ÖZEL HABER - Mehmet Rumet SOYLU / Veli BALTACİ
Kayapınar Belediyesi, geçtiğimiz günlerde Kayapınar İlçesi Park 75'te açılışını gerçekleştirdiği Kadın Eserleri Kütüphanesi büyük ilgi gördü. “Kadının tarihi ve bilgeliğini” açığa çıkarmak amacıyla kurulan olan Kadın Eserleri Kütüphanesi, bu konuda çalışmalar yürüten kadınlar ve kurumlar için önemli bir merkez oldu. Kayyum döneminde çalışmaları askıya alınan kütüphane, 31 Mart seçimlerinden sonra kaldığı yerden devam etti. Kayapınar Belediyesi Kadın Politikaları Müdürlüğü Koordinatörü Günay Yakut Demir, kütüphanenin amacı ve çalışmalarını Güneydoğu Ekspres’e anlattı.
KADINLARA YÖNELİK SÖZLÜ VE YAZILI BİR HAFIZA MERKEZİ
Kadın Eserleri Kütüphanesi projesinin kayyumdan önce de var olduğunu ancak kayyum atanması nedeniyle askıya alındığını söyledi. Kadın Eserleri Kütüphanesi’nin Türkiye genelinde sadece İstanbul’da olduğunu, Diyarbakır’da ise bir ilk olduğunu kaydeden Demir, “Van’da da Kadın Eserleri ve Araştırma Merkezi adında bir yer açıldı. Burası her ne kadar Kadın Eserleri Kütüphanesi olarak adlandırılsa da temel hedefimiz buranın sözlü ve yazılı bir hafıza mekanına dönüşmesini sağlamaktır.
Kadınlara dönük çalışmaların yapıldığı araştırma, inceleme, sözlü tarih belgeleme, bunları raporlama ve bu çalışmaların tümünü bir arada toplama öncelikli hedeflerimiz arasındadır. Burada hem kadınların kaleminden çıkan eserler var hem de kadın tarihine dönük yapılmış araştırma ve incelemelerin olduğu çalışmalar vardır. Eserlerimiz arasında Kurmanci ve Zazaki Türkçe dillerine yer veriyoruz. İleride başka ülkelerde kadına dönük yapılmış eserleri de toplamayı hedefliyoruz’’ dedi.
“KADIN TARİHİNİ VE BİLGELİĞİNİ AÇIĞA ÇIKARACAK ÇALIŞMALAR”
“Bu mekanı sadece raflarında kitaplar olan bir yer olarak değil, kadınlara yönelik her konuda atölyeler de yapmayı planlıyoruz” diyen Demir, “Kadın tarihini ve bilgeliğini açığa çıkaracak çalışmalar ile kadın deneyimlerini ve direniş alanlarını açığa çıkarmaya dönük bir mekan da olacak. Kadının cins bilincinin yükseltilmesine dönük atölyeler de yapacağız. Kadınlar konusunda bir çalışma araştırmaya ihtiyaç duyup kaynak bulmakta zorluk çeken kadınlar için de bir adres olacağız” diye konuştu.
“KADIN EKONOMİSİNİ GELİŞTİRMEYİ PLANLIYORUZ”
Kuruluş amaçlarının başında, kadına dönük şiddetle mücadele etmek ve bu mücadeleyi görünür kılmak olduğunu kaydeden Demir, şöyle devam etti: “Bu anlamda Kadın Dayanışma Merkezi’mizde şiddete maruz kalmış kadınlar ile tam bir ilgi ve ilişki içindeyiz. Psikolojik, sosyolojik ve ekonomik destek konusunda çalışmalar yapıyor ve var olan çalışmalara da destek veriyoruz. Bu kütüphane, bu durumun savunuculuk ve raporlama kısmında duruyor. Yani kadına dönük şiddeti her yönüyle araştırmak ve raporlaştırarak gündemleşmesini sağlamak. Teorik olarak bu kütüphaneden besleniyoruz ama pratik olarak da Kadın Dayanışma Merkez’inde, Kadın Ekonomisini Geliştirme Birimi’nde ve Kadın Emeği Çarşımızda da bu çalışmalarımızı pratikte faaliyete geçirme çabası içinde oluyoruz. Kadın emeği çarşımızda, ekonomik desteğe ihtiyacı olan kadın arkadaşlarımız için tekstil atölyemiz var ayrıca el sanatları atölyemiz de vardır. Hem şiddete maruz kalan kadınların bir daha şiddete maruz kalmaması ve hem de ekonomik zorluklar çekmemesi için her tür çalışmanın içinde ve yanındayız.”
“KADINLARIN KONU OLDUĞU HER TÜRLÜ ESERİ TOPLUYORUZ”
Kütüphanede sadece kadınların yazdığı eserler değil, toplumsal cinsiyet eşitliğine dönük yazılmış tüm eserlerin olduğunu kaydeden Demir, şunları söyledi: “Henüz yeni olduğumuz için materyal konusunda eksikliklerimiz var ama başlattığımız bir dayanışma çalışması ile bu eksikliği hızla gidermeye çalışıyoruz. Bu anlamda kapımız, kitap bağışçılarına açıktır. Eserlerimiz arasında, edebiyat, siyaset, şiir ve kültür sanat adına araştırma ve inceleme eserler vardır. Şimdilik 700’e yakın kitabımız var ama gün geçtikçe bu sayı katlanarak artıyor. Kayapınar Belediyesi bünyesinde kurulmuş olmamıza rağmen Diyarbakır’daki birçok kurum ve sivil toplum kuruluşuyla koordineli çalışıyoruz. Yeri gelmişken söylemek isterim ki buradaki tüm çalışma alanımız ve eserlerimiz diğer belediyelere ve ilgi duyan kurumlara da açıktır. İhtiyaca göre daha büyük bir yerleşim alanına geçebiliriz. Ayrıca, Kütüphanemiz vasıtasıyla köylerde sözlü tarih çalışması yapma gibi bir programımız da var. Köydeki kadınların hayat ile alakalı deneyimlerini, mücadele ruhlarını ve şifacı yönlerini açığa çıkarmayı amaçladığımız bu çalışma uzun soluklu olacaktır.”