ÖZEL HABER/Güneş OCAĞA

Türkiye genelinde 125 bin arıcının yaşadığı mağduriyet, Diyarbakır Arı Yetiştiricileri Birliği Başkan Yardımcısı Mehmet Bayram’ın açıklamalarıyla bir kez daha gündeme geldi. Arıcılık destek ödemelerinin her yıl Şubat ayında yapılması gereken dönemde hala yapılmamış olması, arıcıları maddi ve lojistik açıdan zor durumda bıraktı.

ARICILARIN GEÇİM KAYNAĞI TEHDİT ALTINDA

Arıların bakım, beslenme ve nakil döneminin Şubat ayında başladığını belirten Bayram, "Arıcılar bu yıl çok mağdur oldular. Şubat ayı, arıların bakımı ve beslenmesi açısından kritik bir dönemi ifade ediyor. Arıcıların bu dönemde paraya en çok ihtiyaç duyduğu zamanı, destek ödemelerinin yapılmadığı bir döneme denk geldi. Geçen hafta Bakanlıkla yaptığımız görüşmelerde, ödemelerin bu ayın sonunda yapılacağı söylendi. Ancak hâlâ beklemedeyiz" dedi.

DESTEK PARASI KADEMELİ OLARAK BELİRLENİYOR

Bu yıl, kovan başına yapılan destek ödemeleri, arıcıların birlik üyeliği durumuna göre farklılık gösterdiğini deli getiren Bayram, "Birlik üyesi olmayan bir arıcı, 80 TL'lik destek alırken, birlik üyesi bir arıcı 100 TL alabiliyor. Kadın ve 40 yaş altı arı üreticilerine ek olarak 40 TL destek verilirken, gezginci arıcılar da ekstra 30 TL alıyor. Ancak, 40 yaş üzeri arıcıların alacağı destek, 130 TL olarak belirlenmiş durumda" diye konuştu. 

Diyarbakırlı Arıcılar Zorda, Gözler Bakan’da2

BAL SATIŞINDA TEKELLEŞME SORUNU

Arıcıların karşılaştığı en büyük ekonomik zorluklardan bir diğeri ise, bal satışında yaşadıkları sıkıntılar olduğuna vurgu yapan Bayram, "Bal fiyatlarının tekelleşmiş firmalar tarafından belirleniyor. Fabrika, en iyi balı bile bizden 120 TL'ye alıyor. Oysa biz, aynı balı piyasada 500 TL ile 1000 TL arasında satabiliyoruz. Arıcılar, ürünlerinin hak ettiği değeri bulamıyor. Fabrikalara bal satmak, masraflarımızı bile karşılamadığından dolayı bir arı yetiştirici olarak fabrikaya ürünümü satmıyorum" diye ifade etti.

DEVLET MÜDAHALESİ BEKLENİYOR

Devletin bal fiyatlarına bir taban fiyat belirleyerek bu sorunu çözmesini talep eden  Bayram, "Fındık ve çay gibi ürünlerde devlet nasıl müdahale ediyorsa, balda da aynı şekilde bir düzenleme yapılmalı. Balın kilosunun 300 TL’den aşağıya satılmasını istemiyoruz" dedi. Arıcıların yaşadığı konaklama sorunlarına da dikkat çeken Bayram, gezginci arıcıların gittikleri bölgelerde rahatça kalacak yer bulamadığını söyledi.

Diyarbakırlı Arıcılar Zorda, Gözler Bakan’da3

ARICILARIN BORÇLARI BÜYÜDÜ

Destek ödemelerinin gecikmesi, arıcıların borçlarını ödeyememesine ve üretim masraflarını karşılayamamaları nedeniyle zor durumda kaldıklarına işaret eden Bayram, "Birçok arıcı, ödemelerin yapılmaması nedeniyle akraba ve arkadaşlarından borç almak zorunda kaldı. Desteklerin en kısa sürede yatırılması gerekiyor. Aksi takdirde üreticilerimiz daha da mağdur olacak" diye konuştu.

BAKANLIKLA GÖRÜŞMELER SÜRÜYOR

Arıcılık destek ödemelerinin gecikmesi, Bakanlıkla yapılan görüşmelerde de ele alındığını dile getiren Bayram, "Birliğimize üye 967 arı yetiştiricisi var. Yarın Tarım ve Orman Bakanı Yumaklı Bakan'ın Diyarbakır’a gelmesiyle bu konuda bir görüşme yapmayı planlıyoruz. Desteklerin bir an önce yatması gerekir" dedi.

Muhabir: Güneş OCAĞA