Türk Toraks Derneği, aşırı sıcakların insan sağlığına etkileriyle ilgili yazılı açıklama yayımladı. Dünya'da ortalama sıcaklıklar aynı hafta içerisinde 3 kez üst üste rekor kırdığı aktarılan açıklamada, 6 Temmuz 2023’ün kaydedilen en sıcak gün olarak kayıtlara geçtiği belirtildi.
İklim değişikliği ile birlikte aşırı sıcakların kalıcı bir hale geldiğini ve ölümlere neden olduğu vurgulanan açıklamada, “Güneş enerjisi, yoğun betonlaşmanın yaşandığı kentlerde yeterli doğal ve yeşil alan olmadığı için, gereğince soğurulamamakta, sonuçta kentlerde sıcaklıklar daha da artmakta ve burada yaşayanlar daha çok risk altında kalmaktadır. Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ), 1998-2017 yılları arasında, sıcak hava dalgaları nedeniyle 166 binden fazla insan öldüğünü bildirmiştir. 2004-2017 yılları yaz aylarında İstanbul’da yaşanan sıcak hava dalgalarını inceleyen bir çalışma, aşırı sıcaklar nedeniyle 4 bin 281 fazladan ölüm gerçekleştiğini ortaya koymuştur” denildi.
RİSK GRUPLARI
50 yaş üstü insanların risk altında bulunduğu uyarısı yapılan açıklamada, akciğer hastalıkları bulunanların yanı sıra evsizler ya da inşaat, temizlik, ulaşım gibi açık alanda çalışanların da risk altında bulunduğu kaydedildi. Bu gruplarda sıcak çarpmasının etkili olabileceğine dikkat çekilen açıklamada, bol su içilmesi, şeker, kafein gibi içeceklerden uzak durulması, sıcak saatlerde dışarı çıkılmaması, sık duş alınması gibi önlemler alınması uyarısında bulunuldu.
‘FOSİL YAKITLARA SON’
Gelecekte ısıya bağlı hastalık ve ölümlerin sıklığının iklim değişikliği, nüfus artışı ve yaşlanmasına bağlı alacağı belirtilen açıklamada, “Aşırı sıcaklara karşı korunma önlemlerini almada, uyum stratejileri geliştirmede Sağlık Bakanlığı ve ilgili kurumlara önemli görevler düşmektedir. Küresel sıcaklık artışını +1.5°C'nin altında olacak şekilde sınırlandıran Paris İklim Anlaşması hedefine ulaşmak, bu hedef için fosil yakıt kullanımına son verilmesi, oluşacak zararları önlemede tüm dünya ülkelerinin birinci önceliği olmalıdır” ifadeleri yer aldı. (MA)