Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, gündemdeki önemli konulara dair açıklamalarda bulunarak bazı belediyelere kayyum atanmasına yönelik süreçleri değerlendirdi.

Belediye başkanlarının görevden alınması ve Mardin, Batman ve Halfeti ve Esenyurt Belediyelerine kayyum atamaları konusunda da detaylı bilgiler verdi.

Bakan Tunç, dört belediyeye kayyum atanması hakkında da açıklamalarda bulundu. Bazı siyasetçilerin belediye başkanlarının görevden alınması ve kayyum atamaları hakkında yanlış yorumlar yaptığını belirten Tunç, bu tür uygulamaların Türkiye Cumhuriyeti hukuk sisteminde yasal bir zemine dayandığını ifade etti.

 "Türkiye bir hukuk devletidir, suç varsa soruşturulur ve gereken işlemler yapılır" diyen Tunç, yerel yöneticilerin, seçildikleri bölgelere hizmet etmekle yükümlü olduklarını vurguladı.

Tunç, Yüksek Seçim Kurulu’nun (YSK) adaylık sürecindeki rolüne değinerek, bir belediye başkanının suçlamalar altında seçilmiş olmasının yasal çerçevede engellenemediğini belirtti.

YSK’nın sabıka kaydı üzerinden adaylık değerlendirmesi yaptığını, ancak devam eden bir soruşturma varlığında adaylığı reddetme yetkisinin bulunmadığını aktaran Tunç, belediye başkanının görevinin düşmesi için kesinleşmiş bir mahkeme kararı gerektiğini ifade etti.

“Burada kesinleşmiş bir yargı yok; bu geçici olarak görevden uzaklaştırma ve geçici görevlendirmedir” diyen Tunç, bu sürecin geçici bir tedbir olduğunu belirtti.

'MİLLET HİZMET İÇİN SEÇİYOR, YARGI SUÇ VARSA GEREKENİ YAPAR'

Tunç, kayyum atamalarının, yargı kararlarına göre geçici görevden uzaklaştırma ve yerine geçici görevlendirme şeklinde yapıldığını belirtti. Belediye başkanlarının ve yerel yöneticilerin, milletten aldıkları yetkiyi halka hizmet için kullanmak zorunda olduklarını ifade eden Tunç, kamu görevlilerinin, kamu çıkarlarını koruyarak hareket etmesinin önemine vurgu yaptı. Tunç, yargının bağımsız çalışması gerektiğini belirterek, “Millet hizmet için seçiyor; yargı suç varsa gerekeni yapar” dedi.

Kaynak: Haber Merkezi