ÖZEL HABER - Leyla DAĞ

Deprem, Türkiye gibi deprem kuşağı üzerinde yer alan ülkelerde yaşayan insanların her zaman hazırlıklı olması gereken bir doğal afettir. Deprem anında ne yapılması gerektiğini bilmek, sadece sizin değil, sevdiklerinizin de hayatını kurtarabilir. Hayat Üçgeni, bu noktada en kritik kurtarma stratejilerinden biri olarak karşımıza çıkar. Peki, hayat üçgeni nedir? Neden bu kadar önemlidir ve nasıl uygulanmalıdır? Bu soruların yanıtları, hayatta kalmanızı sağlayabilir.

HAYAT ÜÇGENİ NEDİR VE NEDEN ÖNEMLİDİR?

Hayat Üçgeni, deprem anında olası yıkılmalarda bina içinde oluşabilecek boşluklardan faydalanarak hayatta kalmayı amaçlayan bir stratejidir. Bu boşluklar, enkaz altında güvenli bir alan oluşturabilir ve deprem sırasında sizi koruyabilir. Buzdolabı, çamaşır makinesi gibi büyük ve sağlam eşyaların yanında oluşan bu boşluklar, yaşam üçgeni olarak adlandırılır. Deprem anında bu alanları bulmak ve sığınmak, hayatınızı kurtarabilir.

Depremde ‘Hayat Üçgeni’ Nedir2

DEPREM ANINDA HAYAT ÜÇGENİ NASIL OLUŞTURULUR?

Deprem sırasında uygulanacak en temel yöntemlerden biri "çök, kapan, tutun" pozisyonudur. Güçlü bir eşyanın yanına çöktükten sonra, başınızı ve boynunuzu koruyarak kapanmalısınız. Özellikle baş bölgesini korumak hayati önemdedir. Sallantı sona erene kadar bu pozisyonda kalarak güvenliğinizi sağlamalısınız. Sarsıntı sırasında çıkışlara koşmak ya da merdivenlere yönelmek, en sık yapılan hatalardan biridir ve büyük risk taşır.

SAĞLAM EŞYALAR VE YAŞAM ÜÇGENİ

Hayat Üçgeni’ni oluşturmanın en önemli adımı, devrilme riski taşıyan büyük eşyaları sabitlemektir. Buzdolabı, çamaşır makinesi gibi sağlam ve ağır eşyaların yanı başında çökerek, enkaz altında güvenli bir alan elde edebilirsiniz. Unutmayın, bu eşyaların yanındaki boşluklar, size hayatta kalmak için gereken alanı sağlayacaktır.

Depremde ‘Hayat Üçgeni’ Nedir3

ENKAZ ALTINDA HAYATTA KALMAK

Eğer deprem sonrası enkaz altında kalırsanız, Hayat Üçgeni içinde olmak hayati öneme sahiptir. Bu pozisyonu aldıktan sonra, başınızı ve boynunuzu korumalı, ayrıca hareket edebiliyorsanız kan dolaşımınızı sağlayacak hafif hareketler yapmalısınız. Eğer bir yaralanma varsa, kanayan bölgeye baskı uygulayarak kanamayı durdurmaya çalışın.

Muhabir: Leyla DAĞ