ÖZEL HABER - İbrahim İnanç YILDIZ

Diyarbakır’da bir süredir elektrik kesintilerinde devreye giren jeneratörün hem yakıt, hem de harcanan elektriğin parasının yurttaşa fatura edilmesi bir mağduriyet oluşturuyordu. Tepki çeken uygulamadaki sorunun çözülmesi için devreye giren Elektrik Mühendisleri Odası (EMO) Diyarbakır Şubesi, Dicle Elektrik ile gerçekleştirdiği görüşmelerden sonuç aldı.

Binalarda Jeneratör Projesi Olmayanlar Mağdur Oluyor3

Eğer yurttaşlar binalarına bir transfer sistemi kurarsa sadece jeneratör için harcadığı yakıtın parasını ödeyecek. Sorun iki yıl önce kısmen çözüme kavuşurken, gerek transfer sisteminin kurulması için ortaya çıkan maliyet, gerek müteahhitlerin bunun için proje hazırlamaması gerek ise bu sistemin pek bilinmemesi nedeniyle sorun pratikte tam anlamıyla çözüme kavuşamıyor.
Konuyla ilgili nelerin yapılması gerektiğine dair Elektrik Mühendisleri Diyarbakır Şube Eş Başkanı Ufuk Bulut, gazetemiz Güneydoğu Ekspres’e konuştu.


HARCANAN ENERJİNİN İKİ KERE ÖDENMESİNİN ÖNÜNE GEÇİLDİ

Jeneratörlerle ilgili Dicle EDAŞ ile görüşme yaptıklarını belirten Bulut, yapılan çalışmayla en azında iki kere ödemenin önüne geçildiğini dile getirdi. Elektrik kesintilerinde çalışan jeneratörlerde dolayı yurttaşların hem yakıt parasını hem de sayaçtan geçen enerjinin parasını ödediğini söyleyen Bulut, enerji şirketi bu şekilde harcanan elektriğin kendileri için çok önemli bir miktar olmadığını belirttiğini aktardı. Bulut, “Elektrik kesildiğinde, jeneratör sisteme girdiğinde çeşitli aksaklıklar çıkarabiliyor. Tersine enerji de akabiliyor. Bir şekilde bir sorunlar çıkabiliyor. Ve bu sorunların giderilmesinde aslında jeneratörlerin sıkıntı kaynağı olduğunu söyledik.

Onlar da bunu biliyordu, kabul ettiler ve bu yönde bir çalışma yürüttük. Oda içerisinde bir jeneratör çalışma grubu oluşturduk. Onlarda bir komisyon oluşturdular. Beraber çalışarak bu işi bir noktaya getirdik. Daha sonra bunlar bu işin uygulamalarının Konya'da daha iyi yapıldığını düşünerek oraya eleman gönderdiler. Onların nasıl çözüldüklerine ilişkin çalışma yaptılar. Geldiler, beraber bu işi çözümledik. Yani şu anda bir binaya transfer panosu yapılırsa, sadece yakıtın parası ödenecek. Orada ürettiği enerjinin parasını, sayaçtan geçen enerji parasından düşecekler” dedi.

Binalarda Jeneratör Projesi Olmayanlar Mağdur Oluyor4


SORUNUN KAYNAĞI BİNALARDA JENERATÖR PROJESİNİN OLMAMASI

Transfer sisteminin kurulmasının çok maliyetli bir iş olmadığını ama yine de insanların buna yanaşmadığını söyleyen Bulut, bir diğer neden ise eskisi kadar enerji kesintilerin olmamasından dolayı bu sisteme yanaşılmadığını belirtti. Bulut, “Buradaki asıl sorunun binaların ilk yapıldığında jeneratör projesinin konulmamasıdır. Daha sonra bir şekilde enerji ihtiyacından asansörün sıkıntı yaratması nedeniyle binadakiler toplanarak bir jeneratör alıp sisteme koydu. Dolayısıyla bunların projelerinin olmadığını, bu sorunun kaynağının bir kısmının müteahhitlerden kaynaklandığını söylüyorlardı. Biz en azından geleceğe ilişkin yapılan bütün işlerde, bütün projelerde jeneratörlerin mutlaka konulması gerektiğini, bir örnek projenin oluşturulup sisteme konulması gerektiğini vurguladık” dedi.

Muhabir: İbrahim İnanç YILDIZ