Fatma TEMEL/Veli BALTACI
2023-2024 eğitim ve öğretim yılının ilk ders zili 11 Eylül’de çalacak. Ancak geçmiş dönemlerde olduğu gibi bu yıl da yeni eğitim ve öğretim yılı eksik ve yetersizliklerle karşılanıyor. Anadilde eğitimin olmaması, ekonomik krizden kaynaklı eğitim masraflarının yüksek olması, 6 Şubat Maraş merkezli gerçekleşen derem nedeniyle Diyarbakır’daki öğrencilerin uzun bir süre eğitimden geri kalması, okul sayısının yetersiz ve sınıfların da kalabalık olması bu yılki sorunlar.
Eğitim ve Bilim Emekçileri Sendikası (Eğitim Sen) Diyarbakır 1 No’lu Şube Eşbaşkanı Zülküf Güneş, yaşanan sorunlara işaret ederek, Diyarbakır’da öğrencilerin birçok imkana ulaşamadığını söyledi.
2022-2023 eğitim yılını büyük sorunlarla atlattıklarını ve bu sorunların halen de devam ettiğini belirten Güneş, “Bu yıl okul sınıfları çok kalabalık olacak. Zaten eğitimin kendi içerisinde birçok sorunu vardı ama bu sorunlar pandemi süreciyle birlikte büyüdü. Ve 6 Şubat depremleriyle beraber uzun süre eğitimde kesinti yaşandı. Daha sonrasında yüz yüze eğitim devam etmiş olsa da, bakanlığın devamsızlıkla ilgili kararlarından kaynaklı maalesef okullara devam oranları çok düşük kaldı. Bu da beraberinde öğrencilerin hem akademik başarılarını hem de psiko-sosyal yönden gelişimlerini olumsuz yönden etkiledi” dedi.
‘10-12 OKUL BİNASINDA İNŞAATLAR DEVAM EDİYOR’
11 Eylül’de bütün kademelerde eğitim ve öğretimin başlayacağını belirten Güneş, “Kentimizde depremde ciddi oranda etkilenen okul binalarında rezervi yok bu yönüyle sevindirici bir gelişme. Ancak daha önce depreme dayanıklı olmadığı için yıkım kararı verilen ve hali hazırda tamamlanmayan okul binalarımız var. Yaklaşık 10-12 binada şuan inşaatlar devam ediyor. Bu eğitim-öğretim yılına maalesef yetişemeyecekler. Bu yönüyle okullarda bir sınıf kalabalıkları gözlemlenecek. Beş yüz bine yakın bir öğrenciden bahsediyoruz. Bu öğrencilerin sağlıklı okul binalarında eğitim görmeleri umuduyla yeni eğitim-öğretim yılının bütün öğrencilere başarılı geçmesini temenni ediyoruz“ diye konuştu.
‘HER YIL AYNI SORUNLARLA KARŞILAŞIYORUZ’
Okullar açıldığı andan itibaren her yıl birçok sorunla karşılaştıklarını dile getiren Güneş, “Okulların temizliği, eğitim-öğretime hazır olmama durumları, boya badana, tadilat işlemleri gibi sorunlar bu yılda var. Bu sorunların okullar açılmadan önce giderilmesi için Haziran ayında İl Milli Eğitim Müdürü’yle görüştük. En azından önümüzdeki eğitim-öğretim yılında böyle sorunlar yaşanmaması adına” diye belirtti.
‘ÖĞRENCİLERE KIRTASİYE, GİYİM VE ULAŞIM DESTEĞİ SAĞLANSIN’
Ülkemizde yaşanan ekonomik krizden kaynaklı kırtasiye, giyim ve ulaşım ücretleri çok yüksek olduğunu ifade eden Güneş, bu konuda veliler ve öğrencilere destek sağlanması gerektiğini vurguladı. Güneş, “Eğitim masrafları katlandı bu yüzden aileler ve öğrenciler çok zorlanıyor. Sizler aracılığıyla Milli Eğitim Bakanlığı’na şu seslenişte bulunmak istiyorum, öğrencilerimize kırtasiye, giyim ve ulaşım desteğinde bulunun. Bu desteğinizle velilerin yükünü azaltalım” diye kaydetti.
‘ÖĞRENCİLERE BİR ÖĞÜN YEMEK VERİN’
Öğrencilere günde bir öğün yemek verilmesi gerektiğine de dikkat çeken Güneş, “Tabi eğitim-öğretim devam ederken de, bütün öğrencilerimize her gün mutlaka bir öğün yemek verilmelidir. Çünkü tam gün eğitimin yapıldığı okullarda çocuklar saat 08:00’de okula başlıyor ve 15:00’e kadar sürüyor. Önceki yıl bizzat sahada yaptığımız araştırma sonucunda, tam gün eğitim alan öğrenciler hiçbir şey yemiyorlar. Ve aç karınla eğitimini sürdürüyorlar. Hatta birkaç münferit vakayla da karşılaştık, baygınlık geçiren, hastaneye kaldırılan öğrencilerimizde oldu. Bu yönde üyelerimizden de çok ciddi şikâyetler alıyoruz. Öğrenciler aç oldukları için sürekli karın ağrıları şikâyetleriyle başvurduklarını söyleyen üyelerimiz var. Bundan kaynaklı bütün okul kademelerde bir öğün yemek verilmelidir” seslenişinde bulundu.
Diyarbakır’da 100 öğrenciden 40’ı okulla devam etmedi
Diyarbakır’da pandemi ve ve depremden sonra okula devam etme oranında düşük olduğuna dikkat çeken Güneş, şunları belirtti:
“Pandemi ve depremle beraber, okula devam etme oranında her geçen gün sayı çoğalıyor. Önceki dönemlerde genel başkanımızın yaptığı bir çalışma rapor var. 2012’de okula başlamış 12. sınıfa kadar devam eden öğrencilerin istatistiğini çıkarmıştı. Maalesef kentimizde bu yüzde 40 kayıpla devam ediyor. Yani 2012’de 100 öğrenci eğitime başlamışsa bunların 60 tanesi 12.sınıfa kadar devam etmiş, 40 tanesi maalesef örgün eğitimden faydalanmamış. Bir kısmı belki açık öğretimden devam etmiş ama büyük bir kısmı büyük ihtimalle eğitim-öğretim hayatları sonlanmıştır. Bu çocuklar, dışarda, mahallede farklı grupların markacına girebilirler. Suç örgütlerinin markacına girebilirler, uyuşturucu kullanımım markacına girebilirler ki kentimizde artık ulusal bir sorun haline gelmiş bir uyuşturucu kullanımı var. Bu yönüyle büyük bir sorun olarak önümüzde duruyor. Biz sendika olarak bu yönüyle sorumluluk alma ve planlama içerisindeyiz. Kentteki diğer dinamiklerle Kent Koruma ve Dayanışma Platformu bileşenleriyle beraberde bu yönlü çalışmalarımız olacak“
‘ÖĞRENCİLER KENDİ ANA DİLLERİNDE EĞİTİM GÖREMİYOR’
Güneş anadilde eğitim konusunda da şu çağrıyı yaptı:
“Kentimiz Kürt yoğunluğunun fazla olduğu illerden biridir. Ama maalesef Kürt çocukları kendi ana dillerinde hala eğitim göremiyorlar. 2012’den beri seçmeli ders olarak haftada iki saat ders olarak veriliyor olsa bile, bu hem çok yetersiz hem de tam anlamıyla ana dilde eğitimin alt yapısını oluşturabilecek yeterlilikte değil. Bu eğitim-öğretim yılında da yine çağrımızı yeniliyoruz. Sadece Kürt çocukları değil, Türkiye’de yaşayan milyonlarca ana dili Türkçe olmayan öğrenciler için ana dilinde eğitim yapabilmenin koşulu oluşturulmalı.”