Arkeologlar, Çin Seddi'nin bilinen en eski bölümü olduğuna inanılan ve kökenleri daha önce düşünülenden yaklaşık 300 yıl öncesine uzanan bir bölüm keşfetti. Shandong Eyaleti, Jinan, Changqing Bölgesi'nde yer alan dikkat çekici keşif, Batı Zhou Hanedanlığı'nın sonlarına (M.Ö. 1046-M.Ö. 771) ve İlkbahar ve Sonbahar Dönemi'nin başlarına (M.Ö. 770-M.Ö. 476) tarihleniyor.
'Archaeology News'e göre, Shandong Eyaleti Kültürel Kalıntılar ve Arkeoloji Enstitüsü tarafından Mayıs ve Aralık 2024 tarihleri arasında yürütülen kazı, Guangli Köyü'nün kuzey kesiminde yaklaşık 1.100 metrekarelik bir alanı kapsıyor. Bu, yıllar süren önceki araştırmaların ardından Qi Çin Seddi'nde yapılan ilk tam ölçekli kazı.
Ünlü Ming Hanedanlığı duvarının öncüsü olan Qi Çin Seddi, Savaşan Devletler döneminde (M.Ö. 475-221) Qi Devleti tarafından inşa edildi. Ming Duvarı'ndan bin yıldan daha uzun bir süre önce inşa edilen bu duvar, Shandong boyunca 600 kilometreden fazla bir alana yayılıyor ve Chu Devleti'nin istilalarından korunmak için inşa edildiği biliniyor.
Araştırma ekibi, geleneksel eser analizi ile optik olarak uyarılmış lüminesans (OSL) ve karbon-14 tarihleme gibi son teknoloji yöntemlerin bir karışımını kullanarak, ileri mühendislik tekniklerinin kanıtlarını ortaya çıkardı. Sıkıştırılmış toprak, taş ve diğer malzemelerden inşa edilen duvar, Çin'in Qin Hanedanlığı altında birleşmesinden çok önce Qi devletinin askeri ustalığını sergiliyor.
Ekip ayrıca Qi Çin Seddi'nin yaklaşık 1,5 kilometre kuzeyinde yer alan Pingyin Şehri'nin antik yerleşimini de tespit etti. 'Zuo Zhuan ve Water Classic Commentary' gibi tarihi metinler Pingyin'i Qi Devleti'nin önemli bir kalesi olarak tanımlamakta. Şehir, ulaşım yollarının korunmasında ve sınır güvenliğinin sağlanmasında kilit bir rol oynadı.