ÖZEL HABER - Güneş OCAĞA / Zafer TÜZÜN

33 bin kişilik bir kapasiteye sahip olan Diyarbakır Stadyumu'nda engelli bireyler rahat bir şekilde maç izleyemiyor. Doğu Tribünü'nde yer alan ve 63 kişilik bir kapasiteye sahip olan Engelli Tribünü'nden kimse çok haberdar olmazken, engelli bireylerden çok normal vatandaşlar bu tribünden maç izliyor.

Avrupa Futbol Federasyonları Birliği (UEFA) ve Uluslararası Futbol Federasyonları Birliği (FIFA) lisansı alan Diyarbakır Stadyumu'nun girişinde engelli rampası, engelli giriş kapısı olmazken, engelli bireyleri Engelli Tribünü'ne yönlendirecek herhangi bir tabela ve işaret de yok.

Diyarbakır Stadyumu'nda Büyük Engel3


TARAFTAR GRUPLARINDAN EKSPRES'E AÇIKLAMA

Engelli bireylerin yaşadığı bu dezavantajlı duruma dair gazetemiz Güneydoğu Ekspres Gazetesi'ne açıklamada bulunan Barikat, Mor Barikat ve Azadi Taraftarlar Derneği, özel gereksinimli bireylerin stadyumda normal bireyler gibi ayrımcılığa uğramadan rahat ve konforlu bir şekilde maç izlemeleri gerektiğini belirttiler.
Engelli bireyler için tüm spor salonları ve stadyumda yer ayrılması gerektiğini vurgulayan Azadi Taraftarlar Derneği, "Özel gereksinimli bireylerin stadyumda normal bireyler gibi ayrımcılığa uğramadan rahat, konforlu ve güvenli bir şekilde tüm spor salonları ve stadyumda yerlerinin olması gerekiyor. Yıllardır maçlara gelen engelli bireylerin yaşadığı zorluk ve sıkındılar neden çözülmüyor? 33 bin kapasiteli Diyarbakır Stadyumu'nda engelli bireylerin yaşadığı bu zorluklar kabul edilemez" tepkisinde bulundu.


"ENGELLİ ARKADAŞLARIMIZA YAŞATILAN BU DURUM REVA MIDIR?"

Engelli bireylerin yaşadığı sıkıntıların hızlı bir şekilde çözülmesi gerektiğini dile getiren Azadi Taraftarlar Derneği, şunları söyledi:
"Artık bunlar son bulmalıdır. Hızlı şekilde sıkıntılar çözülmelidir. Bunların bugüne kadar yapılmaması vicdansızlıktır.Önemli olan bedel engeli değil, zihniyet engelidir. Normalde Engelli koltuk sayısı, devletin belirlediği şekilde stadyum kapasitesinin binde 5’i olmak zorundadır. Özel gereksinimli bireylerin müsabakaya girişinin olması gereken bir yer olmamasından kaynaklı, engelli taraftarların rahat etmesi, stadyuma giriş ve çıkışlarda problem yaşamaması için engelli girişinin kapısının ayrı olması ve tribünlerde ayrı yerlerinin olması, orasının sadece engellilere ait olması gerekirken, neden Diyarbakır’da bu yok. Görme engelli ve tekerlekli sandalyesi olanlara uygulanan bu davranış reva mıdır?"

Diyarbakır Stadyumu'nda Büyük Engel4


"SEZONA YETİŞECEK ŞEKİLDE ACİL ÇÖZÜLMELİ"

Sezona yetişecek şekilde engelli bireylerin yaşadığı sorunların acil bir şekilde çözülmesi için çağrıda bulunan Mor Barikat ve Barikat Grubu ise şunları söylediler: "Dünyanın bütün stadyumlarında engelliler için yapılması gereken tribün ve o tribünde maç izleme bölümleri basit şekilde yapıldığı gibi kullanılamaz konumdadır. Engelsizler için yapılan alanın hemen önünde bulunan korkuluklar ve normal seyirci oturma yerleri engelliler için yapılan alandan maç izlenmesine elverişli değildir. Biz taraftarlar olarak her zaman manevi desteklerini omuzlarımızda hissettiğimiz engelli arkadaşlarımız için sezona yetişecek acil düzenleme yapılmasını talep ediyoruz. İl Gençlik Spor Müdürlüğü ve Amedspor Külü yönetimine buradan sesleniyoruz, engelli bireylerimizin sorunlarını çözün.

Engelli yoldaşlarımız için ya bir tribün dizayn edilmeli, yada kapalı tribünde bulunan localarda yeterli bölümler tahsis edilmelidir. Asansörlerin bile açılmadığı stadyum bölümlerinde gerekli kolaylıkların sağlanması elzemdir. Barikat ve Mor Barikat taraftar grubu olarak bu konunun takipçisi olup yetkililerden hassasiyetle ilgilenmelerini bekliyoruz. Unutulmamalıdır ki her birey bir engelli adayıdır. Bizi destekleyen başta engelli yoldaşlarımız olmak üzere, bütün halkımızı taraftarlarımızı yürekten selamlıyoruz.”

Muhabir: Güneş OCAĞA / Zafer TÜZÜN