Dicle Elektrik tarafından yapılan açıklamada, bölgede kaçak elektrik kullanımıyla mücadelede hukuki süreçlerin aralıksız fakat zorluklarla sürdüğü ifade edildi.
Bir yandan kaçak kullanım nedeniyle elektriği kesilen borçlu abonelerle mücadeleye devam ettiğini ancak çiftçilerin mahkemeye başvurarak elektriklerinin kesilmesini engelledi belirtilen açıklamada, “Mahkemelerden çoğu zaman aynı gün içerisinde karar çıkartan çiftçiler, bedelsiz elektrik kullanımını yeniden başlatabiliyor." denildi.
Mahkemeler kısa sürede tedbir kararı veriyor
Şirketin hukuki süreçleriyle ilgili açıklamalarda bulunan Dicle Elektrik Genel Müdürü Yaşar Arvas, “Abone dahi olmaksızın kaçak elektrik kullanan kimi çiftçilerin elektrikleri kesildiğinde, bazı mahkemeler tarafından yeniden enerji sağlanması yönünde tedbir kararları alınıyor. Bu tür olayları göz önünde buldurduğumuzda, dava süreçlerine dâhil edilmesi gereken savunma dosyalarının önemi daha iyi anlaşılıyor.” denildi.
Dicle Elektrik’in altı ilde kaçak elektrik kullanımına karşı yaptığı saha mücadelesini hukuk zemininde de sürdürmeye çalıştığı belirtilen açıklamada, “Şirket, borcunu ödemeyen abonelerin elektriğini kesiyor ancak çiftçiler mahkeme kararıyla bu kesintileri kısa sürede iptal ettirebiliyor. Şirket, halihazırda 70.000’i aşkın dava dosyası ile mücadele ediyor.” ifadelerine yer verildi.
Borç miktarı 400 milyon TL
Arvas’ın konuyla ilgili açıklamasında, “Dicle Elektrik tarafından yapılan açıklamaya göre kaçak tüketim nedeniyle kesilen elektrik bağlantıları, mahkemeye itirazlar sonucu teminatsız olarak yahut küçük bir teminatla yeniden sağlanıyor. Bu süreç, bazı avukatlar tarafından bir fırsata dönüştürülmüş durumda. Ayrıca mahkemelerce verilen elektriğin kesilmemesine yönelik tedbir kararlarına konu tarımsal sulama ve mesken abonelerine ait toplam borç miktarı 400 milyon TL'ye ulaştı. Kaçak kullanım tespiti yapılmış olmasına rağmen mahkeme kararıyla tekrar enerji bağlatılan abonelerin aylık tüketim bedeli ise yaklaşık 50 milyon TL seviyelerinde." dedi.