ÖZEL HABER - Sertaç KAYAR

Diyarbakır Dicle Üniversitesi yerleşkesinde yıllardır dikilen ancak bakımsızlıktan kuruyan fidanlara yenileri eklendi. Her yıl “11 Kasım Milli Ağaçlandırma Günü” kapsamında dikilen milyonlarca fidan bakımsızlıktan kuruyup gitti. Daha önce Güneydoğu Ekspres’in “Diyarbakır’da protokolün fidanı yeşermiyor” başlığıyla gündeme getirdiği konu, aynı alana yeni fidan dikimi ile tekrar gündeme geldi. 10 yıldır, 3 vali ve 2 rektörün Hatıra Ormanı’na diktiği fidanlar yeşermeden kururken, geçtiğimiz günlerde “11 Kasım Milli Ağaçlandırma Günü” kapsamında yeni rektör ve yeni vali aynı yerleşkeye fidan dikti.

Diyarbakır’da 10 Yıldır Yeşermeyen Ormanın Hikayesi4

3 VALİNİN EKTİĞİ FİDANLAR KURUDU

Fidan mezarlığına dönen yerleşkedeki Hatıra Ormanları, 10 yıldır bakımsızlıktan ve ilgisizlikten kuruyup gidiyor. 26 Mart 2015 tarihinde dönemin Valisi Hüseyin Aksoy ile dönemin rektörü Ayşegül Jale Saraç adlarına fidan diktiği fidanlar bir süre sonra kurudu. 11 Kasım 2019 tarihinde Tarım ve Orman Bakanlığı, Orman Genel Müdürlüğü tarafından “Türkiye Yüzyılına Nefes” sloganı ile “Milli Ağaçlandırma Günü” ismiyle başlatılan kampanya kapsamında dönemin valisi Hasan Basri Güzeloğlu’nun ismini yazdırarak diktiği fidan da kurdu. 11 Kasım 2023’te dönemin valisi Ali İhsan Su ve Dicle Üniversitesi Rektörü Mehmet Karakoç’un “100. Yıl Hatıra Ormanı”na diktiği çok sayıda fidan da kurudu. Uzmanlar, sulama ve sürüm yapılmadığı için fidanların çoğu kuruduğunu açıklamıştı.

Diyarbakır’da 10 Yıldır Yeşermeyen Ormanın Hikayesi6

YENİ ATANAN VALİ ZORLUOĞLU DA AYNI YERE FİDAN DİKTİ

Geçtiğimiz 11 Kasım’da Milli Ağaçlandırma Günü kapsamında yine üniversite yerleşkesine yeni atanan Vali Murat Zorluoğlu’nun da katılımıyla 12 bin fidan dikildi. Etkinlikte fidan diken Vali Zorluoğlu, "Orman Müdürlüğümüzün çalışmalarıyla kurumlarımızın katkılarıyla yıl içerisinde toplam 150 bine yakın fidanı burada toprakla buluşturmuş olacağız. Daha yeşil, daha yaşanabilir, daha üreten bir Diyarbakır için bütün kurumlarımızla birlikte el birliğiyle çalışmaya gayret etmeye devam edeceğiz" dedi.

Diyarbakır’da 10 Yıldır Yeşermeyen Ormanın Hikayesi3

“BU DEFA YEŞERSİN”

Yıllardır bu konuyu takip eden Ekoloji Aktivisti Dr. Zeki Kanay, yeni atanan Vali Zorluoğlu’nun diktiği fidanların aynı akıbete uğramaması için çağrı yaptı. Kanay, “Neredeyse 30 yıldır ben Dicle Üniversitesinde bir fiil gözlem yapıyorum. 23 yıllık akademisyenlik dönemim boyunca kampüs alanında TEMA üyesi olarak çevre araştırmaları, toprak, ağaç, sulama konularında çalıştım ve gözlemlerimi kaydettim. Bu araştırmalarımdan arşiv oluştu. Çok acı durumlarla da karşılaştım. En son 11 Kasım Milli Ağaçlandırma Günü münasebetiyle il valimiz Zorluoğlu tarafından bir ağaçlandırma kampanyası yürütüldü. Ben uyarımı yapmak istiyorum” dedi.

“AYNI YERDEKİ GÜL-İ MUHAMMEDİ BAHÇESİ YOK OLDU”

Ağaçlandırma yapılan bölge ile ilgili çarpıcı bir bilgi veren Kanay, şunları söyledi: “Ağaçlandırma yapılan alan 2015-2016 yıllarında Yenişehir Müftülüğü Berat Kuran Kursu tarafından ‘Gül-i Muhammedi Bahçesi’ olarak yapılmıştı o alan. Sadece 1 sene bakım yapıldı. O güller gerçekten çok güzeldi ve güzel kokuyordu. Amed’in endemik gülüydü Gül-i Muhammedi. Pembe güller açıyordu. Bir yıl sonra otlarla kaplandı o alan. Yenişehir Müftülüğü’ne gittim, fotoğrafı gösterdim ‘siz burada bir gül bahçesi yapmışsınız ama durumunu biliyor musunuz?’ diye sordum, ‘yok’ dediler. Otlarla kaplandığı ve bakımı yapılmadığını söyledim. ‘Ne yapabiliriz’ dediler, ‘en azından rektör ile görüşebilirsiniz, kutsal bir isimle bahçe yapıyorsunuz hiç olmasa bu gül bahçesinin bakımını yapın’ dedim ama maalesef müftülük gerekli ilgiyi göstermedi.”

Diyarbakır’da 10 Yıldır Yeşermeyen Ormanın Hikayesi5

“2019’DA DİKİLEN 11 MİLYON AĞAÇ KURUDU”

Aynı alanda geçtiğimiz gün ağaçlandırma kampanyası yapıldığını hatırlatan Kanay, “Yetkililere, il valisine bir uyarıda bulunmak istiyorum. O güller bir yıl yaşadı, hatta halen birkaç tane var. Güllerin bu akıbeti, yetkililerin diktiği fidanların başına da geldi. Üç valinin diktiği fidanlar kurudu. Bu 4. Valimizdir. Çam ağacı ekilmiş. Çam buraya uygun değil. ‘En uygun ağaç nedir?’ diye sorulması gerekir ama maalesef yapılmadı. 2019’da 11 milyon ağaç dikildi. O zaman uzmanların anlatımlarına göre hiçbir ağaç kurtulmadı. Çünkü zamansız ekildi ve bakımı yapılmadı” şeklinde konuştu.

Diyarbakır’da 10 Yıldır Yeşermeyen Ormanın Hikayesi7

“AĞAÇLARIN AKIBETİ DİĞERLERİ GİBİ OLMASIN”

“Şimdiki kampanyada da dikilen ağaçların akıbeti diğerleri gibi olmasın diye uyarımı yapmak istiyorum” diyen Kanay, şunları söyledi: “Bir vatandaş olarak, bir ekolojist olarak bu konuda yetkilileri duyarlı olmaya çağırıyorum. Ağaçlandırma konusunda daha fazla duyarlı olsunlar ve diktikleri ile kalmasın, devamını getirip bakımını sürdürsünler. İklim krizi var, gıda krizi geliyor, çevremizi ormanlaştırmak çok önemli bir adımdır. Bu nedenle dikilen ağaçların bakımının yapılması ve takip edilmesi gerekiyor. Gerekirse ben üstüme düşeni yaparım, onları bu konuda bilgilendirmeye de varım.”

Muhabir: Sertaç KAYAR