ÖZEL HABER - Mehmet Mücahit CEYLAN
Diyarbakır’da gözler 10 Ağustos’ta yapılacak rektörlük atamasına çevrildi. Yeni rektörün kim olacağı kentte merak uyandırırken, Prof. Dr. Mehmet Karakoç’un Rektörlük yaptığı Dicle Üniversitesi ile ilgili skandal başarısızlık tablosu ortaya çıktı.
Her yıl Türkiye’deki üniversitelerin başarı ortalamalarını hesaplayıp bilimsel verilerle üniversiteler arası başarı sıralaması yayınlayan ve bu verileri tüm üniversitelerce kabul gören URAP’ın 2023-2024 Türkiye sıralamasında, Dicle Üniversitesi’nin bir yılda 12 sıra birden gerilediği ortaya çıktı.
BİR YIL ÖNCE 80’NCİ SIRADAYDI
Türkiye’deki en iyi 187 üniversite sıralamasında 2022-2023 tablosunda 80’inci sırada yer alan Dicle Üniversitesi, 2023-204 yılı başarı tablosunda 12 sıra birden gerileyerek 92’inci sıraya düştü.
Türkiye’deki Tıp Fakültesi olan 87 üniversite arasında ise Dicle Üniversitesi 63’üncü sıraya geriledi.
Dicle Üniversitesi’nin araştırma üniversitelerinin Türkiye genel sıralamasına hiç girememesi de gözlerden kaçmadı.
DİCLE DÜŞÜYOR, FIRAT YÜKSELİYOR!
Türkiye’deki en iyi 187 üniversite arasında Elazığ’daki Fırat Üniversitesi’nin ise iki sıra yükselerek 20’den 18’e çıkması dikkat çekti.
Bu sıralama ile Fırat Üniversitesi Türkiye’deki en iyi üniversiteler arasında ilk 20’deki yerini korumuş oldu.
Yine Tıp Fakültesi olan 87 üniversite içerisinde Dicle Üniversitesi 63’ncü sıradayken Fırat Üniversitesi 12’nci sırada yer aldı.
URAP HAKKINDA
URAP; kar amacı gütmeyen, Türkiye ve dünya üniversite sıralamalarını yapmayı toplumsal hizmet olarak gören bir kurumdur. URAP Laboratuvarı’nda çalışan ekip üyeleri; diğer çalışmalarının yanı sıra, üniversite sıralama çalışmalarına gönüllü olarak katkı yapmaktadır.
URAP Araştırma Laboratuvarı 2009 yılında Orta Doğu Teknik Üniversitesi Enformatik Enstitüsü bünyesinde kurulmuştur. URAP'ın amacı yükseköğretim kurumlarını akademik başarıları doğrultusunda değerlendirebilmek için bilimsel metodlar geliştirmek ve yapılan çalışmaların sonuçlarını kamuoyu ile paylaşmaktır.
URAP’ın hedefi, çalışmalar sonucunda elde edilen veriler ile üniversitelerin kendi akademik performanslarını diğer üniversitelerle karşılaştırabilmesine ve belirlenen göstergelere göre gelişmeye açık yanlarını fark etmelerine yardımcı olmaktır.