ÖZEL HABER - Güneş OCAĞA / Ali Çekdar KORKMA
Diyarbakır'da kendi bünyesinde teknik tekstil üretimi yapan Pervane Kardeşler Firması, bölgenin tamamına iş güvenliği kıyafetleri ve ekipman ürünlerinin tedariğini sağlıyor. Üretim kapasitelerini, istihdama sağladıkları katkı ve bölgedeki iş güvenliğinin durumuna dair gazetemiz Güneydoğu Ekspres'e konuşan Pervane Kardeşler Firması Yöneticisi Şeyhmus Pervane, daha önce kentte üretilmeyen ve ithal edilen ürünleri şimdi kendilerinin ürettiğini ve önemli olan ihtiyacı karşıladıklarını söyledi.


BÖLGEYE HİTAP EDİYORLAR

2013 yılından bu yana Diyarbakır'da hizmet verdiklerini belirten Pervane, "İş sağlığıyla ilgili koruyucu ekipman tedariği yapıyoruz. Tüm iş kolu için, kıyafetler dikiyor, iş alanı içinde güvenliği sağlayan ekipmanlar üretiyoruz. Alanımız teknik tekstil üretimidir. Diyarbakır'daki Organize ve Sanayi Bölgesi’ndeki tüm firmalara ve kamu kurumlarına ürün tedariği yapmanın yanı sıra, Batman, Mardin, Siirt, Urfa, Elazığ, Muş, Bingöl, Bitlis, Van ve Hakkari'ye kadar ürünlerimiz gidiyor. Oralardaki madden sahalarında dahi ürünlerimiz kullanılıyor. Yine bütün restoran, otellere ve kafelere kadar teknik kıyafetler yapıyoruz. Bölgenin bütünün de müşterilerimiz var. Ürünün imalatı, hammadde mamulünün tedariğinden, teslimatına kadar biz yapıyoruz. Ayrıca ürünün üzerindeki nakış ve logoların baskısı da bizde" dedi.

Di̇yarbakir İthal Edi̇yordu Artik Kendi̇si̇ Üreti̇yor4


YILLIK ÜRETİM 100 BİNİN ÜZERİNDE 

Yıllık üretimlerinin 100 binin üzerinde olduğunu ve istihdama da katkı sağladıklarını kaydeden Pervane, şunları belirtti: "Yıllık üretimimiz 100-150 bin arası. Ürün yelpazemiz çok geniş. Bölgede direk bir de en direk istihdama katkımız  da var. Atölyemizin bünyesinde 60 kişi çalışıyor, bir de dikim için ürün verdiğimiz fabrikaların da istihdamına katkı sağlıyoruz. O fabrikalarda da 60-70 kişinin istihdamına katkı sağlıyoruz. Yani toplamda 150 kişi bizim üretimlerimizden kaynaklı istihdam ediliyor."

Di̇yarbakir İthal Edi̇yordu Artik Kendi̇si̇ Üreti̇yor2


SADECE KENDİLERİNİN ÜRETTİĞİ İTHAL ÜRÜNLERİ MODÜLLERİ VAR

Bölgede sadece kendi atölyelerinde ürettikleri ithal ürünlerin modüllerini diktiklerine de vurgu yapan Pervane, konuşmasını şöyle sürdürdü: "Avrupa ve diğer ülkelerde kullanılan ürünler var. Bölgede de ithal ürünlere talep daha fazla. İthal ürünlerin talep edilmesindeki sebep ürünün kalitesi ve kullandıkları spesiyal makinelerdir. Bunlardan dolayı genelde piyasada ithal ürünler tercih ediliyor. Satış pazarındaki edindiğimiz tecrübeyle müşterilerin talepleri doğrultusunda bu ürünleri kendi bünyemizde artık üretiyoruz.

Di̇yarbakir İthal Edi̇yordu Artik Kendi̇si̇ Üreti̇yor3

Şuan çok yeni bir süreç. Getirdiğimiz makineyle de ithal ürünlerin aynısını yaptık. Yaptığımız ithal kabanların modülüne yoğun bir talep var. Bu kabanlar kötü iklim koşullarında çalışanlar için çok ideal. Su ve hava geçirmiyorlar. Ayrıca firmalar pantolon, kaban ve montları ithal ürün olarak aldıklarında daha çok giderleri oluyor. Ama biz bu ürünlerin aynısını buradan yapıp onlara vermemiz maliyetlerini de daha aza düşürmemiz demek. Bu yüzden büyük bir talep var." 

Di̇yarbakir İthal Edi̇yordu Artik Kendi̇si̇ Üreti̇yor5


EKONOMİK KRİZ MALİYET ARTIŞINA SEBEP 

Türkiye'deki ekonomik krizin maliyetlerini olumsuz etkilediğine dikkat çeken Pervane, "Türkiye'deki enflasyon ve kurdaki yükseliş maliyetleri artırıyor. Bu da hem üretimimizi, hem de istihdamımızı direk geriye götürüyor. Ham maddeleri alırken zorlanıyoruz. Fiyatlar çok arttı çünkü. Ekonomik istikrar olduğu zaman hem üretim planlamamızı daha iyi yapıyoruz, hem de istihdam sayısını arttırıyoruz" dedi.

Di̇yarbakir İthal Edi̇yordu Artik Kendi̇si̇ Üreti̇yor7


İŞ GÜVENLİĞİ YETERSİZ

Diyarbakır'daki iş güvenliğinin yetersiz olduğuna işaret eden Pervane, "Diyarbakır ve Türkiye'de iş güvenliği yeteri düzeyde değil. Bunun sebebi maliyet artışı. İş veren, iş sağlığı güvenliği ekipmanına bir maliyet gözüyle baktığı için yetersiz ve kalitesiz ürünler almak zoruna kalıyor. Bu yüzden de iş güvenliğinin iyi bir durumda olduğunu söyleyemeyiz" diye konuştu.

Editör: Güneş OCAĞA