ÖZEL HABER - Mehmet Rumet SOYLU / Veli BALTACİ

TÜYAP Tüm Fuarcılık A.Ş tarafından Türkiye Yayıncılar Birliği işbirliğiyle 30 Kasım’da başlayan ve 8 Aralık’a kadar sürecek olan Diyarbakır 8. Kitap Fuarı, büyük bir coşku ve katılımla açıldı. 26’sı Kürtçe, toplam 216 yayınevinin katıldığı fuarda yüzlerce yazar bu süre zarfında Diyarbakır’da konuk olacak. Mezopotamya Uluslararası Fuar ve Kongre Merkezi’nde devam eden fuar ilk gün yoğun ilgi gördü. İlk üç gününde 52 bin kişi ziyaret ettiği fuar devam ediyor. Fuara ilginin önceki yıllara oranla daha az olduğunu söyleyen katılımcılar, nedenin ekonomi ve alım gücünün düşmesi olarak yorumluyor.

“İLGİ SON DERECE SEVİNDİRİCİ”

Bu yıl ikincisine katıldığını söyleyen Fatma Erdem, “Geçen yıldan önce 4 yıl fuar yapılmadı. Bu sene açılmış olmasından insanlar son derece memnun. Maalesef geçen yıllara oranla katılım biraz düşük gibi. Ekonomik nedenlerden dolayı insanların alım gücünde bir düşüş var ama insanların ilgisi son derece sevindirici” dedi. 

“GEÇEN SENELERE ORANLA KATILIM DÜŞÜK”

Diyarbakır’da öğrenci olduğunu ve böylesi organizasyonlarda çalıştığını söyleyen Gülistan Yıldız, “Bu sene ilk çalışıyorum burada. Bundan önce fuara okur olarak gelirdim ve birçok kitap alırdım. Geçen senelere oranla katılım biraz düşük gibime geldi ama son günlere kadar beklemekte yarar var” dedi.

Diyarbakır Kitap Fuarı’na Ekonomi Gölge Düşürdü4

“BİLİME DAİR POPÜLER DERGİ VE KİTAPLARA YÜKSEK TALEP VAR”

TÜBİTAK Yayınları’ndan İsa Yıldız da “İki yıldır fuara geliyorum. Bölgedeki diğer kentlere oranla Diyarbakırlıların yayınlarımıza ilgisi oldukça yüksek. Yine Diyarbakır’da dergi aboneliğimiz de gayet iyi gitmektedir. Yetişkin bölümünde matematik ve bilgisayar konulu kitaplar daha ilgi görüyor. Bilime dair popüler dergi ve kitaplarımızın satışında da oldukça yüksek bir talep var” dedi.

Diyarbakır Kitap Fuarı’na Ekonomi Gölge Düşürdü3

“KİTAP FİYATLARININ YÜKSEK OLMASI OLUMSUZ ETKİLİYOR”

Timaş Yayınları’ndan Begüm Tamcı da fuar ile ilgili şunları söyledi: “Timaş Yayınları olarak her yıl geliniyor ama benim ilk yılım fuarda. Daha önce gelmiş arkadaşlardan edindiğim izlenim, geçen yıllara oranla ilginin biraz düşük olduğu yönünde. Ekonominin bunda etkisinin yüksek olduğunu düşünmüyorum. Kitap fiyatlarının yüksek oluşu alım işini olumsuz etkilemektedir.”

“KİTAPLARLA ZAMAN GEÇİRMEK MUTLU EDİYOR”

Fuarın kuruluşundan bu yana her yıl geldiğini belirten kitapsever Ali Budak, “Ben her yıl fuara katılırım. Kitaplarla zaman geçirmek beni mutlu ediyor. Ruhuma rahatlıyor adeta. Daha erken saat olduğu için biraz sakin ama Diyarbakırlılar buraları boş bırakmaz. Her yıl öyle olur, ilk günler ve günün ilk saatleri sakin geçer. Ama ilerleyen saatlerde yoğunluk yaşanır bence. Buraya gelirken aklımda bir kitap yoktu ama ilgimi çeken kitap olursa mutlaka alacağım” diyerek, kitaplara olan bağlılığını ifade etti. 

Diyarbakır Kitap Fuarı’na Ekonomi Gölge Düşürdü6

“DİYARBAKIRLILARIN İLGİSİNDEN OLDUKÇA MEMNUNUZ”

İletişim Yayınlarından Kahhar Deniz fuar ile ilgili izlenimlerini şöyle anlattı: “Ben, kuruluşundan bu yana Diyarbakır Kitap Fuarı’na geliyorum. Bu sene açılış günleri olan Cumartesi-Pazar oldukça yoğundu ama hafta içi biraz durgun gibi. Gerçi saat olarak daha erken ilerleyen saatlerde yoğunluk bekliyoruz. Diyarbakır’dan ve Diyarbakırlıların ilgisinden oldukça memnunuz. Bu kent tam bir kitap kurdu diyebiliriz.” 

Diyarbakır Kitap Fuarı’na Ekonomi Gölge Düşürdü5

“BU YIL BİRAZ DAHA AZ İNSAN VAR”

Fuar zamanlarını boş geçirmediğini ifade eden Rojhat Yeker de “Her sene fuara gelmeye çabalıyorum. Neredeyse tüm stantlardaki arkadaşlarla samimi olduk diyebilirim. Bu sene de arkadaşlarımla geldik ve almak istediğimiz kitaplarımızı aldık. Dün uğramıştık ve ben 13 kitap aldım ama bugün sadece gezintiye geldik. Gördüğüm kadarıyla bu yıl biraz daha az insan var ama o da günün erken saati olması nedeniyle olsa gerek” şeklinde konuştu.

Muhabir: Mehmet Rumet SOYLU / Veli BALTACİ