkiye Perakendeciler Federasyonu poşetin fiyatının 75 kuruşa yükseltilmesini istedi. Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı'na sunulan talebe gerekçe olarak çevre kirliliği gösterildi. Federasyon Başkanı Ömer Düzgün, poşet üretim maliyetinin, kalitesine göre, 1 liraya kadar yükselebildiğini söyledi. Ücretli poşet uygulaması 1 Ocak 2019 tarihinde başlamıştı. Poşete zam konusu geçen yıl aralık ayında da gündeme gelmişti. Ancak bakanlık, 2022 yılında da poşetlerin 25 kuruştan satılmaya devam etmesine yönelik karar almıştı.
550 bin ton atık engellendi
Bakanlık verilerine göre, uygulamayla 4 yılda, plastik poşet kaynaklı 550 bin ton plastik atığın oluşumu ve 23 bin ton sera gazı salımı engellendi.
Plastik poşet fiyat ücretinin yükseltilmesini doğru bulmayan Diyarbakırlı vatandaşlar, bu durumun kendi amacı dışına çıktığını belirttiler. Vatandaşlar, “Ücretli poşet uygulaması başlamadan önce zincir marketlerin, poşeti kendi parasıyla satın alıp, müşterilerine bedava verdiğini anımsatan vatandaşlar, "Bugün ise 25 kuruşa satılan poşetin 75 kuruşa satılmasını talep ederek buradan para kazanmanın peşine düşülüyor. Marketlerin 25 kuruşun az olduğu görüşüne katılmıyoruz" tepkisinde bulundular.