HABER - Jan BELEK

Diyarbakır Ziya Gökalp Lisesi’nde yaklaşık 38 yıl tarih öğretmenliği yapan ve 2005 yılında emekliye ayrılan Mevlüde Tütenk, binlerce öğrenci yetiştirdi. Yaşamı, söylem ve davranışları ile Diyarbakırlılar için unutulmaz bir idol oldu. Hemen her meslek grubundan öğrencisi bulunan Mevlüde hoca, Şubat 2020 yılında geçirdiği beyin kanaması sonucu hayata veda etti.

Diyarbakır, Efsane Öğretmenini Unutmadı2

MEZARI BAŞINDA ANILDI

Diyarbakır’ın unutulmaz tarih öğretmeni Mevlüde Tütenk, ölümünün 5. yılında da sevenleri tarafından unutulmadı. Tütenk, ailesi ve öğrencileri tarafından Yeniköy Mezarlığı’ndaki kabri başında, okutulan mevlit ve dualar ile bir kez daha yad edildi. Öğrencileri ve ailesi Tütenk’i gazetemiz Güneydoğu Ekspres’e anlattı.

“KENDİSİ BİZE BİR ANAYDI”

Mevlüde hocanın hem öğrencisi, hem de mesai arkadaşı olan Ali Feyzi Bağcı, “Rahmetli bizim için bir öğretmen değildi sadece, kendisi bize bir anaydı da. Her yönü ile mükemmel bir insandı. Onun için farklı, deli derlerdi, oysaki o melekelere sahip, ermiş bir insandı. Biz burada kaldıkça, ayaklarımız yol yürüdükçe onu mezarı başında her zaman rahmetle anacağız” diye konuştu. 

Diyarbakır, Efsane Öğretmenini Unutmadı3

MEVLÜDE HOCA İÇİN VALİLİK VE BELEDİYEYE ÇAĞRI

DEVA Partisi Diyarbakır İl Başkanı Mehmet Remzi Kaymak da, Mevlüde hocayı anan öğrencilerindendi. Kaymak, unutamadığı hocası ile ilgili şunları söyledi: “Mevlüde hoca bizim için, Diyarbakır için bir değerdi, 60’lı yıllarda Diyarbakır’ın Lice ilçesinden çıkıp Ankara’ya okumaya giden Mevlüde hoca birçok insan için bir rol modeldi.

Diyarbakır’da 38 yıl insanlara hizmet etti. Kimsesizlerin kimsesiydi, mağdurların anasıydı. Biz buradan Diyarbakır Valisine ve Belediye başkanlarına sesleniyoruz, biz öğrencileri ve ailesi olarak, Mevlüde Tütenk adının Ali Emri 2. Sokağa verilmesini talep ediyoruz.”  

“ÖĞRETMENLİKTEN ÖTE BİR FELSEFESİ VARDI”     

Hocanın bir diğer öğrencisi olan eğitimci yazar İbrahim Erilgen ise hocayı şu sözler ile anlattı: “Bu kadim şehir yüzlerce şair, yazar, sanatçı ve öğretmen yetiştirmiştir. Bunlardan biri de 5 yıl önce kaybettiğimiz efsane tarih öğretmeni Mevlüde Tütenk hocamızdır. Mevlüde hocanın öğretmenlikten öte bir felsefesi vardı.

Felsefesi dürüstlük, insanlık, çağdaşlık ve kin tutmamaktı.”

Diyarbakır, Efsane Öğretmenini Unutmadı4

“HERKESİN EVİNDEN BİR BİREYDİ”

Son olarak efsane tarih öğretmeni Tütenk’in yeğeni Hatice Nergiz ise, “Teyzemin bugün aramızdan ayrılışının 5. yılı. Ona duyduğumuz özlem her geçen yıl daha da artıyor. Teyzem herkesin evinden bir parçaydı. Bir bireydi. Onun doğallığı, anaçlığı, öğrencilerini sahiplenmesi, onun insanlar tarafından çok sevilmesinin sebebiydi” dedi.

Muhabir: Jan BELEK