ÖZEL HABER - Güneş OCAĞA / Serdar BATIHAN
Graffiti sanatçısı Kadir Ödük, sokaklarda illegal olarak spreyle başladığı duvar çizimlerine, şuanda profesyonel bir şekilde evlerin ve işyerlerinin duvarlarını çiziyor. İllegallikten profesyonelliğe geçen Kadir Ödük, “Sekiz Atölye” isimli mekanında çalışmalarını yürütüyor.
Türkiye'nin 9 şehrinde çizimlerinin, 25 ilde de dekorasyon ürünlerinin olduğunu belirten Ödük, "Grafik tasarım mezunuyum. Duvar çizimini yaklaşık 9 yıldır yapıyorum. Ben çizimlerime sokaklardaki duvarları spreyle çizerek başladım. Dolayısıyla üç yıl boyunca illegal şekilde Bağlar'daki sokakların duvarlarını çizdim. Çizim yapmak benim için bir hobiyken şimdi işe dönüştü. Bir kez de treni çizdim, tabi o biraz korkutucuydu. Önceden sokakların duvarlarını çizmek illegal olarak algılanıyordu, şimdi ise sokakları güzelleştirmek adı altında çizim yapabiliyoruz.
Belediye ve kent yetkililerin verdiği destekle tabi. Onun dışında kafeler, iş yerleri ve evlerin odalarının duvarlarına sanatımı işliyorum. Dekoratif olarak ürün de boyayıp satıyoruz, müşteriler özellikle genç ve çocuk odası çizmemi istiyor. Daha çok portatif çizim istiyorlar. Ben çizimlerimde daha çok soyut çalışıyorum" dedi.
"GERİ DÖNÜŞÜM DEKORATİF ÜRÜNLERE DÖNÜŞTÜ"
Geri dönüşüm olan şişeler ve eski dolap kapıları gibi malzemelerle dekoratif ürünler yaptıklarını belirten Ödük, şöyle devam etti: "Tablo ve tuvalleri de kendimiz yapıyoruz. Amerikan kumaş stili var, onun üzerine dört farklı çıtayla istediğimiz boyut ve şekilde direkt olarak tuvalleri kendimiz yapıyoruz. Şişelere boya değdikten sonra kırılma da olmuyor, ev ve işyerlerinde dekoratif olarak kullanılıyor."
"BİR ÇİZİMİN AYNISINI İKİNCİ DEFA ÇİZEMİYORSUNUZ"
"Bir çizimin aynısı ikinci defa çizerseniz çıkmaz" diyen Ödük, şunları söyledi: "Bir fırça darbesi onu stok dediğimiz hale getiriyor. Tek ellen, tek resim ortaya çıkıyor. Üç şişe var, ama üçü de birbirinin aynısı değil. Çünkü bir fırça darbesi onu tek stok yapıyor. Ve bir daha aynısını çizemiyorsunuz. Yani birinin duvarını çizdiğimizde bir tek o görsel onda vardır. Kendisine özel oluyor. Bu da çok özel bir şeydir. Ben sanatın toplum için olduğunu düşünüyorum. Bu iş sanat içindir, ama topluma da katkı sunmaktır sanat. Çünkü insanlar aslında çizdiklerimizle bir mesaj da veriyorlar. Belki ruh halini yansıtıyor, belki etkilendiği ve sevdiği şeyleri duvarlarına işliyorlar."
DUVARLARI ÇİZMEK İLLEGAL GÖRÜNÜRKEN, MESLEĞE DÖNÜŞTÜ
Daha önce duvarları çizmenin illegal olarak görüldüğünü, şuan ise bir meslek grubuna dönüştüğüne dikkat çeken Ödük, şunları kaydetti:
"Daha önce duvarları çizmek illegal olarak görülürken, şuan bir meslek grubuna dönüştü. Ve insanlar evlerinin duvarlarına işliyor artık. Hatta ilerleyen yıllarda, boya ve kâğıt yerine insanlar duvarlarına çizimler yaptıracak. Şimdiden onu görüyoruz ve rağbet var. Ben özellikle büyüdüğüm mahalle ve ilçem olan Bağlar'da bu atölyeyi açtım. Bağlar'da artık iş yerleri boya yerine çizimleri tercih ediyor.
Diyarbakır'da bize olan ilgi de arttı. Benim dışımda kimse pek bu işi yapmıyor. Maliyet olarak yüksek olabilir, ama görüntü olarak boya ve kağıttan çok daha güzel ve sanat eseridir. Çizim duvar kâğıdından çok daha farklıdır. Duvar kağıdı çok fazla bir değer taşımaz, ama çizim farkı bir değerdir, çünkü bir sanatçı tarafından çizildi ibaresi var o duvarların üzerinde."