Güneş OCAĞA -ÖZEL HABER
Tadı ve aromasıyla ün yapan Diyarbakır karpuzunun hasadı devam ediyor. Diyarbakır'ın Çınar İlçesi'nin Karacadağ eteklerinde 600 dönüm üzerine karpuz eken Tarımsal Sanayi İş Adamları Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Atik, bu yıl verimin geçen yıllara oranla iyi olduğunu söyledi.
KARPUZ YETİŞTİRİCİLERİ EKSPRES'E KONUŞTU
Gazetemiz Güneydoğu Ekspres'e konuşan Atık, "Örtü altı karpuz üretimi yapıyoruz. Geçen yıla nazaran bu seneki verim gayet güzel. Karpuzlarımız çok kaliteli ve Türkiye'nin 81 iline gönderiyoruz. Diyarbakır karpuzla anılır dolayısıyla karpuzu da meşhurdur. Biz de Diyarbakır'a yakışır bir şekilde karpuz yetiştirdik. Karpuzlarımız kapış kapış gidiyor" dedi.
DİYARBAKIR KARPUZUNUN AROMASI BİR BAŞKA
Diyarbakır karpuzunun aroması diğer illerin karpuzu ile aynı aromaya sahip olmadığını vurgulayan Atık, "Diyarbakır karpuzunun aromasının daha farklı ve güzel olmasının nedeni Mezopotamya topraklarında yetişmesi. Burası aynı zamandan Karacadağ Bölgesi, altı volkanik olduğu için geceleri serin, gündüzleri ise sıcak olur" diye konuştu.
600 DÖNÜMDE 6 BİN TON KARPUZ HASADI
600 dönüm üzerine ettikleri karpuzların bu yıl 6 bin ton civarında hasadını gerçekleştireceklerini dile getiren Atık, "Yaklaşık bir haftadır hasada başladık. Günlük 30-40 TIR karpuz hasadı yapıyoruz" diye kaydetti.
BÜTÇEYE GÖRE KARPUZ EBATLARI
Neden örtü altı karpuzu yetiştirdiklerine dair de bilgi veren Atik, şunları söyledi: "Örtü altı karpuzu getirip Diyarbakır'da yetiştirmemizin temel nedeni kaç kiloluk karpuzlar üretelim diyeydi. Eski Diyarbakır evlerinde avlularda 4-5 ev beraber yaşardı. 50 kiloluk bir karpuzu hepsi beraber yerdi, hatta yetmezdi bile. Ama şimdi herkes bir evde oturuyor ve aile birey sayısı azaldı. Yine ekonomik koşulların çok iyi olmamasından dolayı herkes 10-20 kiloluk karpuz alamıyor. Bu iki nedenlerden dolayı bizler de karpuzun ebadını küçülttük. Yani vatandaşların alım gücüne göre karpuzun kilosunu düşürdük. 4 kilodan 10 kiloya kadar karpuz üretiyoruz."
"ÇİFTÇİ YAPTIĞI YATIRIMIN KAZANCINI İYİ ELDE EDEMİYOR"
Çiftçilerin yaşadığı sorunlara da dikkat çeken Atık, "Çiftçiler olarak her tarafımız sorun. Çiftçi yaptığı yatırımın kazancını iyi elde edemiyor. Allah'tan korkmasaydım buraya yaptırdığım parayı bankaya faiz olarak yatırsaydım beş katı kazanç elde ederdim. Ama biz burada başka insanlara da istihdam kapısını açıyoruz. Yüze yakın işçi bu tarlada karpuz haşatında çalışıyor. Onlar da evine ekmek götürüyor. Ben burada hükümete sesleniyorum, beni 5 ay tarım bakanı yapsınlar çiftçilerin bütün sorunlarını çözerim. Bugüne kadar gelenler bu işin ehli olmayanlardı. Tarım bakanı bu işin ehli olması gerekiyor tarımcılıktan gelmiş olması gerekiyor" ifadesinde bulundu.
DİYARBAKIR'DA İLK KEZ BİR KARPUZ ÇEŞİDİ EKİLDİ
Diyarbakır'da ilk kez bir karpuz çeşidi denediklerini belirten bir diğer ortak Haşim Öztek, "Karnaval adında yeni bir karpuz türü ektik. Diyarbakır toprağına uyumlu bir tür çıktı. Bu yüzden iyi bir verim aldık" diye konuştu.
EVLENME PARASI TOPLUYOR
Karpuz tarlasında çalışan işçi Mehmet Aykut ise, "Evlenme parası toplamak için karpuz hasadında çalışıyorum" dedi.