Önergesinde, SMO'ya bağlı grupların işlediği insanlık suçlarına dair uluslararası raporlara atıfta bulunan Çiçek, özellikle Kürt halkı ve kadınlara yönelik siyasi suikastler, insan kaçırma ve yağma gibi suçların işlendiğini söyledi.
Çiçek’in önergesinde, SMO’nun Türkiye’deki iktidar tarafından desteklendiği, bu yapıların üniversitelerden mezun oldukları ve kamu hizmetlerinden faydalandığı vurgulandı. Ayrıca, Çiçek, SMO'nun Afrin'deki faaliyetlerine dikkat çekerek, bölgedeki 15 milyon zeytin ağacının yağmalandığı ve bu zeytinlerin Türkiye’ye taşındığını, burada işlenerek "Türk Malı" etiketiyle uluslararası pazarlara satıldığını iddia etti.
Cengiz Çiçek, önergesinde şu soruları yöneltti:
"-Türkiye'nin Suriye Millî Ordusu'na sağladığı finansal desteğin kapsamı nedir? Hangi kurumlar ve mekanizmalar bu desteği sağlamaktadır?
-SMO içindeki yapılarla kamu kurumlarının bilgisi dahilinde ne tür ticari ilişkiler kurulmuştur?
-Türkiye'nin mevcut ekonomik krizinde, SMO’ya sağlanan finansal desteğin rolü nedir? Bu desteğin kesilmesi düşünülecek midir ve sorumlular hakkında yasal işlem başlatılacak mıdır?
-2016 yılından bu yana SMO mensuplarına yapılan maaş, askeri yardım ve diğer desteklerin toplam maliyeti nedir?
-Türkiye, Afrin'den yağmalanan zeytinyağından ne kadar gelir elde etmiştir ve bu gelirin ne kadarı paramiliter gruplar arasında paylaşılmıştır?
-Türkiye, Suriye halklarının özgür ve demokratik bir şekilde söz sahibi olma talebine nasıl bir yaklaşım sergileyecektir?
-Kuzey ve Doğu Suriye Özerk Yönetimi'nin Türkiye için tehdit oluşturduğuna dair iddialar hangi verilere dayanmaktadır?
-Çiçek, Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz’a bu soruları yönelterek, SMO’ya sağlanan desteğin halklar için ne anlama geldiğini ve bu desteğin sonlanıp sonlanmayacağını merak ettiğini belirtti."