Güneş OCAĞA/ÖZEL

Diyarbakır Ticaret ve Sanayi Odası (DTSO) Başkanı Mehmet Kaya, Trabzon Havalimanı'ndaki uçuşlarla ilgili paylaşım yapan Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdülkadir Uraloğlu'na sitemde bulundu. Kaya’nın sitemine kentteki oda ve STK başkanlarından da destek geldi. Gazetemiz Güneydoğu Ekspres’e konuşan OSB Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Fidan, TÜRSAB Mezopotamya Bölge Temsil Kurulu Başkanı Serdar Baturay, DİSİAD Başkanı Nurullah Edemen ve Diyarbakır Ticaret Borsası Başkanı Engin Yeşil, kentin gelişmesi ve turizmin de güçlenmesi için ulaşımda kolaylık sağlanması çağrısı yaptı.

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdülkadir Uraloğlu, Trabzon'daki uçuşlarla ilgili sosyal medyada paylaşımlarda bulundu. "Ulaşımda Zirveye Uçuyoruz" diyen Uraloğlu, "Rekoru Rekorla Aşıyoruz. 30 Haziran Cuma günü Trabzon Havalimanı'nda "Tüm zamanların en yüksek uçuş sayısı; 145.  Ulaşımda çığır açıyor; kesintisiz kavuşturuyoruz!" paylaşımı yaptı.

Bu paylaşıma Diyarbakır'dan sitem geldi. Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Mehmet Kaya, sosyal medyada yaptığı paylaşımda, "Sayın bakanım biz de uçmak istiyoruz" dedi.

TRABZON’A 145, DİYARBAKIR’A 34 SEFER

Kaya, şu ifadeleri kullandı:

“Sayın Bakanım 30 Haziran’da 822 bin 659 nüfuslu Trabzon’a 145 uçak seferi yapılmış, 1 milyon 804 bin nüfuslu Diyarbakır’a ise 34 uçak seferi yapılmış. Sayın Bakanım bizde uçmak istiyoruz.”

Mehmet Kaya, 30 Haziran’da Trabzon’a yapılan uçak seferi sayısı ve Diyarbakır, Mardin, Batman, Bingöl, Van ve Malatya’ya yapılan uçak seferi sayısını gösteren bir grafiğe de yer verdi.

30 Haziran’da sadece Trabzon’a 145 uçak seferi olmuşken söz konusu 6 Kürt iline toplamda 102 sefer yapılmış.

“SEFER SAYISI ARTIRILSIN” ÇAĞRISI

Diyarbakır Organize Sanayi Bölgesi (OSB) Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Fidan, “Diyarbakır, barındırdığı tarihi değerlerle hem turizm kenti hem de sanayi alt yapısı ile ticarette Türkiye’nin Ortadoğu’ya açılan kapısıdır” dedi.

“Kentin her yönüyle gelişmesi için Diyarbakır’a olan ulaşımda ve kentten dışarıya ulaşımda kolaylıklar sağlanmalı diyen Fidan, “Bu konuda Diyarbakırlı sanayiciler olarak Ulaştırma ve Altyapı Bakanımız Sayın Abdülkadir Uraloğlu’ndan talebimiz, uçak seferlerinin artırılması konusunda gerekli talimatları vermesidir” dedi.

Diyarbakır Ticaret Borsası Başkanı Engin Yeşil de, “Uçuş sayılarının artırılması sadece Diyarbakır ilimiz ile sınırlı kalmayarak tüm bölge illerimizde artırılmalı. Uçuş bulamayan vatandaşlar, bölgede yakın illere yönelmek zorunda kalıyor. Buda bölgenin tamamında sorunun oluşmasına neden oluyor. Sayın Ulaştırma ve Alt Yapı Bakanımız Abdülkadir Uraloğlu’ndan bu konuda destek bekliyoruz” çağrısı yaptı.

DİSİAD: DİYARBAKIR PAHALIYA UÇUYOR

Diyarbakır Sanayici ve İş İnsanları Derneği (DİSİAD) Başkanı Nurullah Edemen ise, “Bölgenin ve Trabzon’un nüfus rakam sayısı belli. Hal böyleyken, Diyarbakır ve çevre illerinde kısıtlı uçuş sayısı kabul edilemez. Bu durum hem kentteki hem de bölgedeki insanlar için ciddi anlamda sıkıntılar yaratıyor. Ayrıca bu yeni bir konu değil. Çok uzun zamandır dile getirdiğimiz bir konu. Fakat bugüne kadar her hangi bir çözüm sağlanmadı. Dolayısıyla bu eksiklik kentin ticaret, turizm v iş hayatını da dolaylı yoldan kısıtlıyor. Bu anlamda Ulaştırma Bakanlığı’nın bu konuya hassasiyet göstermesi gerektiğini düşünüyoruz. İstediğimiz ve talep ettiğimiz pozitif bir ayrımcılık değil, olması gereken şeyin yapılmasıdır” dedi.

Diyarbakır’a büyük bir yoğunluk yolduğuna dikkat çeken Edemen, şöyle devam etti: “Diyarbakır’a gelen yolcularımız maalesef ki çevre illeri kullanmak zorunda kalıyor. Bu da bizim için bir eziyete dönüşüyor. Bununla beraber doluluk oranının da çok yüksek olması nedeniyle bilet fiyatları da bize artı bir maliyet getiriyor. Örneğin Adana ve Trabzon’a olan uçuşlar yarı yarıyayken, Diyarbakır’a gelen ve giden uçakların tamamı dolu.  Bu nedenle bilet fiyatları da daha yüksek oluyor. Onlar ucuza uçarken, biz daha pahalıya uçuyoruz. Bunlar dikkat edilmesi gereken hassasiyetlerdir. Nüfus anlamında, ticaret ve sanayide büyüyen bir kent Diyarbakır artık. Bu konunun çok doğru bir şekilde değerlendirilip, Diyarbakır ve bölgeye olan uçuş sayıları artırılması gerekir. Uçuşların çoğaltılmasıyla ilgili talebimiz var.  DİSİAD ve bölgedeki STK’lar olarak bu konunun takipçisi olacağı, bir eylem planı oluşturacağız.”

TURSAB: TURİZM İÇİN KOLAY ULAŞIM ŞART

Türkiye Seyahat Acentaları Birliği (TÜRSAB) Mezopotamya Bölge Temsil Kurulu Başkanı Serdar Baturay ise, “Bölgemizde otel doluluklarını sağlayabilmek adına özellikle yoğun dönemde çok fazla bölgede yaşayan insanlar İstanbul, Ankara ve İzmir’e göç ettikleri için erken dönemde uçak rezervasyonlar yapıyorlar.  Fakat mevcut az koltuk sayılarıyla turizm yapmamız imkansız. Hem fiyat olarak çok yüksek, hem de gruplar için yer bulmak imkansız. Sezonlarda turist neden gelmiyor diye kendi kendimize sorduğumuzda, turistin gelebilmesi için kesinlikle kolay bir ulaşım ağının olması şart. İstediğimiz kadar destinasyon, gastronomi zengini olalım yine de istediğimiz hedefe ulaşamayız. Sadece Diyarbakır değil, Batman, Mardin yani Mezopotamya Bölgesi’nde uçuş sayısında hem yurtiçi hem de yurtdışı olarak artırılması gerekiyor. Eğer bunlar artırılırsa, çok daha kolay turizm hareketliliği yaşanır ve yatırımlar da yapabiliriz” diye konuştu.