Güneş OCAĞA / Veli BALTACI - ÖZEL HABER
Diyarbakır Ticaret ve Sanayi Odası (DTSO) ile Eylül Fuarcılık organizasyonuyla düzenlenen Mezopotamya Kitap Fuarı'nda 45’ten fazla Kürt yayınevi de yerini aldı. Yoğun bir ilgi ile karşılaşan Kürt yayın evlerinin önünde uzun kuyruklar oluştu. Kürtçe kitapların fuarda yer almasının önemine ilişkin gazetemiz Güneydoğu Ekspres'e konuşan Kürt yayın evlerinin sorumluları, Kürt edebiyatı ve kültürünün önündeki engeller kalkmadan, Kürt sorununun da çözüme kavuşamayacağını dile getirdiler.
ÇOCUKLAR İÇİN HİKAYE KİTAPLARI
Mori Yayın Evi'nin sorumlusu Rıdvan Polat, 0-18 yaş arası çocuklar için Zazaki ve Kirmanci kitaplar bastıklarını belirtti. Tüm yaş grubundaki çocuklar için stantlarında kitapların olduğunu kaydeden Polat, "Bugüne kadar yüze yakın kitap bastık. Çoğunlukla geleneksel hikaye kitapları çok satılıyor. Anne ve babalar, kendi atalarından dinledikleri hikayelerin kitapları bizden alıp, çocuklarına okutuyorlar. En çok satılan kitaplarımız Pîrê ve Diko, Şengê ve Pengê ile Mam ve Rovi dir. Uzun bir araydı Diyarbakır'da kitap fuarı düzenlenmiyordu. Her yıl bu fuarın düzenlenmesini istiyoruz. Çünkü çok büyük bir ilgi var" dedi.
‘KÜRT EDEBİYATI VE KÜLTÜRÜ ÖNEMLİDİR’
Peywend Yayın Evi'nin sorumlusu Halis Sadini ise, "Stantlarda çok yoğun bir kalabalık var, ama satış çok yok. Genel anlamda insanların kitaplara olan ilgisi var, fakat Türkçe kitaplara karşı bu ilgi daha fazla. Çünkü Kürtçe konuşan ve okuyan insan sayısı az. Dolayısıyla bunun yansımasını görüyoruz" diye konuştu.
Sadini, şöyle devam etti: "Herkesin çok iyi bilmesi gerekiyor ki, dünyadaki bütün her şey anadille yapılır. Devlet, hukuk, edebiyat insan hakları her şey anadille yürütülür. Bu nedenle Kürt edebiyatı ve tarihinin sorunları çözülmeden, Kürt sorunu da çözüme kavuşamaz. Kürt siyaseti, aydını, burjuvazisi, köylüsü ve bilgesi anadilinin kültürü ve edebiyatına daha çok önem vermeli."
‘OKUYUCULARIMIZLA BULUŞMAYI BEKLİYORDUK’
Üçüncü kezdir Diyarbakır'daki Kitap Fuarı'nda yerini aldıklarını belirten Aryen Yayın Evi sorumlusu Roj Agır, "Uzun bir aradan sonra fuarın düzenlenmesi çok önemliydi. Okuyucularımızla buluşmanın keyfini yaşıyoruz. Okuyucularımız da bu fuarın gerçekleşmesini bekliyordu. Kitaplarımız çoğunlukla tarih ve romanlardan oluşuyor. Satışlarımız iyi" diye konuştu.
İLK KEZ FUARA KATILIM SAĞLADILAR
Son olarak konuşan Pal Yayınları'ndan İnan Ereoğlu da, "Yaklaşık bir yıldır yayın evimizi açtık. Bu süreçte yaklaşık 7 kitap bastık ve ilk defa bu fuarda yerimizi alıyoruz. Kürtçe kitaplar ve bizlere karşı güzel bir ilginin olduğunu düşünüyorum. Biz çoğunlukla edebiyat üzerine kitap basıyoruz. Hikaye, şiir ve roman tarzında kitaplarımız var" dedi.