Fatma Temel- Veli Baltacı

Diyarbakır Ticaret ve Sanayi Odası (DTSO) tarafından Coğrafi işaret Tescili alınan Diyarbakır Hasır Bileziği Lansman etkinliğini Kuyumcular Çarşısı'nda gerçekleştirildi.

Lansmanda konuşan DTSO Meclis Üyesi Serdar Ay, Gazze’de yaşanan olaya katliama dikkat çekerek, şunları söyledi: “Tüm dünyanın gözleri önünde yaşanan Gazze’de bir hastanenin hedef alınması sonucunda yüzlerce Filistinlinin hayatını kaybetmesinden ve bir o kadarının da yaralanmasına sebep olan vahşetten derin bir infial duyuyor, bu barbarca saldırıları en şiddetli biçimde kınadığımızı belirtmek isteriz” dedi.

Daha sonra açıklamasına devam eden Ay, “Bilindiği üzere Diyarbakır, maden sanatı alanında da ilklerin yaşandığı kadim bir kenttir. Yerleşik yaşamın ilk yaşandığı yerlerden olan ilimiz, aynı zamanda Anadolu’da madenden yapılmış ilk takıları kullananların da yurdu olmuştur. İl sınırları içerinde yer alan Çayönü’nde yapılan arkeolojik kazılardan elde edilen bulgular, bu coğrafyada madeni takıların kullanımının Neolitik Döneme kadar gittiğini göstermiştir. Önemli kültür bölgelerinden olan ilimiz, birçok alanda olduğu gibi, geleneksel el sanatları alanında da ileri bir düzeydedir. Özellikle kuyumculuk geçmişte olduğu gibi günümüzde de en önemli el sanatları arasında varlığını sürdürmektedir“ diye konuştu.

 ‘KİŞNİŞLİ KOLYE TESCİLİ’

Diyarbakır Hasır Bileziği’nin geçmişi 300 yıl öncesine kadar uzandığını söyleyen Ay, “Diyarbakır Hasır Bileziği’ni diğer hasır bileziklerden farklı kılan en önemli özellikleri kısaca sıralamak isterim, Diyarbakır Hasır Bileziği tamamıyla el işçiliği ile yapılan, 180 ile 200 parçadan oluşan, Mezopotamya’yı temsil eden güneş ve gül motifleri ve kilit sisteminin kullanılması onu diğer bütün hasır bileziklerinden ayıran temel özelliklerin başında gelmektedir. Kişnişli Kolye tescilinin de yapıldığı ve kısa süre içinde sonuçlanacağı müjdesini paylaşmak isterim” dedi.

Editör: Beritan KAYA