ÖZEL HABER - Fuat BULUT
Diyarbakır’daki iş çevreleri, Kürt siyasetinde 5 yıl aradan sonra Valilikle kurulan diyalog ve yeni Vali Murat Zorluoğlu’nun önceki gün basınla tanışma toplantısında ifade ettiği diyalog ve ortaklaşma mesajlarını yorumladı. Diyarbakır OSB Başkanı Mustafa Fidan, Diyarbakır Ticaret Borsası Başkanı Engin Yeşil, DESOB Başkanı Alican Ebedinoğlu, Diyarbakır İş Konseyi Başkanı Mustafa Vural, GÜNSİAD Başkanı Şahismail Bedirhanoğlu ve DİSİDER Başkanı Şehmus Akbaş, Güneydoğu Ekspres’e değerlendirdi.
VALİ ZORLUOĞLU’NUN MESAJI
Diyarbakır’da yerel yönetimler ve bazı STK’larla bir araya gelmeme ve ortaklaşamama sorununa Vali Murat Zorluoğlu, pozitif yanıtlar vermişti. “24 Temmuz Basın Özgürlüğü İçin Mücadele Günü” nedeniyle kentte görev yapan yerel ve ulusal basının temsilcileriyle önceki gün kahvaltıda bir araya gelen Zorluoğlu, “Halkın seçtiği yerel yöneticilerle ilişkileri biz yeni kurmayacağız.
Bunlar zaten 10 yıllardır pratiği olan işler. Zaman zaman konjoktürel nedenlerle sıkıntılar olmuş olabilir ama bunlar mevzuatlarda düzenlenmiştir. Belediyenin görevi de valiliğin görevi de bellidir. Bu manada herkes kendi sorumluluk alanında gayretle elinden geleni yaparsa mesafe kat edebileceğimizi düşünüyorum. Elbette ki koordinasyon, işbirliği, kurumları bir arada çalışma kültürü önemli. Ben de vali olarak bu kültürü artırmaya çalışacağım” demişti.
5 YIL SONRA İLK DİYALOG
Aynı zamanda DEM Partili Diyarbakır Büyükşehir Belediye Eş Başkanı Serra Bucak’ın Vali Zorluoğlu ile telefonla görüştüğü ortaya çıkmıştı. 5 yıl aradan sonra böylesi bir diyaloğun ilk kez kurulmuş olması ve Vali Zorluoğlu’nun ortaklaşmaya dair söylemleri kentte pozitif bir etki yarattı.
KAYA: MESAJLAR OLDUKÇA ÖNEMLİ
DTSO Başkanı Mehmet Kaya, Vali Zorluoğlu’nun açıklamalarını olumlu gördüklerini söyledi. Kaya, “Oldukça önemli mesajlar, artık kentler arası gelişme yarışmaları hakim. Bu anlamda kentlerin kamu, sivil toplum, yerel yönetimlerin iş birliği olmadıkça gerek insan yaşam kalitesini, gerek kentin kalkınmasını sağlamanız mümkün değil.
Onun için bu kurumların siyasi görüşleri, yapıları ne olursa olsun bir arada bulunma, bir arada çalışma kentin insanına hizmet konusunda sürekli bir araya gelme ve özellikle kentin yaşanan istihdamıdır, kalkınmasıdır, gelişmesidir konularda ortak projeler geliştirme zorunlulukları var. Bu anlamda vali beyin verdiği mesajlar ve yerel yönetimler ile sivil toplum kuruluşlarıyla görüşmeleri, bence kentimiz açısında oldukça olumlu olarak değerlendiriyorum” dedi.
FİDAN: BU SÜRECE KATKI SUNMAYA HAZIRIZ
Diyarbakır OSB Başkanı Mustafa Fidan da kent sorunlarının çözümünde diyaloğun önemine dikkat çekerek, şu değerlendirmeyi yaptı:
“Kentimizin gelişimi ve sorunlarının ortak paydada tartışılıp çözüme kavuşturulması önemlidir. Sayın Valimizin bu konuda vermiş olduğu pozitif mesajlar kıymetlidir. Ve bizleri heyecanlandırmıştır. Bizler, kentin sanayicileri olarak çözüm noktasında atılacak her adıma dün olduğu gibi bugün de katkı sunmaya hazırız. Bugün bu manada Valimiz Sayın Murat Zorluoğlu, Organize Sanayi Bölgemize ziyarette bulundular.
Kısa bir tanıtım ve bilgilendirme sunumdan sonra 3 fabrikamızı ziyaret ettiler. Yönetimimiz ve sanayicilerimizle yapılan bu tanışma toplantısı ve geziler olumlu geçti. Fabrika personelleriyle kendileri sohbet edip sıcak temaslar kurmuştur. Organize Sanayi Bölgemizin ivedi olan sorunları hakkında bilgi aldıktan sonra hem OSB hem de kentimizle ilgili değerlendirmelerde bulunup, başta sanayi, tarım ve Turizm alanlarında katkı oluştura bilecek görüş alışverişlerinde bulunulmuştur. Özellikle kentin tarihsel değerlerinin daha fazla göz önüne çıkartılabilmesi ve ekonomik değerlerinin güçlendirilebilmesi hususlarında hep birlikte çalışarak; bu anlamda kentimizi daha güzel yerlere taşıya bileceğimizi belirttiler.”
VURAL: DİYALOG SÜRECİNİN BAŞLAMASI ÇOK KIYMETLİ
Gazetemiz Güneydoğu Ekspres’e konuşan Diyarbakır İş Konseyi Başkanı Mustafa Vural, şu değerlendirmeyi yaptı: “Yerel yönetimlerin beraber hareket etmediği sürece bu kentin gerçek sorunlarının tespit edilip ve çözümlerinin masaya konulması söz konusu olamaz. Son 8 yılda STK ve Valilik nezdinde bir kopukluk olduğunu fark ettik. Şimdi hem STK'lar hem Belediyeler ve Valilik bu kent için ortaya koyabilmeli ve halkı dinlemeli.
Halkın temsilcileri de Sivil Toplum Kuruluşlarıdır. Böyle bir anlamda bu diyalog sürecinin başlaması veya başlıyor olabilme ihtimalinin olması kent için gerçekten çok önemli ve kıymetli. Eğer birlikte hareket edilirse kentin geleceğini beraber inşa etme şansına sahip olabiliriz. Bizim ortak bir müştereğimiz var o da kentimiz. Valilik ve STK'lar bu toplumun iyiliğini istemiyorum demez. Kenti birlikte geleceğe taşımak gerekir.
”YEŞİL: ORTAK ÇÖZÜM TOPLUM YARARINA
Diyarbakır Valisi Murat Zorluoğlu'nun açıklamalarının kent adına çok olumlu bulduğunu belirten Diyarbakır Ticaret Borsası Başkanı Engin Yeşil, “Demokratik hukuk devletlerinde atanmışlar ve seçilmişlerin görev tanımı bellidir. Biri diğerinin görev alanına müdahil değildir, koordinasyon, işbirliği, diyalog, birlikte üretim ve çözümler toplumun yararınadır” dedi.
Vali Zorluoğlu ve Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi Eş Başkanı Serra Bucak arasında yapılan telefon görüşmesine de değinen Yeşil, şöyle devam etti: “Vali bey ile Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi Eş Başkanı Serra Bucak'ın görüşmesi, valilik, belediyeler ve kamu kurumları arasında koordinasyonu organize edeceğini göstermektedir. Bu da kentin tarih, kültür, turizm, sanayi, istihdam, yatırım gibi alanlarında yaşanan sorunlara birlikte çözümler üretmesini sağlayacaktır.”
EBEDİNOĞLU: ÖZLEMLE BEKLEDİĞİMİZ YAKLAŞIM
Kurulan diyalog ve verilen mesajları “Özlemle beklediğimiz bir yaklaşım” olarak değerlendiren DESOB Başkanı Alican Ebedinoğlu, şu değerlendirmeyi yaptı: “Çünkü kentte dayanışma ruhu olmazsa, hem yerelden hem merkezi hükümetten, STK’lardan, bu kenti yönetmek, ileriye taşımak mümkün olmaz. Geçmiş dönemde bunun pratiğini ve acısını gördük.
Umuyorum ki yerel yöneticilerimiz, Sayın Valimiz ve STK’larımız ile birlikte, uzlaşı içerisinde ortak akılla sadece tek amacın Diyarbakır olduğu bir ortam yaratılmasını arzu ediyorum. Bunu yaparken de siyasetten ari bir yaklaşımın olması gerekiyor. Kent milliyetçiliği ruhunu yaratmak lazım, uzlaşıda, dayanışmada, ekonomide ve yönetimde.”
BEDİRHANOĞLU: HERKESİMLE DİYALOG OLMALI
“En kötü diyalog diyalogsuzluktan iyidir” diyen GÜNSİAD Başkanı Şahismail Bedirhanoğlu da, “Kuşkusuz kenti yönetenler arasında diyaloğun olması ve her kesimle belli bir diyaloğun geliştirilmesi, kentin sorunların aşılmasında ciddi katkı sağlar.
Ancak yerel yönetimlerin de STK’ların da diyalog ve demokratik yaklaşımı göstermesi gerekir. Diyalog, sorunların çözümünde ortaklaşmaya katkı sağlar. Talepler daha güçlü hale gelir ve toplumsal ayağı daha güçlü olur. Sorunların çözümünde de büyük bir ivme yaratır” diye konuştu.
AKBAŞ: KENTİN GELİŞİMİNE KATKI SUNACAK
DİSİDER Başkanı Şehmus Akbaş, Vali Zorluoğlu’nun açıklamasının kentte pozitif etki yarattığına dikkat çekerek, “Barış dilini kullanmamız lazım. Her şeyi siyasileştirmeden bu yumuşamanın şehre önemli bir katkısı olacağını düşünüyoruz. Şu an için iyi bir ivme yakaladık sanayi ve turizm anlamında.
Buna önemli bir katkı olacak. Tabi şehrin bu kadar dağınık olmaması birlikte hareket etmesi lazım. İyi bir süreç olacağını düşünüyorum ama herkesin bir öz eleştiri yapmak zorunda. Kendini gözden geçirmesi lazım. Bunlar olursa ben inanıyorum bu birliktelik daha da güçlenecek” dedi.