Bir zamanlar Türkiye’nin narenciye ihtiyacını karşılayan ve önemli miktarda ihracat yapan Mersin, Tarsus ve Adana, son yıllarda narenciye üretiminde tam anlamıyla kriz yaşıyor. Gübre, sulama, ilaç, mazot, işçilik maliyetlerindeki yükselişe, bu yıl ihracat pazarlarının daralması, savaşların ve deprem felaketinin etkisi de eklenince limon fiyatında büyük düşüş yaşandı.

LİMONUN BAHÇE FİYATI 1 TL'NİN ALTINDA

Bölgede limonun bahçe fiyatı 1 TL'nin altına kadar düştü. Fiyattaki bu düşüşe rağmen birçok çiftçi alıcı bulamıyor. Belli bir dönemde hasat edilip kesilmesi gereken limonlar dalında kaldı. Limon yetiştirmeye son verme kararı alan çiftçiler ise bahçelerini sökmeye başladı. Sökülen bahçelerin yerine yeni bir meyve bahçesi yapmak için ise en az beş yıl gerekiyor.

AĞAÇLAR BİYOKÜTLE ENERJİ SANTRALLERİNE GİDİYOR

Sosyal medyada ağaç söküm işi yapan firmaların reklamları da hızla yayılmaya başladı. Artıgerçek’ten Abidin Yağmur’a konuşan Mersin’de bahçe söküm işi yapan 15 firma olduğunu söyleyen bir girişimci, en çok bahçe söküm talebinin Tarsus ve Adana bölgesinden geldiğini anlattı.

Limon bahçelerini söktürmek isteyen üreticilerin arazi temizliği karşılığında 4-6 yaşındaki fidanlarını söküm işi yapan kişilere hibe ettiğini belirten girişimci, "Bu yaşlardaki limon ağaçları biyokütle enerji santrallerine götürülüyor ve ton başına 550 lira + KDV şeklinde satılıyor. 20-25 yaşındaki ağaçlarını söktürmek isteyen üreticiler ise bu ağaçlarını söküm işi yapan kişilere tonu 1000 TL'den satıyor. Bu ağaçlar daha sonra mangal kömürü üretim yerlerine 1800 ile 2000 TL lira arasında değişen fiyatlarla satılıyor” dedi.