Haber - İlyas Akengin
Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi’nin “acele kamulaştırma” kararı ile 180 bin lira karşılığında evlerinden çıkarmak istediği hak sahipleri, ücretin yükseltilmesini ya da kendilerine ev tahsis edilmesini istiyor.
Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi iki yıl önce Anzele Parkını genişletme kararı aldı. Bu kapsamda Sur İlçesi Balıklı Sokakta bulunan 90 yapının yıkılması için acele kamulaştırma kararı alındı. Kararla birlikte mahallede bulunan 18 hak sahibi mahkemenin belirlediği 180 bin liralık ücreti kabul etti. Ancak 72 hak sahibi mahkemenin belirlediği rakamı yetersiz bularak alınan kararı reddetti.
Belediyeye gittiler
Melik Ahmet Caddesi Balıklı Sokak’ta oturan bir grup mahalle sakinleri sorunun çözümü için belediyeye gitti. Belediye giden mahalle sakinlerinden Gülistan Karacan, evlerini boşaltmaları durumunda mahkemenin belirlediği 180 bin lira ile yeni bir ev alamayacaklarını söyledi. Karacan, “Geçen yıl evi boşaltmamız karşılığında 60 bin teklif ettiler. İtiraz ettik bu rakam 120 bin oldu, şimdi ise 180 bin verip evden çıkmamızı istiyorlar. Peki bize bunu teklif edenlere şunu sormak istiyorum siz olsanız 180 bin TL’ye ev alabilir miyizdiniz. Bu vicdansızlıktır” dedi.
‘Ev istiyoruz’
Kendilerine yeni bir ev yapılmasını isteyen Karacan, şunları söyledi: “Geçtiğimiz gün savcılık eşliğinde keşfe geldiler. Burada oturanların çoğu gariban. Bu parayla insanlar ne yapabilir. Biz ev istiyoruz. Metre kareyi düşürsünler bizde kendimizi sıkar ev alırız. Ama bu şekilde nasıl alalım. 70 yaşındayım bu yaşta nereye gideyim. Umarım bizi mağdur etmezler. Evimizi peşinattan sayın geri kalan taksitleme yapın vereceğiz. Belediye yetkilileri çözüme yanaşmıyor.”
‘Mahkeme fiyatının üstünde veremiyoruz’
Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi yetkilileri ise, kamulaştırma fiyatının mahkeme tarafından belirlendiğini söyledi. Yetkili, “Mahkemenin verdiği fiyatın üzerine çıkamıyoruz. Verirsek kamu zararı olur. Bazı aileler mahkemenin belirlediği fiyat üzerinden para istiyorlar. Sur olaylarında evleri zarar görenlere bildiğiniz gibi devlet karşılığında ev vermişti. Ailelerin bizden talebi bu şekilde. Para miktarını kabul etmedikleri için süreç uzuyor” diye konuştu.
Anzele Parkı geçmişi
Asıl adı Ayn-ı Zelal olan bu bölgeye, kısaca Anzele deniyor. Ayn kelimesinin anlamı Göz-Göze. Zelal ise berrak ve temiz demek. Aynı Zelal ise berrak kaynak anlamında kullanılıyor. 1950’lere kadar Anzele, şehrin üç önemli su kaynaklarından biri. Su, daha eski tarihlerde ise Diyarbakır’ın Mardinkapı semtinden dolanıp hayvan derilerinin işlendiği (Dabakhaneye) yerden geçiyor. Buradaki adı Haram su. Su değirmenlerini de çalıştırmak maksadıyla ilerleyen Anzele’nin yolculuğu, tarihi Hevsel bahçelerini de sulayarak, Dicle Nehri’ne dökülmesiyle son buluyor.