ÖZEL HABER - Güneş OCAĞA

Diyarbakır Merkez Suriçi'nde 25 yıldır şalvar işiyle uğraşan Hüseyin Aslanhan, diktiği Diyarbakır şalvarlarını Türkiye'nin dört bir yanına gönderiyor. Gazetemiz Güneydoğu Ekspres'e konuşan Aslanhan, hem imalat, hem de toptan satış yaptıklarını söyledi.

Diyarbakır Şalvarı Türkiye Pazarında3 

DİYARBAKIR ŞALVARININ MODELİ NASIL?

Genelde kadın şalvarlarını diktiklerini belirten Aslanhan, "Burası hem imalat hem de toptan satış yeri. Diyarbakır'a ait şalvarlar ve İç Anadolu Bölgesi'ne ait şalvar modellerini dikiyoruz. Burada halk genelde kendi yöresine ait şalvarlar giydiği için en çok Diyarbakır şalvarı dikiyoruz. Türkiye genelinde daha çok iki çeşit şalvar modelleri kullanılıyor. Biri ağı yukarıda olan, diğeri de ağı aşağıda olandır. Diyarbakırlılar da ağı aşağıda olanı kullanıyorlar. Çünkü edebe daha yakın olduğu için" dedi.
 

HANGİ KESİM GENELDE ŞALVAR ALIYOR?

Türkiye'nin dört bir yanına Diyarbakır şalvarlarını gönderdiklerini dile getiren Aslanhan, şöyle devam etti: "Batı illerine satışlarımız çok oluyor. Genelde mevsimlik tarım işçileri ve köylerde yaşayanlar gelip bizden şalvar alıyorlar. Yine bazı kadın ve erkekler düğünlerde giymek için alıyorlar."

Diyarbakır Şalvarı Türkiye Pazarında4

"GÜNDE 500 ŞALVAR DİKİYORUZ"

25 yıldır şalvar işiyle uğraştıklarını belirten Aslanhan, şunları söyledi: "Kadın şalvarların tanesi 150, erkeklerin 300 ve çocukların da 50 TL'den satış fiyatları başlıyor. Kumaşları genelde Bursa'dan alıyoruz. Oradaki kumaş fabrikalarından temin ediyoruz. Günde 500 şalvar dikiyoruz."

Muhabir: Güneş OCAĞA