ÖZEL HABER - Sertaç KAYAR

Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği (TMMOB) tarafından bu yıl 7.’si yapılacak olan ‘Uluslararası Tarihi Yapıların Güçlendirilmesi ve Geleceğe Güvenle Devri Sempozyumu’na Diyarbakır ev sahipliği yapacak. 

İki gün sürecek olan sempozyum yarın başlıyor. Kürtçe, Türkçe ve İngilizce olmak üzere üç dilli olacak sempozyumda, tarihi yapılara dair önemli konularda tartışma yürütülecek. Ayrıca uluslararası bir sempozyumda ilk kez Kürtçe sunumlar yapılacak.

Diyarbakır Önemli Bir Zirveye Ev Sahipliği Yapacak3

TARTIŞILACAK KONULAR

Sempozyumun açılış etkinliği yarın saat 10.00-12.00 arasında Surp Giragos Kilisesi‘nde, akademik oturumlar ise 13.00’dan itibaren iki gün boyunca Sezai Karakoç Kültür Merkezi‘nde yapılacak. 

Sempozyumda, tarihi yapıların yapı sağlığının hasarsız yöntemlerle belirlenmesi ve izlenmesi, tarihin yapıların deprem performansının belirlenmesi ve güçlendirme, yapısal analiz, güçlendirme çalışmaları ve uygulama örnekleri, tarihi yapılarda zeminden kaynaklanan hasarlar ve uygun müdahale önerileri gibi önemli konuların tartışılması hedefleniyor. 

Tarihi yapıların korunması ile ilgili her türlü konu için uluslararası bir tartışma platformunun sağlanacağı sempozyumda, birkaç mini sempozyum ile kapsamın genişletilmesi hedefleniyor.

9 ÜLKE, 129 BİLDİRİ YAZARI

Sempozyum programında, 2 mini sempozyum, 4 çağrılı konuşmacı, 1 davetli konuşmacı, toplam 10 oturum, 49 bildiri, 9 ülke, 129 bildiri yazarı yer alıyor.

Sempozyumda tartışılacak konu başlıkları şöyle:

1. Tarihi Yapılarda Yapı Sağlığı İzleme ve Arşivleme
2. Tarihi Yapıların Depremselliği, Yapısal Analizi ve Güçlendirilmesi
3. Tarihi Yapılarda Kullanılan Malzemeler
4. Tarihi Yapılarda Mevzuat ve Korumacılık İlkeleri
5. Tarihi Yapılarda Restorasyon Uygulamaları

SEMPOZYUMUN AMACI

İlki 2007 yılında ulusal çapta Ankara’da ikincisi 2009 yılında uluslararası katılımlı olarak Diyarbakır’da gerçekleştirilmiş ve bu sempozyumlar sayesinde tarihi yapı restorasyon proje ve uygulama hizmetlerine yaklaşımların iyileştirilmesi sağlandı. 
Bu sayede yapıların statik ve dinamik davranışları da sorgulanır hale gelmiş ve daha sağlıklı bir restorasyon süreci için inşaat mühendislerinin de daha çok söz sahibi olması gerekliliği sonucuna ulaşıldı. 
Daha sonraları Trabzon, İstanbul, ve Erzurum’da yapılan sempozyumun son olarak 7.si İnşaat Mühendisleri adına İMO Ankara ve İMO Diyarbakır Şubeleri tarafından Diyarbakır’da ve uluslararası olarak yapılacak.

Muhabir: Sertaç KAYAR