HABER - Sertaç KAYAR
Diyarbakır Dicle Üniversitesi öğrencileri, günlerdir seslerini duyurmaya çalışıyor. Üniversite içinde ve sosyal medyada yaşadıkları sorunu duyurmaya çalışan öğrenciler, son çare olarak birleşti ve seslerini daha güçlü duyurmaya karar verdi. Üniversitede yemek fiyatlarına yapılan fahiş zam, maddi durumu kötü olan öğrencileri rencide edici yaklaşım ve öğrencilere bir bankaya zorunlu müşteri olma dayatması öğrencileri çileden çıkardı.
ÖĞRENCİLER ORTAK TALEPLERİ İÇİN BİRLEŞTİ
Yaşanan bu sorunlara karşı harekete geçen öğrenci kulüpleri ve toplulukları üniversite yönetimine sesini duyurmak için açıklama yaptı. Dicle Üniversitesi Kolektif Tiyatro Atölyesi (DÜKTA), Hukukçular Kulübü, Dicle Sahne Sanatları Atölyesi, Dicle Üniversitesi İdeal Hukuk Kulübü, Kara Çocuklar Üni, Tefekkürhane İslami Hizmetleri Topluluğu, Sosyal Dicle Kulübü, Diş Hekimliği Öğrenci Birliği gibi öğrenci toplulukları ortak bildiri yayınlayarak, kamuoyuna ve üniversite yönetimine seslendi.
YEMEĞE 4 AYDA YÜZDE 311 ZAM
Öğrenci grupları tarafından yapılan ortak açıklamada yemek ücretlerine getirilen fahiş zamlara dikkat çekilerek “Okulumuz, en fazla bütçe ayrılan ilk 20 üniversite arasındayken, 4 ay içerisinde yemek fiyatlarına %311 zam uygulandı. Bir kişilik yemek fiyatı 9 TL’den 29,50 TL’ye yükseltildi. Hayat pahalılığı, enflasyon ve aylık yalnızca 3.000 TL olan KYK kredisi/bursu göz önüne alındığında, yapılan zammın fahiş olduğu yeterince açıktır” denildi.
ÖĞRENCİLERE ‘MÜŞTERİ’ DAYATMASI
Yemek zammının yanında öğrencilere belirlenen bir bankaya zorunlu müşteri olma dayatması yapıldığı ifade edilen açıklamada şöyle denildi: “Yapılan zam yetmezmiş gibi, bir de üniversitemizin Yapı Kredi Bankası ile sözleşme imzaladığını ve 6 ay içerisinde öğrenci kartlarımızın geçersiz sayılacağını öğrendik. Bu durum, Yapı Kredi Bankası’na zorunlu müşteri olmayı gerektirmektedir. Müşteri garantisi verilerek yapılan bu sözleşme kabul edilemez; hiçbir öğrencimiz bir bankaya müşteri olmaya zorlanamaz!”
“TEMEL HAKKIMIZ OLAN YEMEK, SADAKA GİBİ SUNULAMAZ”
Açıklamada ifade edilen bir diğer sorun da ‘Askıda Yemek’ konusu. Konu ile ilgili öğrencilerin ortak görüşü şöyle: “Ayrıca, üniversite yönetimi, yapılan fahiş zammın getirisi olarak ‘askıda yemek’ uygulamasının getirildiğini duyurdu. Temel hakkımız olan sağlıklı ve doyurucu yemek, bir sadaka gibi sunulamaz; hiçbir öğrencimiz ‘askıda yemek’ uygulamasıyla yemek ihtiyacını karşılamak zorunda bırakılmamalıdır.”
“MÜŞTERİ DEĞİL, ÖĞRENCİ OLDUĞUMUZU HATIRLATIYORUZ”
Yapılan görüşmelerin sonuçsuz kaldığı ve üniversite yönetiminin verdiği sözleri tutmadığını kaydeden öğrenciler “Öğrenci Heyeti ile görüşen üniversite yönetimi, verdiği sözleri yerine getirmemiş; yemeklerin besin değerinde ve porsiyon boyutunda hiçbir değişiklik yapmamıştır. Üniversite yemekhanesinde doyurucu yemek yiyebilmek temel hakkımızdır. Üniversite yönetiminin öğrenciyi dikkate almadığı ve öğrenci odaklı düşünmediği açıktır. Üniversitemizi ticari amaçlı bir kurum gibi işletmektedir. Bu anlayışı kabul etmiyor ve müşteri değil, öğrenci olduğumuzu hatırlatıyoruz” dedi.
Öğrenciler, açıklamanın sonunda taleplerini şöyle sıraladı:
* Yapılan son zam geri çekilmeli, yemek fiyatı 17,50 TL olmalıdır.
* Yapı Kredi Bankası ile yapılan sözleşme feshedilmelidir. Üniversite yönetimi, şirketlere, holdinglere ve bankalara müşteri garantisi vermekten vazgeçmelidir.
* “Askıda yemek” uygulaması kaldırılmalı, ihtiyacı olan öğrencilerin kartlarına yemek bursu olarak yatırılmalıdır.
ÖĞRENCİLERDEN BOYKOT KARARI
Öğrenciler açıklamanın sonunda aldıkları ortak kararı şöyle paylaştı: “Tüm öğrencileri, taleplerimiz yerine getirilene kadar üniversite yemekhanesini boykot etmeye ve Yapı Kredi Bankası’na üye olmaktan kaçınmaya davet ediyoruz!”