Güneş OCAĞA - ÖZEL HABER

Diyarbakır Ticaret ve Sanayi Odası ile Eylül Fuarcılık organizasyonuyla 16 Aralık’ta başlayan Mezopotamya Kitap Fuarı'nda birçok yazar, gazeteci, düşünür ve akademisyenin söyleşileri devam ederken, yine birçok yazar da pazar gününe kadar okurları için kitaplarını imzalamayı sürdürecek.

Gazetemiz Güneydoğu Ekspres'e açıklamada bulunan yayın evleri sorumluları, artan kitap fiyatlarının fuarı olumsuz etkilediğini belirtirken, okurlarda da durum çok farklı değil. Birçok kişi stantlara bakmakla yetinirken, öğrenciler de fiyatların yüksekliğinden bir hayli şikayetçi.

“ÇOĞU ZAMAN KİTAPLARI HEDİYE EDİYORUZ”

Çoğu kez alamayan okurlarına kitap hediye ettiklerini belirten Aram Yayın Evi sorumlusu Delil Zengeralp, "Kağıt, çevirmen ve girdi maliyetleri artınca bu da kitap fiyatlarını yükseltti. Ama biz elimizden geldikçe hiçbir okuru maddi yetersizliğinden dolayı geri çevirmiyoruz. Hatta çoğu kez hediye bile ediyoruz. 2021 yılında bastığımız bir kitabın o dönemki satış fiyatı 42 TL iken şuan 160 TL. Bu kitap fiyatı en uygun olandır. Ayrıca fuardan kaynaklı fiyatlarımızı güncellemedik bile" dedi.

“ESKİDEN 10-15 KİTAP ALAN ŞİMDİ ZAR ZOR BİR İKİ TANE ALIYOR”

SEL Yayın Evi'nden Ali İhsanbayır ise, kağıdın Euro bazlı yurtdışından ithal edildiği için kitap fiyatlarını sürekli güncellemek zorunda kaldıklarını belirtti. İhsanbayır, şunları söyledi: "Okurlarımız eskiden 10-15 tane kitap alırken şuan sadece bir, iki kitap ancak alabiliyor. Bazen de kartlarını post cihazına takınca yetersiz bakiyeden kaynaklı kitabı bırakmak zorunda kalıyorlar. Fuarda yoğun bir kalabalık var ama buna karşılık satış yok maalesef. Fiyatı en yüksek olan kitabımız 400 TL iken, en uygun olanı da 30 TL. Uygun olanın da yaprakları çok ince ve küçük bir kitap. Ama daha çok fiyatı uygun olanları satıyoruz.”

“ÖĞRENCİLER ÇOK GELİYOR, AMA ALAMIYORLAR”

Şanlıurfa’nın Siverek İlçesi’nden fuara katılan Nova Kitap Evi sorumlusu Ali Güzeller de şunları belirtti: "Bizim stantta birçok yayınevi ve yazarın kitapları var. Biz daha çok okuyan ve sınav hazırlıkları yapan kitapları satıyoruz. TYT, AYT, ilk ve ortaokuldakilere yönelik kitapları satıyoruz. Bu fuarda gerçekten yoğun bir öğrenci akışı var, ama alım o kadar yok. Kitap fiyatlarımız 50-200 TL arası. 50 TL olan da çok eski olduğu için bu fiyata veriyoruz. Ayrıca tüm kitaplarımızda fuar olduğu için 20-30 TL daha uyguna veriyoruz. Öğrenciler kumbaralarında biriktirdikleri paraları getiriyorlar, ama yine de almaya yetmiyor. Satışımız çok yok.”

EDEBİYAT ÖĞRETMENİN FİYAT İSYANI

Edebiyat öğretmeni olan İpek Özden ise, "Öğretmenim ve maaşım olmasına rağmen, çoğu kitabı alamıyorum. Ben bir ayda iki kitap okuyorum, fuar daha uygundur diye geldim aslında, fakat fiyatları görünce ürktüm. Öğrencilerimi getirdim onların da elleri boş kaldı" diye konuştu.

PAHALILIK ÖĞRENCİLERİ MAHRUM BIRAKIYOR

Test kitaplarını almak için fuara gelen öğrenci Şevin Narin ise, "Test ve okuma kitapları çok pahalı. Ancak bir tane 50 TL'lik bir okuma kitabı alabildim" dedi.

Editör: Güneş OCAĞA