ÖZEL HABER - Güneş OCAĞA
UNESCO Dünya Kültür Mirası Listesi'nde yer alan Diyarbakır Merkez Suriçi'ndeki 8 bin yıllık tarım geçmişi olan Hevsel Bahçeleri'nde, maliyet artışları ve yabani otlar nedeniyle üreticilerin yüzü bu yıl gülmüyor.
GÜN AYDINLANMADAN BAŞLIYORLAR
20 dönümlük tarlada nane eken üretici ve komisyoncu Mehmet Salman, yılın 10 ayı nane biçtiklerini söyledi. Eskisi gibi verim alamadıklarını belirten Salman, "Hem maliyetler çok yüksek, hem de tarlada çıkan farklı yabani otlardan kaynaklı nane biçimi zorlaşıyor. Yine iklimin de etkisi çok fazla. Hava sıcaklığı 45 dereceye ulaştığında burada 50 derece oluyor. Bu yüzden mesai sabah 04:30' da başlıyor, gündüz 09:30'da bitiriyor. Gün içinde sıcaklardan dolayı çalışma olmuyor" dedi.
OTLAR VERİMİ DÜŞÜRDÜ
Hevsel Bahçeleri'nde çıkan ve ürünün verimliliğini düşüren otlar için çözüm üretemediklerini dile getiren Salman, "Bahçelerimizde çıkan bu otların çözümünü bulamıyoruz. Bu otlar hem biçmeyi engelliyor, hem de verimi düşürüyor. İlaçlama yapamıyoruz, çünkü ilaç döktüğümüzde naneler de kuruyor maalesef" diye konuştu.
DİYARBAKIR'DA SATILIYOR
Burada ürettikleri naneleri genelde Diyarbakır merkezde sattıklarını kaydeden Salman, "Çok nadiren Van'a da gönderiyoruz. Nanemiz güzeldir, kalitelidir, kendi ürünümüzdür. 8 bin yıldır tarımın yapıldığı, hiç durmadan ekilip biçildiği Hevsel Bahçeleri'nde yetişiyor" dedi
GÜNLÜK 500 TL'YE ÇALIŞIYOR
Tarlada çalışan işçilerden Selva Çelik ise, eşinin cezaevinde olduğunu ve iki çocuğu için çalıştığını belirtti. Günlük 500 TL yevmiye aldıklarını dile getiren Çelik, şunları söyledi: "Tarlada çalışmak çok zor. Suyun içinde ıslanıyoruz ve her tarafımız çamur oluyor. Sivri sinekler çok fazla. Başka memleketlere gitmektense kendi memleketimin bahçesinde çalışmak benim için daha iyi. 6 ve 10 yaşında çocuklarım var onları sabah uykuda bırakıp tarlaya geliyorum. 9.30'da da eve gidiyorum" dedi.