Fatma TEMEL/ÖZEL HABER

Birçok ürünün ham maddesi olan ve stratejik öneme sahip buğday ve arpanın hasadı Diyarbakır’da devam ediyor. Gazetemiz Güneydoğu Ekspres’e konuşan Diyarbakır Yenişehir Ziraat Odası Başkanı Süleyman İskenderoğlu çiftçilerin, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın buğday ve arpa için açıkladığı alım fiyatından şikayetçi olduğunu söyledi.

Arpa hasadının verimli geçtiğini söyleyen İskenderoğlu, “Arpada hasada başladık.  Kuru buğdayda da birkaç güne başlanacak. Sulu buğdaylara daha 15 günlük bir süre var. Şuana kadar biçilen arpalarda aşağı, yukarı 400 ile 500 kilo arasında verim geliyor. Arpanın verimi iyiyse, buğdayın da iyidir. Tahminimce kuru buğday 450 civarı olur. Kuru arpa ise 430-460 civarı olur. Verimler fena değil iyi diyebiliriz” diye konuştu.

ÇİFTÇİ ŞİKAYETÇİ

Açıklanan buğday ve arpa alım fiyatından şikayetçi olduklarını da ifade eden İskenderoğlu şunları belirtti:

“Toprak Mahsulleri Odası çiftçinin beklediği fiyatı açıklamadı. Girdi maliyetleri sadece mazot ve gübreden ibaret değil. Zaten mazot, gübre, tohum fiyatları yükselmiş. Bunların yanında birde çiftçinin kullanmış olduğu ekipman var. Mesela geçen yıl yüz vergili bir traktör 700 bin lira civarıyken, şuan da 1 milyon 550 lira civarında değişiyor. Geçen yıl bu zamanlarda 15-20 bin liraya aldığımız ilaç makinesi bu yıl 50 bin civarı olmuş. Yani çiftçinin üretim yapabilmesi için bu ekipmanlara ihtiyacı var. Son üç gündür dolar yükseliyor. Bunun yanında TL değer kaybetti. Bizim talebimiz açıklanan TMO fiyatlarının güncellenmesidir. Bir de mercimek fiyatları açıklanmıyor, mercimek fiyatlarının açıklanmasını talep ediyoruz. Diyarbakır’da yaklaşık olarak 700-800 bin dönüm mercimek ekilmiş ve üreticiler fiyatların açıklanmasını talep ediyor.”

‘FİYATLAR GÜNCELLENSİN’

Üreticinin Toprak Mahsulleri Odası’nın belirlediği fiyatlardan şikayetçi olduğuna da vurgu yapan İskenderoğlu, “Son bir haftadır mazot fiyatlarında 5 lira artış oldu. Çiftçi bu girdi maliyetlerinin altında eziliyor. Yıllardır gündeme getiriyoruz, çiftçiye ÖTV’siz KDV’siz mazot verilsin. Gübrede de aynı şekilde. Maliyetler bu şekilde giderse çiftçi tarlaya küser. Çiftçiyi bir daha tarlaya döndüremeyiz. Köylerden kentlere göçün önü açılmış olur. Bizim talebimiz üreticiye başta hibe, faizsiz kredi ve tohum desteğidir” diye konuştu. 

İskenderoğlu son olarak şunları söyledi:

“Belirlenen fiyatlar dışında üreticinin talep ettiği fiyat şöyle; sert buğdayda 12 bin 500, yumuşak buğdayda 11 bin 500, arpada 10 bin ve bunların yanında mercimeğe de 25 bin TL. Hepsinde de biner lira hububat üretim primi talebimiz vardı. Destek verildi, yalnız buğday fiyatları düşük. Günde onlarca çiftçi beni arıyor açıklanan fiyatlardan dolayı. Üreticiler açıklanan fiyatlardan şikâyetçi. Zaten çiftçiler 2 yıl boyunca şiddetli bir kuraklık yaşadı. Ve para kazanamadı. TMO’nun açıkladığı fiyatların güncellenmesini talep ediyoruz. Ve bunun yanında Tarım Kredi Kooperatifi’nin çiftçinin mahsulünü almasını istiyoruz.”